Behöver du hjälp av proffs till ditt projekt? Boka installation via Hantverkartjänster >

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-03-03 klockan 23:58. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Välja solskydd utomhus – tips & råd

Välja solskydd utomhus – tips & råd

Är du behov av en skuggig plats i din trädgård eller på din uteplats? Här går vi igenom de olika typerna av solskydd för utomhusbruk – så att du lättare ska kunna välja det rätta för just dig.

Vilket solskydd passar min uteplats?

Givetvis är valet av solskydd till största del en smakfråga, men det kan vara smart att montera ett fast solskydd om du har en uteplats där solen är större delar av dagen. Nedan kan du se våra tips på solskydd, beroende på i vilket väderstreck din uteplats ligger.

Välja solskydd

Norr

Bara för att din uteplats vetter mot norr betyder det inte att du inte får någon sol alls. Du märker inte mycket av middagssolen, men du kan få något av morgon- eller kvällssolen. Därför rekommenderar vi ett smidig solskydd, såsom parasoll eller solsegel.

Välja solskydd

Söder

Om du har en terrass i söderläge behöver du inte åka på semester för att dyrka solen. Där har du sol i princip hela dagen och rätt solskydd är desto viktigare. Vi rekommenderar fast installerad solskydd, såsom markiser, pergola eller altantak. Då kan du spendera hela dagen på din terrass utan att ta skada av solen.

Välja solskydd

Öster

En uteplats som vetter mot öster är en fullpoängare om du gillar att äta frukost utomhus. På morgonen står solen fortfarande lågt och kan därför lätt blända dig. Vi rekommenderar därför smidigt solskydd som parasoll eller solsegel med vertikal infästning som solskydd. Du kan också få lite av middagssolen, men från och med eftermiddagen behöver du inte längre solskyddet.

Välja solskydd

Väster

En uteplats som vetter mot väster är optimal för dig som älskar kvällssolen. Du får ut det mesta av kvällssolen som kan vara riktigt intensiv runt midsommar, men också en del av middagssolen. Därför kan du här välja om du vill montera ett fast solskydd eller om du vill hålla det lite enklare med ett parasoll eller solsegel.

Hur bra skyddar de olika solskydden?

Om du redan vet hur solen skiner över din uteplats så är första steget mot ditt nya solskydd avklarat. I det andra steget bör du fundera över hur stor yta du vill skugga och hur ofta du behöver skuggan. Ju större yta du vill täcka och ju oftare du behöver skuggningen, desto mer lönar sig med ett fast installerat solskydd. För då sparar du dig själv monterings- och demonteringsarbetet varje dag.

Parasoll: Solsegel: Markis: Paviljong: Pergola: Altantak:
Installationsarbete: + ++ ++ ++ +++ +++
Regnskydd: + ++ + ++ ++ +++
Vindskydd: + ++ + +++ +++ +++

Smidiga solskydd för altan och balkong

Att hålla sig flexibel med solskydd har sina fördelar. När solen rör på sig kan du smidigt flytta med själva solskyddet. Dessutom går det att sätta upp och demontera snabbt och är oftast billigare än fast installerade solskydd.

Parasoll

Om du bara har en liten yta som du vill skugga, är parasoll ett bra val. Du kan exempelvis ställa det vid sandlådan, vid utemöblerna eller ta med det till parken. Även om du bara har en liten balkong med lite plats så är ett litet och smidigt parasoll att föredra.

Tänk dock på att parasoll oftast inte är vind- och vattentåliga. Om vädret blir dåligt bör du alltså fälla ihop det och ploacka in det. Om du väljer att skugga din uteplats med ett parasoll, se då till att det är ordentligt förankrat i exempelvis en parasollfot.

Solskydd, hängparasoll, solparasoll
Solsegel

Solsegel

Solsegel är inte bara lämpliga för din terrass eller balkong, utan även för att skydda en pool, plaskdamm eller utekök från solen.

Innan du skaffar dig ett solsegel bör du kolla vilka möjligheter du har att fästa det. Ditt hus passar lika bra för detta som ett träd eller en skärmvägg. Om du inte har något av detta till hands så finns det även speciella stolpar som du kan fästa solseglet i. Tänk på att solseglets ena hörn ska hänga lite lägre så att regnvatten kan rinna av. Solsegel är vanligtvis inte lika känsliga för vind och vatten som parasoller, så du kan låta dem sitta uppe även när vädret blir sämre.

Om du har en balkong i söderläge passar ett solsegel utmärkt. Du fäster det bara i husväggen och i balkongräcket, sen har du ett optimalt solskydd hela dagen! Fördelen med solsegel är dessutom att det inte tar upp dyrbar plats på balkongen.

Kvalitetsegenskaper hos solsegel

Moderna solsegel är tillverkade av slitstarkt och rivtåligt polyestermaterial som är UV-beständiga och smuts- och vattenavvisande. De flesta modeller erbjuder en mycket hög nivå av solskydd och är till viss del vattentäta. Detta innebär att de skyddar mot lättare regn. De elastiska spännbanden tål kraftigare vindbyar, så vind gör normalt sett ingen skada på solsegel.

Oavsett du väljer triangulära, kvadratiska eller rektangulära solsegel så monteras de mycket snabbt.

Se vårt sortiment av solsegel >>

Solsegel

Måttbeställ ditt solsegel:

Hittar du inget solsegel som passar dina behov? Hos oss kan du måttbeställa solsegel efter dina önskemål. Välj färg, storlek och material!

Fast installerat solskydd för altan och balkong

Fast installerat solskydd kräver mer jobb vid montering och kostar generellt mer. Fördelarna är dock att du kan skugga större ytor och att du alltid har en sval plats i skuggan. Nedan kan du läsa mer om de fasta solskydden.

Markis

Det mest platsbesparande, fasta solskyddet är markisen. Sitter du ofta på din altan och har en stor yta som du vill skugga, då är markiser rätt för dig. Du kan montera markisen på ditt hus eller använda den fristående varianten, pergolamarkisen.

De flesta markiser är vattentåliga men bör dras in vid hård vind. Du bör dessutom låta markiserna torka innan du drar in dem, för längre hållbarhet.

Läs mer om vad du bör tänka på innan du väljer markiser >>

Läs mer om hur du monterar markiser >>

Välja solskydd
Paviljong

Paviljong

Om du har en fristående uteplats en bit från huset, eller om du inte vill fästa något mot husväggen är en paviljong ett bra alternativ. Paviljongen fungerar också bra om du vill skugga ett större område.

Om du vill ha ett bra luftflöde på din uteplats bör du välja en paviljong utan sidoväggar. Men om du däremot vill kunna nyttja uteplatsen även under hösten och när det är sämre väder bör du välja en paviljong med sidoväggar. Hur som helst kan du sitta ute även i blåst och regn då paviljonger är vind- och vattentåliga.

Pergola

Du kan också skydda dig från solen med en pergola. En pergola är en träkonstruktion som kan täckas med antingen speciella pergolatak eller solsegel. Båda typerna är vattenavvisande men inte helt vattentäta.

Om du föredrar att klä din pergola i växter kan du exempelvis välja klätterrosor, vinrankor eller trumpetrankor. Ju tätare din pergola är igenvuxen, desto bättre skyddar den dig mot solen, men också från regn.

Se vår steg för steg-guide "Så bygger du en pergola" >>

Pergola
Terasstak

Altantak

Om du vill förvandla din uteplats till ett extra rum under sommaren är ett altantak ett bra alternativ. Antingen köper du ett färdigt altantak eller så bygger du ett eget utefter dina behov.

Ett altantak står emot väder och vind, vilket innbär att det inte bara är ett solskydd utan även ett skydd mot exempelvis regn. Du kan även övervintra dina utemöbler under skyddet av altantaket.

Innan du bygger ett eget altantak bör du dock ta reda på om du behöver bygglov. Tänk också på att ta hänsyn till snöexponeringen när du planerar ditt altantak.

Sammanfattning

  • Valet av solskydd är i första hand en smakfråga, men om du har en uteplats som vetter söderut och som du till större del vill skugga, är ett fast installerat solskydd att föredra.
  • Om du vill ha ett smidigt solskydd som du lätt ska kunna plocka ner, är ett parasoll eller solsegel att föredra.
  • Du kan hos HORNBACH enkelt beställa måttanpassade solsegel.
  • Om du är ute efter ett fast installerat solskydd som tar minimalt med plats bör du välja markiser.
  • Har du en fristående uteplats en bit från huset är en paviljong ett utmärkt solskydd.
  • En pergola passar bra om du ibland vill ha delvis skuggad yta och ibland helt skuggad yta. Ytan blir delvis skuggad genom de träbjälkar perogolan är uppbyggd av. De gånger du vill ha en helt skuggad yta täcker du pergolan med ett pergolatak eller solsegel.
  • Ett altantak står emot väder och vind och är optimalt om du vill förvandla din uteplats till ett extra rum under sommaren.

Solskydd & paviljonger

Du kanske också är intresserad av

upp