Vägguppbyggnad med ljudisolering

När du bygger innerväggar med stålprofiler som grund kan du välja dB-profiler för en bättre ljudisolering. dB-profiler har en bättre ljudisolering än "standardprofiler" och har dessutom en specialprägnad som gör att konstruktionen totalt får en bättre stabilitet. Monteringen är lika enkel som på vanliga CW-profiler och UW-profiler.

CW dB standardprofil

Tips:

Använd ett tätt material när du renoverar. Ju tätare materialet är desto bättre är ljudisoleringsvärdet. Alla anslutningar av utanpåliggande byggkomponenter samt metallprofiler med isolering mellan vägg, tak, fönster, dörr eller golv ska isoleras.

Ljudisolera

Exempel på vägguppbyggnad med dB-profil och inbyggd isolering. Isoleringsmaterialet behöver inte fylla hela profilbredden.

Extra ljudisolering och ljuddämpning med gipsskivor

Ljudisolera

Samma ljudisoleringsvärde på kortare tid och med mindre material.

Med gipsfiberskivor av bra kvalitet kan du spara både tid och material och dessutom får du ett bra resultat. En skiljevägg med gipsfiberskivor av bra kvalité slukar 52 dB.

Egenskaper för gipsfiberskivor av bra kvalité:

  • Tätar och har en hög ljudisolering.
  • Med tätningsband förhindras ljud att överföras.
  • Fjädrande förbindelse med nätstruktur på dB-profilen.

Ljudisolera

Skiljevägg med dubbla lager gipskartongskivor

En skiljevägg med dubbla lager gipskartongskivor slukar 51 dB, alltså 1 dB mindre än gipsfiberskivor av hög kvalité som det bara behövs ett lager av. Du får alltså nästan exakt samma ljudisoleringsvärden med mindre material och mindre arbete om du använder gipsfiberskivor. Dock är gipskartongskivor billigare och lättare att få tag på. Gipskartongskivor är de vanligaste gipsskivorna att använda när man bygger innerväggar.

Mer om att bygga innerväggar