Ta ett iskallt grepp om vintern – med våra halkbekämpningsprodukter!

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2023-12-03 klockan 08:50. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Att tänka på innan du väljer utemöbler

Att tänka på innan du väljer utemöbler

Är det dags att köpa nya utemöbler till terassen, balkongen eller trädgården? Här hittar du information om de olika materialen som finns, och vad som kan vara bra att tänka på innan du bestämmer dig för vilka utemöbler du ska köpa.

Vilka utemöbler ska jag välja?

Väderbeständighet, hållbarhet och enkelt att underhålla – detta är tre kriterier som spelar stor roll vid valet av utemöbler. Att lägga stora summor pengar på utemöbler som bara håller, och ser bra ut en säsong är nog något de flesta vill undvika. Dessutom är inte vård av utemöbler något som passar alla.

För att du ska hitta utemöbler som passar dig, din livsstil och din trädgård har vi sammanställt information om de vanligaste materialen, och vad som kan vara bra att tänka på innan du köper nya utemöbler.

Material: Vattentät: Värme-/UV-beständigt: Kan rosta: Kräver underhåll: Hållbart:
Trä Lackerat: Ja
Oljat: Nej
Ja Nej* Regelbundet underhåll krävs Om skötsel- och förvaringsinstruktioner följs
Plast Ja Relativt känsligt Nej* Nej Om skötsel- och förvaringsinstruktioner följs
Aluminium Ja Ja Nej* Nej Ja
Konstrotting Ja Ja Nej* Nej Ja
Rostfritt stål Ja Ja Delvis Lågt underhåll Ja
*Själva materialet rostar inte, men tänk på att exemplevis anslutningsskruvar kan rosta.

Det finns ett stort utbud av utemöbler i olika storlekar och stilar, och som vanligt är det alltid svårare att bestämma vad man vill ha när utbudet är stort. En bra start är att först titta på din trädgård eller uteplats. Vilka möbler kan ge en sammanhängande helhetsbild?

 • Stilarna på utemöbler varierar med allt från den rustika lantliga stilen, till den lekfulla franska bistro-stilen. I en stor trädgård gör stora möbler med massiva träben, och långa bord sig bra. I en liten trädgård, eller på en balkong passar små, runda bord och stolar med nätta ben.
 • Med hjälp av textilier kan du stärka stilen du vill uppnå med utemöblerna. Med exempelvis rutiga kuddar och sittdynor ger du utemöblerna en mer lantlig stil.
 • Ett tips är att plocka upp färger du har på dina blommor i trädgården eller på balkongen, och antingen matcha utemöblerna med dessa eller köpa utemöbler som på ett snyggt sätt kontrasterar på blommorna.

Välja utemöbler
Utemöbler

Innan du köper dina nya utemöbler är det bra att bestämma syftet med möblerna. Detta kan vara bra att tänka på innan du bestämmer dig:

 • Om det finns barn i hushållet, rekommenderas hållbara möbler som lätt kan rengöras.
 • Det är viktigt för äldre att de enkelt kan sätta sig ned och ställa sig upp. Djupa loungestolar är därför inte så praktiska i dessa fall.
 • Om tanken är att möblerna ska användas flitigt både för att sitta på och ligga i, är det viktigt att kolla upp komforten innan du köper. Obekväma stolar eller solstolar kan vara väldigt irriterande när du tänkt slappna av i solen.
 • Om möblerna endast ska användas för fester och stora sällskap är ölbänkar att rekommendera. Dessa bänkar och bord är inte de mest bekväma sittplatserna, men de är billiga, går fort att rengöra och kan dekoreras med fina kuddar och plädar för rätt stämning!

Hur mycket utrymme behöver utemöblerna?

Sist men inte minst spelar utrymmet en stor roll när du köper utemöbler. Här kan du se ungefär hur mycket plats olika storlekar av utemöbler tar:

 • 3x3 meter för ett matbord med fyra stolar.
 • 3x4,5 meter för ett matbord med sex stolar.
 • 3x7,5 meter för ett matbord med 12 stolar, eller ett litet bord för fyra personer och två solstolar.
 • Om terrassen är framför en dörr rekommenderas att lägga till en meter, för att få tillräckligt med plats framför dörren. En terrass på 12 kvadratmeter räcker för de flesta användningsområden.

Utemöbler

Tips för olika stora utrymmen:

 • Lite utrymme: Bistrostolar med ett runt bord är ett elegant alternativ för dig som har en liten trädgård, eller en balkong istället för en terrass.
 • Medelstor terrass/trädgård: På en medelstor terrass eller trädgård ökar urvalet av utemöbler. I vårt sortiment finns det något för alla smaker! Med allt från klassika utemöbler till loungemöbler, hammockar, bänkar och solstolar.
 • Stor terrass/trädgård: Om du har en stor terass eller trädgård kan du enkelt välja stora och/eller flera utemöbler. Skapa ett vardagsrum i trädgården med soffor, hammockar och stora matbord.

Utemöbler i trä

Varma toner och naturligt material – utemöbler i trä är en riktig klassiker! Men är utemöbler i trä rätt val för dig? Beroende på träslag klarar utemöblerna av väderpåverkan olika bra. Men ändå är fördelarna med utemöbler i trä många.

Fördelar med utemöbler i trä

 • Utemöbler i trä är ofta mycket robusta, slitstarka och ett långsiktigt köp om det vårdas på rätt sätt.
 • Till skillnad från gulnad plast kan grånat trä behandlas om och om igen.
 • Trä kan målas i alla färger, beroende på trend och personlig smak.
 • Om möblerna går sönder är små reparationer möjliga på trämöbler. Det går exempelvis att byta ut enskilda brädor.
 • Trädgårdsbänkar i trä är symboliska för en mysig viloplats och ser helt enkelt pittoreska ut.
 • Hos oss hittar du rent, bearbetade trämöbler – garanterat tillverkade av högkvalitativt trä.

Utemöbler i trä

Olika typer av träslag för utemöbler

Hur lång hållbarhet utemöbler i trä har beror till stor del på vilket typ av trä de är gjorda av. Generellt sett är lövträ mer hållbart är barrträ då det är ett hårdare träslag. Av denna anledning bör utemöbler i barrträ (exempelvis furu) förbehandlas med lämpligt träskydd. Lövträ (exempelvis ek och teak) är mer motståndskraftigt mot skadedjur på grund av dess täthet, och kräver mindre underhåll än barrträ.

 • Utemöbler i furu är väldigt vanligt i Sverige, men tänk på att de kräver mycket underhåll.
 • Tropiska lövträd har blivit allt mer vanligt, och utemöbler i teak och akacia är särskilt populära. Tack vare dess höga koncentration av oljor är dessa träslag mycket robusta och har högre motståndskraft mot väderpåverkan, mögel och skadedjur. Dessutom kan de användas utomhus utan behandling.

Skötsel och underhåll av utemöbler i trä

Läs om hur du behandlar och underhåller utemöbler i trä >>

Utemöbler i plast

Enkel skötsel, väderbeständigt och generellt sett billig – detta är några av fördelarna med utemöbler i plast. När du tänker på utemöbler i plats kanske du direkt kommer att tänka på de vita, stapelbara klassikerna, som oftast bara höll sig snygga under en säsong. Nu för tiden finns det en mängd olika färger och designer på utemöbler i plast. Ett stort plus är att plastmöbler av högkvalitativ plast är lätta att rengöra och underhålla! Dessutom spar du tid då utemöbler i plast inte behöver slipas, målas eller målas om efter några år.

Fördelar med utemöbler i plast

 • Plastpolypropylen är extremt slitstark, värmebeständig, väderbeständig och miljövänlig återvinningsbar.
 • Plastmöbler är lätta, och kan enkelt flyttas.
 • Plastmöbler rostar inte.
 • Plastmöbler kräver inte mycket underhåll.
 • Plastmöbler är oftast billigare än exempelvis möbler i konstrotting.

Utemöbler i plast

Skötsel och underhåll av utemöbler i plast

Läs om hur du behandlar och underhåller utemöbler i plast >>

Utemöbler i aluminium

Perfekt material för utomhusbruk – utomhusmöbler i aluminium är enkla att ta hand om, väderbeständiga och därför hållbara möbler för trädgården, terrassen, balkongen och vinterträdgården. Dessutom är utemöbler i aluminium lätta och går enkelt att flytta från en plats till en annan.

Fördelar med utemöbler i aluminium

 • Utemöbler i aluminium är robusta och okänsliga för frost och regn.
 • Utemöbler i aluminium är enkla att rengöra och är rostfria.
 • Utemöbler i aluminium finns i modern design, och i komination med sittdynor får du även en hög sittkomfort.

Utemöbler i aluminium

Skötsel och underhåll av utemöbler i aluminium

Läs om hur du behandlar och underhåller utemöbler i aluminium >>

Utemöbler i konstrotting

Riktigt trendigt! Utemöbler i konstrotting har funnits länge nu, men är fortfarande en av de mest populära typerna av trädgårdsmöbler. Utemöbler i konstrotting är tidlösa, eleganta och ändå extremt väderbeständiga. De skapar en lounge-stämning på terrassen – ett vardagsrum utomhus!

Fördelar med trädgårdsmöbler i konstrotting

 • Materialet är väderbeständigt. Utemöbler i konstrotting torkar också upp snabbt igen efter regn.
 • Utemöbler i konstrotting är lätta att sköta om.
 • Normalt sett kan inte UV-ljus skada möblerna. Dock kan de bli solblekta efter ett tag så vi rekommenderar att använda möbelöverdrag.
 • Utemöbler i konstrotting med en sittande eller liggande yta är vanligtvis mycket bekväma – även utan klädsel! Detta eftersom det något elastiska nätet är mjukare än exempelvis trä eller metall.
 • Utemöbler i konstrotting är mycket stabila.

Utemöbler i konstrotting

Skötsel och underhåll av utemöbler i konstrotting

Läs om hur du behandlar och underhåller utemöbler i konstrotting >>

Utemöbler i rostfritt stål

Exklusivt och elegant – utemöbler i rostfritt stål är moderna, tidlösa och hållbara. Det speciella materialet är särskilt populärt som kombinationsmaterial. En rostfri stålkomponent på utemöblerna förbättrar varje möbel och ger det ett högre värde.

Rostfritt stål är en attraktiv kontrast till trädgårdens frodiga gröna. Vi har sammanställt den viktigaste informationen om trädgårdsmöbler i rostfritt här.

Fördelar med utemöbler i rostfritt stål

 • Rostfritt stål är permanent väderbeständigt – även på vintern.
 • Det rostfria stålet i utemöbler är vanligtvis krom-nickellegeringar. Detta stål är motståndskraftigt mot vatten, vattenånga, luftfuktighet, svaga organiska och oorganiska syror.
 • Utemöbler i rostfritt stål kräver lite underhåll.
 • Möbler i rostfritt stål är vanligtvis mycket stabila, även när rörprofilerna är tunna. Tillsammans med textilbeläggning, konstrotting eller trä, blir utemöblerna stabila men ändå lätta.
 • Rostfritt stål leder inte värme bra. Utemöblerna blir inte för varma på sommaren, utan bara trevligt varma.
 • Materialet förblir svalt på kallare dagar. Eftersom detta kan vara obekvämt på armstöden finns det många trädgårdsmöbler vars armstöd är till exempel gjorda av varmare material eller täckt med trä.
 • Utemöbler tillverkade av rostfritt stål är vanligtvis en blickfång i trädgården. Konstruktionerna är vanligtvis moderna och tidlöst eleganta.

Utemöbler i rostfritt stål

Skötsel och underhåll av utemöbler i rostfritt stål

Läs om hur du behandlar och underhåller utemöbler i rostfritt stål >>

Mer om trädgård

upp