Behöver du hjälp av proffs till ditt projekt? Boka installation via Hantverkartjänster >

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-03-02 klockan 01:20. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Att tänka på innan du ljudisolerar innerväggar

Att tänka på innan du ljudisolerar innerväggar

Att uppleva oönskade ljud som buller är inte bara störande – bullerexponering kan i längden ha en skadlig påverkan på välbefinnandet och hälsan. Men det finns några åtgärder man kan vidta mot bullret: förbättra ljudisoleringen för en bättre boende-, arbets- och livskvalité. Här visar vi dig hur man gör.

Vägguppbyggnad med ljudisolering

När du bygger innerväggar med stålreglar som grund kan du välja dB-reglar för en bättre ljudisolering. dB-reglar har en bättre ljudisolering än "standardreglar" och har dessutom en specialprägnad som gör att konstruktionen totalt får en bättre stabilitet. Monteringen är lika enkel som på vanliga stålreglar och skenor.

CW dB standardprofil

Tips:

Använd ett tätt material när du renoverar. Ju tätare materialet är desto bättre är ljudisoleringsvärdet. Alla anslutningar av utanpåliggande byggkomponenter samt metallprofiler med isolering mellan vägg, tak, fönster, dörr eller golv ska isoleras.

Ljudisolera

Exempel på vägguppbyggnad med dB-profil och inbyggd isolering. Isoleringsmaterialet behöver inte fylla hela profilbredden.

Extra ljudisolering och ljuddämpning med gipsskivor

Ljudisolera

Samma ljudisoleringsvärde på kortare tid och med mindre material.

Med gipsfiberskivor av bra kvalitet kan du spara både tid och material och dessutom får du ett bra resultat. En skiljevägg med gipsfiberskivor av bra kvalité slukar 52 dB.

Egenskaper för gipsfiberskivor av bra kvalité:

  • Tätar och har en hög ljudisolering.
  • Med tätningsband förhindras ljud att överföras.
  • Fjädrande förbindelse med nätstruktur på dB-regeln.

Ljudisolera

Skiljevägg med dubbla lager gipskartongskivor

En skiljevägg med dubbla lager gipskartongskivor slukar 51 dB, alltså 1 dB mindre än gipsfiberskivor av hög kvalité som det bara behövs ett lager av. Du får alltså nästan exakt samma ljudisoleringsvärden med mindre material och mindre arbete om du använder gipsfiberskivor. Dock är gipskartongskivor billigare och lättare att få tag på. Gipskartongskivor är de vanligaste gipsskivorna att använda när man bygger innerväggar.

Mer om att bygga innerväggar

upp