Behöver du hjälp av proffs till ditt projekt? Boka installation via Hantverkartjänster >

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-03-02 klockan 00:22. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Att tänka på innan du sätter upp gipsskivor

Att tänka på innan du sätter upp gipsskivor

Ett extrarum eller en avdelning mellan finrum och matsal: du behöver inte flytta bara för att få en ny rumsindelning – nya innerväggar kan räcka. De är lätta att bygga och kan byggas så starka att du kan hänga upp hyllor och skåp i dem. Om det behövs kan du bygga in fönster och dörrar i dem eller använda dem för att bygga in elektriska eller sanitära installationer. Här hittar du infomrmation som kan vara bra att ha koll på innan du startar ditt projekt!

Planering

Innan du sätter igång och börjar bygga nya innerväggar med gipsskivor bör du planera noggrant. Fundera redan innan på var du exempelvis vill sätta in en dörr och var du behöver placera din strömförsörjning för el och lysknappar. Ska du exemepelvis bygga in ett badrum på vindsvåningen? Då är det viktigt att redan i planeringsfasen ta hänsyn till ledningarna. Eventuellt är en låda (väggmontering) som döljer ledningar och rör en bra lösning. Ska du bygga nya väggar i köket för att sedan fästa vägghängda köksskåp på väggen? Se då till att bygga med grova spånskivor eller OSB-skivor under gipsskivorna. Här hittar du fler saker som kan vara bra att tänka på innan du börjar ditt väggprojekt. Exemeplvis vilka skruv som funkar till vad och hur du skruvar rätt i gipsskivor.

Välja rätt gipsskivor

Sätta gipsskivor

Skiljeväggar måste kläs med gipsskivor som är minst 12,5mm tjocka. För att uppnå bättre isoleringsvärden och en högre belastning rekommenderar vi ett dubbelt lager med skivor.

Observera: Ett enkelt lager med 25mm tjocka skivor kan inte ersättas med ett dubbelt lager 12,5mm tjocka skivor. Med flera lager skivor spacklas det undre lagret med spackel innan det andra lagret monteras.

Sätta gipsskivor

Valet av rätt skivor kan vara viktigt av praktiska skäl. Exempelvis om du behöver få upp dem genom en smal trappa, är det bra att välja smalare skivor.

Tänk på att inte punktbelastningen överskrids i taket eller på golvet när du förvarar skivorna innan montering. Skivan väger mellan 9kg och 11,6kg, beroende på skivornas storlek. Gipsskivor transporteras på högkant men ska förvaras liggande.

Sätta gipsskivor

När man bygger en skiljevägg krävs det ibland vissa väggengenskaper, exempelvis brandsäkerhet. Då måste du välja gipsskivor utefter kraven.

Sätta gipsskivor

Skivor kan delas upp i olika materialgrupper. Gipsskivor finns i många olika mått och tjocklekar. Gipskartongskivor är, precis som namnet avslöjar, överdragna med kartong. En annan grupp är gipsfiberskivor. De skiljer sig utseendemässigt från gipskartongskivor. De har exempelvis inget kartongöverdrag och har inga avrundade kanter. Tack vare fiberarmeringen har skivan vissa fördelar gentemot gipskartongskivorna; de tål stötar bättre till exempel.

Utöver gipsskivorna används även andra skivor till gipskonstruktioner. När det handlar om fäste används även grova spånskivor eller OSB-skivor. De bildar det understa lagret om man använder flera lager, och ger bättre fäste i gipskonstruktionen. Om du ska bygga väggar i ett våtutrymme med gipskonstruktion rekommenderar vi att du använder byggskivor. Med byggskivor får du en yta som du direkt kan kakla på! Dessutom är dessa skivor såpass starka att du kan montera badrumsinredningpå dem, exempelvis tvättställ.

Typiska mått på gipskartongskivor
Tjocklek Bredd Längd
6,5mm 900mm 1250mm, 2500mm
9,5mm 600mm, 1250mm 2000mm, 2500mm, 2600mm 2750mm 3000mm
10mm 1000mm 1500mm
12,5mm 600mm, 900mm, 1000mm, 1250mm 1200mm, 1250mm, 1500mm, 2000mm, 2500mm, 3000mm
15mm 1250mm 2000mm, 2500mm, 3000mm
18mm 1250mm 2000mm, 2500mm, 3000mm
20mm 625mm 2000mm, 2500mm, 2600mm
25mm 625mm 2000mm, 2500mm, 2600mm

Vilka skruvar används till gipsväggar?

I gipskontruktioner används för det mesta gipskartong- och gipsfiberskivor som skruvas fast på en stomme av metall eller trä. De passande gipsskruvarna är utrustade med grova och fina gängor. Beroende på vad de ska användas till, kan de vara utrustade med en borrspets. Typiskt för gipsskruvar är den svartfärgade fosfateringen. Den här ytbehandlingen skyddar skruvarna mot korrosion genom gipset och gör att de glider lättare.

Gipsskruv


1.
Fingängad gipsskruv för gipskartongplattor på metallstomme med upp till 0,7mm tjocklek.

2. Grovgängade gipsskruvar för gipskartongplattor på trästomme.

3. Gipsskruvar med borrspets för gipskartongskivor på metallstomme med upp till 2mm tjocklek.

4. Gipsskruvar med frässpår och hög-djup-gängor för gipsfiberskivor.

5. Diamantskiveskruvar med motsatta gängor för fäste av hårdgipsskivor.

6. Skruvpluggar för fäste av UW- och CD-profiler i golvet, taket och väggen.

7. Plåtskruvar för fäste av CD-profiler i direkthängfästen.

Så skruvar du i gipsskivor

Skruva i gips

När du väljer skruv är det viktigt att du tänker på att den sticker in minst 10mm i metallprofilen. Har man flera lager skivor måste skruvarna vara längre.

Skruva i gips

När man skruvar i skruvarna bör man tänka på att de inte får tränga in för djupt så att skivan inte har något fäste längre. Skruvhuvudet får inte heller stå ut. Annars måste den skruvas i för hand innan den spacklas. Allt detta går att förhindra med en bitshållare med djupstopp. Denna kopplar från automatiskt vid rätt sänkdjup. Det magnetiska anslaget håller fast skruven på bitsen. Bitsen går att byta ut.

Skruva i gips

När man skruvar fast gipskartongskivor på ställningsprofilen är det beroende av hur tjock plåten är på profilen. Vanligtvis har profilernas material en tjocklek på max. 0,7mm. Skruvarna med fina gängor kan skruvas i utan att man behöver förborra. Till plåttjocklekar på upp till 2mm, exempelvis på UA-profiler krävs det skruvar med borrspets som man kan skruva i materialet utan att förborra.

Skruva i gips

Om gipskartongskivor skruvas fast på trästommar eller träkonstruktioner krävs det skruvar med grova gängor. Gängorna liknar gängorna på träskruven. Även när man skruvar fast blandade skivor med en grovspånskiva krävs det grovgängade skruvar. Detta gäller även när man skruvar fast i en metallprofilstomme.

Hur mycket vikt klarar gipsskivorna?

Gipskonstruktionsväggar är praktiska och det finns en passande lösning för alla behov. Man kan till och med hänga upp tunga köksskåp om man planerar rätt.

Om du är osäker var på den nya väggen du kommer ha tyngre hyllor eller väggskåp, är det att föredra att först klä väggytorna med grova spånskivor eller OSB-skivor. Därefter kläs väggarna som vanligt med gipskartong- eller gipsfiberskivor.

Lättare tyngder som exempelvis tavelramar kan hängas upp med vanliga, enkla tavelkrokar utan att du behöver speciellt fäste. I ett enkelt lager med 12,5mm gipskartongskivor kan du hänga upp 15kg med 3 spikar. I gipsfiberskivor kan du till och med hänga upp 37kg på detta sätt.

Sätta gipsskivor
Expanderplugg

Lätta och medeltunga konsollaster som exempelvis tv-konsoler kan hängas upp direkt i gipsskivan med expanderplugg. Per plugg bär en vägg av 12,5mm gipskartongskivor upp till 30kg. En 12,5mm tjock gipsfiberskiva klarar till och med 50kg.

Expanderplugg
Skivankare

Med skivankare kan du hänga upp hela 35kg i 12,5mm tjocka gipskartongskivor. Skivankare är också jättebra att fästa saker i taket med.

Skivankare
Gipsplugg

Den här gipskartongpluggen är speciellt utvecklad för gipskartongskivor och kan belastas med en dragkraft på 6kg vilket gör att de passar bra att använda som vippskydd till höga hyllor. Föremålet som ska fästas får endast var upp till 27mm tjockt.

Gipsplugg
Fästskruv

Även fästskruvar går bra att använda som vippskydd. Till varje typ av skivor finns det passande utföranden som skiljer sig i längd och när det gäller gängorna. I gipskartongskivor kan du skruva dit upp till 12mm tjocka föremål. Varje skruv kan belastas med 4kg dragkraft. I 12,5mm tjocka gisfiberskivor kan varje skruv bära 30kg.

Fästskruv

Mer om att bygga innerväggar

upp