Är du igång med ditt projekt men behöver lite hjälp? Boka ett digitalt möte med våra säljare >

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-02-28 klockan 14:56. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Tvätta & behandla utemöbler – tips & råd

Tvätta & behandla utemöbler – tips & råd

Solen skiner på bordsskivan, regnet piskar mot stolsryggen – utemöbler har det inte lätt. För att dina utemöbler ska klara vädret i många år, har vi här samlat flera skötseltips – för utemöbler i trä och andra material.

Behandla & underhåll utemöbler i trä

Utemöbler i trä är väldigt hållbara, men kräver en del skötsel och underhåll. För att utemöblerna ska behålla ett bra skick, behöver de regelbundet underhåll i form av rengöring och behandling. Det bästa är att rengöra, slipa och olja utemöblerna inför varje säsong. På så sätt kan du njuta av dina utemöbler i trä under en lång tid.

HORNBACH erbjuder ett omfattande utbud av färger, lasyrer, oljor och rengöring för dina utemöbler i trä.

 • Lasyr ger ett dekorativt träskydd, och betonar den naturliga trästrukturen och erbjuder långvarigt skydd mot vädret.
 • Täckande träfärg ger långvarigt skydd mot UV-strålning och fukt.
 • Träolja erbjuder långtidsskydd mot grånad av virket. Det tränger in djupt i träet, är vattenavvisande och låter träet andas. För olika träslag finns det oljor som är speciellt anpassade till träslaget. Trämöbler som redan har grånat bör först rengöras med trärengöring, för att sedan eventuellt få ny kulör.

Observera:

Nedan är förslag på hur du kan tvätta och behandla utemöbler i trä. Men var noga med att alltid följa de instruktioner för behandling och tvätt, som följer med utemöblerna du köper.

Utemöbler trä

Rengör dina utemöbler i trä

Innan utemöblerna behandlas med olja, behöver du tvätta dem. Rengör dina utemöbler i trä på följande sätt:

 • 1. Om utemöblerna är utsatta för mögel, börjar du med att lägga på ett antimögelmedel. Låt verka enligt förpackningens instruktioner.
 • 2. Lägg sedan på ett trärensmedel (exempelvis tralltvätt), för att få bort smuts och gamla oljerester. Låt verka enligt tillverkarens instruktioner. Det går också bra att tvätta möblerna med ett milt rengöringsmedel, så som grönsåpa.
 • 3. Tvätta nu rent möblerna med en hård borste och vatten.
 • 4. Låt möblerna torka helt innan du behandlar dem med olja.

Behandla dina utemöbler med träolja

När dina utemöbler i trä är helt rena från smuts samt mögel, och är helt genomtorra, är det dags att behandla dem. Behandla dina utemöbler i trä på följande sätt:

 • 1. Efter rengöring är det vanligt att träet reser sig. Detta får du bort genom att slipa utemöblerna med ett sandpapper. Det räcker att du går över möblerna lite lätt med ett 120 sandpapper.
 • 2. Torka bort slipdamm med en fuktig trasa.
 • 3. Olja nu in utemöblerna med en träolja. Har du teakmöbler behandlar du dem med teakolja. För utemöbler i ljusare trä går det bra att använda trallolja. Antingen använder du en helt transparent olja eller en med pigment i. Lägg på rikligt med olja med en pensel. Låt torka enligt tillverkarens instruktioner. Om utemöblerna är väldigt torra, kan du behöva lägga på ytterligare en strykning olja.

Behandla & underhåll utemöbler i plast

Utemöbler i plast är väldigt lättskötta och behöver ingen regelbunden behandling på samma sätt som utemöbler i trä. Ta ändå hand om dina platsmöbler på bästa sätt genom att:

 • Skydda dem från solen för att förhindra att materialet bleknar och blir sprött. Möbelöverdrag hjälper till att förhindra sådana skador.
 • Ta bort grov smuts och damm med en finhårig kvast.
 • Ta bort envis smuts med smuts- och fettupplösande rengöringsmedel, eller rent vatten. Använd endast lösningsfria medel för att inte förstöra materialet.
 • Minska statisk elektricitet från plastmöblerna genom att lägga på ett tunt lager, vanligt sköljmedel till tvättmaskin, med en trasa.

Utemöbler i plast

Behandla & underhåll utemöbler i konstrotting

Utemöbler i konstrotting behöver endast lite underhåll.

 • Grov smuts kan tas bort med en fuktig trasa eller en mjuk borste, och en trädgårdsslang.
 • Tänk på att inte använd en högtryckstvätt eller mycket hårda borstar när du rengör konstrotting – detta kan skada plastfiberns yta.
 • Utemöbler i konstrotting är vanligtvis såpass tåliga att de inte tar skada av kyla. Men om det är möjligt rekommenderar vi att du förvarar möblerna i ett skyddat rum under vintern.

Utemöbler i konstrotting

Behandla & underhåll utemöbler i aluminium

Pulverlackerade utemöbler i aluminium är nästan helt underhållsfria, och behöver egentligen bara rengöras från smuts då och då.

 • Damm och grov smuts kan sopas bort med en finhårig kvast, sköljas bort med en slang eller avlägsnas med en mild tvättmedelslösning, exempelvis grönsåpa.
 • Vattenfläckar från regndroppar och envis smuts får du bort med hjälp av vatten och milt skurmedel.
 • Utemöbler i aluminium är inte känsliga för väderpåverkan som regn, vind, värme, ljus och kyla. Men om du ändå inte vill lämna dem utomhus när det regnar eller snöar, är de enkla att plocka in på grund av sin lätta vikt.

Utemöbler i aluminium

Behandla & underhåll utemöbler i rostfritt stål

Utemöbler i rostfritt stål kräver ingen särskild skötsel. Till skillnad från trädgårdsmöbler i trä behöver du inte vårda dem för väderbeständighet och hållbarhet. Du kan regelbundet underhålla möblerna med rengöring för rostfritt stål, men det är absolut inget måste.

 • Damm och grov smuts kan sopas bort med en finhårig kvast, sköljas bort med en slang eller avlägsnas med en mild tvättmedelslösning, exempelvis grönsåpa.
 • Även vattenfläckar från regndroppar och envis smuts får du bort med hjälp av vatten, grönsåpa och en mjuk borste.

Utemöbler i rostfritt stål

Frågor & svar om underhåll av utemöbler

Hur tar man bort mögel från utemöbler?

Det finns speciella antimögelmedel som du kan använda för att ta bort mögel från dina utemöbler. Men om du föredrar ett mer miljövänligt alternativ kan du använda ättika.

Blanda 2dl ättika med 1l ljummet vatten, och lägg på dina utemöbler med en svamp. Avsluta med att skölja av möblerna med rent vatten.

Hur gör man rent dynorna till utemöblerna?

Bomullsdynor kan du tvätta i tvättmaskin, men tänk på att bomull lätt krymper. Det går också att tvätta dynor till utemöbler med vatten och såpa. Använd då inte högtryckstvätt, utan en svamp.

Smuts- och vattenavvisande polyesterdynor tvättar du för hand och låter sedan hänga och torka.

Följ alltid de tvättinstruktionen som står på dynan.

Hur behandlar man teak på bästa sätt?

Utemöbler i teak kan behandlas på följande sätt:

1. Skrubba teakmöblerna med en svamp och rikligt med vatten för att få bort den gråa patinan.

2. Låt möblerna torka ordentligt.

3. Väljer du att använda träolja på din teakmöbel kommer färgen att skifta till en mörkare gyllenbrun nyans. Olja in med en teakolja och var noga med att torka bort överflödig olja som inte torkat in snabbt.

Var noga med att alltid följa de instruktioner som följer med när du köper utemöbler.

Kan man göra rent utemöbler med ättika?

Ättika används som ett mer miljövänligt alternativ, för att ta bort mögel och alger från utemöbler.

Blanda 2dl ättika med 1l ljummet vatten, och lägg på dina utemöbler med en svamp. Avsluta med att skölja av möblerna med rent vatten.

Kan man rengöra utemöbler med bikarbonat?

Ja. Bikarbonat är effektivt mot beläggningar och missfärgningar på utemöbler. Blanda 1dl bikarbonat med 1l varmt vatten. Tvätta utemöblerna med blandningen och skölj sedan av med rent vatten.

Du kanske också är intresserad av

upp