Ta ett iskallt grepp om vintern – med våra halkbekämpningsprodukter!

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2023-12-03 klockan 08:49. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Så väljer du rätt sorts solskydd

Så väljer du rätt sorts solskydd

Det finns en mängd olika solskydd att välja mellan, men vilket är det bästa för just ditt hem? Här hittar du flera tips och råd för att du ska hitta rätt solskydd till ditt hem.

Beställ måttanpassade solskydd

I vår webbshop kan du måttbeställa en mängd olika solskydd – för att du ska få det optimala solskyddet till ditt hem. Nedan hittar du de solskydd som går att måttbeställa och klickar du på någon av bilderna kommer du direkt till konfiguration för respektive produkt.

Olika typer av solskydd

Det finns många olika typer av solskydd med olika egenskaper. Det är alltså inte bara utseendet som skiljer dem från varandra. Här går vi igenom de vanligaste solskydden och vad som skiljer dem från varandra, vad de har för egenskaper och användningsområden.

Persienner

Persienner är en mångsidig klassiker som fungerar både som insynsskydd och solskydd. Persienner finns i flera olika utföranden, i allt från aluminium till PVC, trä och i en mängd olika färger. Tack vare de justerbara lamellerna kan du justera ljusinsläppet och ljusstyrkan i rummet. Detta är en avgörande fördel jämfört med rullgardiner och gardiner.

Persienner är bra som insynsskydd i exempelvis badrum. Lamellerna kan justeras så att ingen kan se in, men ljus kan fortfarande komma genom lamellerna. Persienner rekommenderas också för hemmakontoret. De förhindrar att solen bländar dig eller reflekteras i datorskärmen, men lämnar ändå tillräckligt med ljus i rummet.

Persienner
Användningsområde: Monteringsmöjligheter:
 • Fönster
 • Dörrar
 • Takfönster
 • Rumsavdelare
 • Takmontering
 • Väggmontering
 • Klämfäste (monteras direkt på fönstret)

Plisségardiner

Plisségardiner passar i alla fönster och kombinerar funktionalitet och design. Den veckade ytan hjälper till att skapa intressanta ljuseffekter i rummet – om vecken dras ihop lämnar de en intensiv färg, medan om de dras isär blir färgerna mer subtila och mer ljus lyser igenom.

Plisségardiner passar i alla rum – oavsett om det är ett barnrum, sovrum, kök, vardagsrum eller badrum. Med sina många utrustnings- och installationsalternativ kan de dessutom anpassas till nästan alla fönsterformer. Ljusa tyger säkerställer att ingen utanför ser in, medan mörka tyger säkerställer bekväm sömn i dagsljus. Värmeisolerande material skyddar även mot värme och kyla.

Plisségardiner
Användningsområde: Monteringsmöjligheter:
 • Fönster
 • Dörrar
 • Takfönster
 • Rumsavdelare
 • Takmontering
 • Väggmontering
 • Klämfäste (monteras direkt på fönstret)

Rullgardiner

Rullgardiner passar bra i de flesta fönster och är dessutom biliga, lätta att använda och erbjuder en enorm designpotential – vare sig det gäller barnrum, arbetsrum, vardagsrum eller som mörkläggande eller ljusare.

Rullgardiner finns i många färgglada färger. Ett alternativ är att välja en neutralare nyans och kombinera rullgardinerna med färgglada gardiner – eller tvärtom. Mörkläggningsgardiner är särskilt lämpliga för sovrum eftersom de kan mörka rummet helt. Därför passar de också perfekt för barnrum.

Rullgardin
Användningsområde: Monteringsmöjligheter:
 • Fönster
 • Dörrar
 • Rumsavdelare
 • Takmontering
 • Väggmontering
 • Klämfäste (monteras direkt på fönstret)
 • Självhäftande fästen

Lamellgardiner

Lamellgardiner är den perfekta lösningen för stora fönsterpartier. De erbjuder ett optimalt insynsskydd för stora fönster och kan justeras så att solen inte bländar. Lamellgardinen kan beskrivas som en vertikalt inriktad persienn – du kan alltså själv reglera ljusinsläppet. Detta resulterar ofta i snygg kombination av ljus och skuggning.

Lamellgardiner är lämpliga för hemmakontoret. Särskilt om rummet i fråga har stora, höga fönster. Detta eftersom lamellgardiner tillverkas med särskilt breda och höga lameller.

Lamellgardiner
Användningsområde: Monteringsmöjligheter:
 • Fönster
 • Dörrar
 • Rumsavdelare
 • Takmontering
 • Väggmontering

Vilket solskydd ska jag välja?

Vilket solskydd som är rätt är främst en smakfråga. Det breda urvalet av färger och material, samt de olika kombinationsalternativen gör att det är ganska svårt att välja solskydd. Det finns dock solskydd som är mer eller mindre bra, beroende på rummets riktning. Nedan beskriver vi vilket solskydd som passar bäst för rum som är riktade mot söder, norr, väst och öst – något som kan vara till hjälp när du väljer solskydd.

Solskydd söder

Fönster åt söder

I dessa rum ligger solen verkligen på. Det kan bli riktigt varmt, särskilt under sommarmånaderna. Här behöver ditt solskydd kunna ta mycket av solens strålar och då kan du alltid lita på persienner och lamellgardiner.

Solskydd norr

Fönster åt norr

I fönster riktade åt norr hittar solen nästan inte in i alls. Solskydd i dessa fönster är med andra ord inte nödvändigt. Här kan du istället fokusera på det som du tycker är snyggast. Varför inte ljusa, luftiga gardinlängder? Vill du ha insynsskydd kan du satsa på ljusa plisségardiner. Tänk på att om du väljer mörka tyger i dessa fönster kan det bli väldigt mörkt och dystert i dessa rum.

Solskydd öst

Fönster åt öst

I dessa rum värmer morgonsolen, vilket är trevligt under de kalla månaderna. Halvtransparenta tyger släpper in ljuset men håller borta de starka strålarna. Detta kan du uppnå med exempelvis persienner, plisségardiner eller gardinlängder. Om du inte vill bli väckt av morgonsolen bör du införskaffa solskydd med mörkläggande egenskaper – exempelvis mörkläggande rullgardiner.

Solskydd väst

Fönster åt väst

I dessa rum kan du njuta av det härliga kvällsljuset från en lågt liggande sol. Detta ljus kan dock blända eller reflekteranär du exempelvis tittar på TV eller arbetar vid en datorskärm. I fönster riktade åt väst kan det därför vara lämpligt att ha ett solskydd där du kan reglera hur mycket av solens strålar som hittar in, utan att blockera ljuset helt. För detta passar persienner och lamellgardiner bra.

Optimera klimatet i hemmet

Rätt solskydd kan förhindra att det blir outhärdligt varmt i ditt hem på sommaren. På vintern och på natten kan ett fördraget solskydd dessutom hjälpa till att hålla hemmet varmt.

Solskydd sommar

Solskydd på sommaren

Håll solskydden neddragna och fönster stängda under dagen. Detta bidrar till att mindre solljus och därmed värme hittar in i hemmet och boendet förblir svalare. Om du öppnar solskydd och fönster under natten kan du med hjälp av nattluften kyla ner hemmet.

Solskydd vinter

Solskydd på vintern

Under den kalla säsongen bör du istället ventilera under dagen och hålla fönser stängda under natten. Se också till att ha solskydden uppdragna under dagen, för att låta solens strålar värma upp ditt hem. På natten bör du dra ner solskyddet för att hjälpa till att hålla värmen kvar i huset.

Tips:

Plisségardiner med dubbelt lager tyg är särskilt energibesparande. De skyddar mot värmeförlust på vintern och mot värme på sommaren. Med plisségardiner med dubbelt tyg kan du spara upp till 25% energi.


Du kanske också är intresserad av

upp