Steg för steg-guide

Så målar du utemöbler i trä

Så målar du utemöbler i trä

Dags att fräscha upp dina utemöbler i trä? Här visar vi hur du går tillväga när du målar om dina utemöbler i trä – steg för steg.

Det här behöver du till ditt projekt

Måla utemöbler i trä – steg för steg

Skrapa bort gammal färg

01

Täck först marken där du ska måla dina utemöbler med en täckfilt eller exempelvis gamla lakan. Är utemöblerna målade sedan tidigare, börjar du med att skrapa bort löst sittande färg med en färgskrapa.

Måla utemöbler
Måla utemöbler

Tvätta

02

Tvätta dina utemöbler med målartvätt och eventuellt anti-mögelmedel, om det är mycket påväxt på möblerna. Låt träet torka.

Måla utemöbler
Måla utemöbler

Slipa

03

Gå sedan över möblerna med en slipsvamp eller en slipkloss med slippapper, för att rugga upp den målade ytan. Torka bort slipdammet med en fuktig trasa. Impregnera sedan de trärena ytorna (där du skrapat bort färgen) med en grundolja.

Om det är obehandlat trä du ska måla, behöver du varken skrapa eller slipa. Däremot tvättar du av möblerna med målartvätt och impregnerar dem med grundolja. Låt torka enligt tillverkarens instruktioner.

Måla utemöbler
Måla utemöbler

Grundmåla

04

Nu är det dags att måla utemöblerna med en grundfärg. Enklast är att använda en lackpensel. Vilken storlek på pensel du ska använda beror på hur stora utemöblerna är och hur mycket detaljer de har. Det kan vara smart att använda två lackpenslar – en lite större och en lite mindre.

Måla i träådringens riktning och låt sedan torka enligt tillverkarens instruktioner, innan du stryker täckfärgen.

Måla utemöbler
Måla utemöbler

Tips:

Fönsterfärg är en slitstark utomhusfärg som funkar utmärkt till utemöbler.

Måla täckfärg

05

Använd även lackpenslarna när du stryker täckfärgen. Stryk färgen i samma riktning som träådringen och måla i tunna skikt, för att undvika att färgen rinner. Är utemöblerna obehandlade sedan tidigare, behöver du måla två strykningar med täckfärgen. Om möblerna är målade sedan tidigare, kan det istället räcka med en strykning.

Låt färgen härda, enligt tillverkarens instruktioner, innan du börjar använda dina utemöbler. Ditt projekt är nu klart!

Måla utemöbler
Måla utemöbler

HORNBACH ansvarar ej för felaktigt utfört arbete.

Frågor & svar om att måla utemöbler i trä

Vad ska man måla utemöbler med för färg?

Det finns en mängd olika typer av färg som går att använda till utemöbler. Fönsterfärg är dock en favorit då den torkar snabbt, har bra täckförmåga, bra hållbarhet och bevarar kulör och glans väldigt bra.

Kan man måla utemöbler med fasadfärg?

Ja, du kan måla utemöbler med fasadfärg. Då gör du precis som i steg för steg-guiden ovan.

Kan man måla utemöbler med linoljefärg?

Ja, du kan måla utemöbler med linoljefärg. Tänk på att använda äkta linoljefärg som andas och inte stänger inne fukt. Linoljefärg stryks med pensel i tunna skikt, 3-5 gånger – beroende på vilken kulör du valt.

Kan man måla utemöbler i trä med sprayfärg?

Ja, det går bra att måla utemöbler i trä med sprayfärg. Tvätta först möblerna, grunda med en primer i sprayform och avsluta med två omgångar sprayfärg.

Kan man måla oljade utemöbler?

Om utemöblerna är oljade rekommenderar vi att du fortsätter med samma behandling, och inte täckmålar dem.

Detta gäller framför allt möbler som nyligen är oljade. Är det flera år sedan utemöblerna oljades, kan det gå bra att täckmåla dem. Rengör då med ett rengöringsmedel som tar bort gamla oljerester – exempelvis tralltvätt.

Mer om målning utomhus