0 Önskelista 0 Varukorg
Arbetsbeskrivning

Så bygger du innerväggar med gipsskivor

Lästid: 5 min.
Bygga innerväggar med gipsskivor

Vet du var din skiljevägg ska stå? Då är det dags att välja rätt gipsskivor till ditt projekt och sedan är det dags att kapa och sätta upp dem. Här hittar du massor med tips om vad du behöver tänka på. Då börjar vi!

Det här behöver du till ditt projekt

Sätta gipsskivor – steg för steg

Kapa gipsskivorna

01

När man kapar, det vill säga skär till skivorna enligt mått, skiljer sig inte gipskartongskivor och gipsfiberskivor så mycket från varandra. När det gäller gipskartongskivor ristar man en linje med en mattkniv längs med en stålskena. Man behöver endast dela det översta kartongskiktet. Gipsfiberskivor kapar du lättast med en cirkelsåg. Tänk på att detta dammar mycket så se till att anslut cirkelsågen till en dammsugare eller gör det utomhus.

Sätta gipsskivor
Sätta gipsskivor
02

Knäck skivan uppåt och neråt längs med en rak vass kant och skär av kartongen på baksidan med kniven. På gipsfiberskivan behöver man naturligvis inte skära av någon kartong.

Sätta gipsskivor
Sätta gipsskivor
03

Kanterna som inte är täckta med kartong, samt snittkanten, ska fasas. Detta gör du smidigast med en gipshyvel. Den kan ställas in exakt så att fogarna blir jämna. Därefter kan man släta till snittytan med en rasp och damma av den.

Sätta gipsskivor
Sätta gipsskivor
04

Utskärningar kan du göra med en elektrisk sticksåg eller en handsticksåg. För att få ner sågbladet och för att byta riktning på sågen borrar du först ett hål i varje hörn. Vid U-formade utskärningar kan du såga ut två sidor på kanten av plattan och sedan rista den tredje sidan och bryta den.

Sätta gipsskivor
Sätta gipsskivor
05

Runda utskärningar för anslutningsdosor sågas ut med en hålsåg. Använd en hålsåg av metall till gibsfiberskivan.

Sätta gipsskivor
Sätta gipsskivor

Skivornas placering

06

Tänk på att vid fäste av skivor på längden eller tvären med olika storlekar på skivorna, ska kortsidornas skarvar vara minst 300mm förskjutna. Vid brandskyddskrav gäller andra mått.

Sätta gipsskivor
Sätta gipsskivor
07

Skjut längs skarvarna i centrumavstånd på stommens profil.

Sätta gipsskivor
Sätta gipsskivor
08

Om man använder flera lager med skivor ska de enskilda lagren vara förskjutna i förhållande till varandra.

Sätta gipsskivor
Sätta gipsskivor
09

Även skivorna mittemot ska monteras med förskjutna skarvar. Kryssfogar måste undvikas. På så sätt uppnår du bästa möjliga stabilitet. Och glöm inte att även fogarna i det understa lagret ska spacklas.

Sätta gipsskivor
Sätta gipsskivor

Fästa skivorna

10

Gipsfiberskivor fästs antingen med klammer eller gipsskruv på trä. Klammer är väldigt ekonomiskt om man arbetar på stora ytor. Gipskartongskivor skruvas däremot. I motsats till gipskartongskivor kan man sätta skruvarna 10mm intill kanten på gipsfiberskivor, utan att skivan går sönder. Även för att sätta ihop dubbla lager gipsfiberskivor kan man använda klammer även på en metallstomme. Då får endast skivorna fästas med klammer i varandra och inte metallstommen.

Sätta gipsskivor
Sätta gipsskivor
11

I metallstommar skruvar man alltid. Använd gipsskruvar som passar till skivorna som du använder.

Sätta gipsskivor
Sätta gipsskivor

Spackla fogarna

12

För att foga ihop skivorna har man två olika tekniker att välja på: på gipskartongskivor och gipsfiberskivor använder man spackelteknik, limfog använder man däremot endast på gipsfiberskivor. På flera lager skivor spacklar man även det understa lagret innan man monterar nästa lager.

Läs mer om hur du spacklar gipsskivor här >>

Sätta gipsskivor
Sätta gipsskivor

Mer om att bygga innerväggar

upp

HORNBACH använder cookies. När du fortsätter surfa på vår sida godkänner du användandet av cookies. Mer information

x