Vilka utemöbler ska jag välja?

Väderbeständighet, hållbarhet och enkelt att underhålla – detta är tre kriterier som spelar stor roll vid valet av utemöbler. Att lägga stora summor pengar på utemöbler som bara håller, och ser bra ut en säsong är nog något de flesta vill undvika. Dessutom är inte vård av utemöbler något som passar alla.

För att du ska hitta utemöbler som passar dig, din livsstil och din trädgård har vi sammanställt information om de vanligaste materialen, och vad som kan vara bra att tänka på innan du köper nya utemöbler.

Material: Vattentät: Värme-/UV-beständigt: Kan rosta: Kräver underhåll: Hållbart:
Trä Lackerat: Ja
Oljat: Nej
Ja Nej* Regelbundet underhåll krävs Om skötsel- och förvaringsinstruktioner följs
Plast Ja Relativt känsligt Nej* Nej Om skötsel- och förvaringsinstruktioner följs
Aluminium Ja Ja Nej* Nej Ja
Konstrotting Ja Ja Nej* Nej Ja
Rostfritt stål Ja Ja Delvis Lågt underhåll Ja
*Själva materialet rostar inte, men tänk på att exemplevis anslutningsskruvar kan rosta.

Det finns ett stort utbud av utemöbler i olika storlekar och stilar, och som vanligt är det alltid svårare att bestämma vad man vill ha när utbudet är stort. En bra start är att först titta på din trädgård eller uteplats. Vilka möbler kan ge en sammanhängande helhetsbild?

 • Stilarna på utemöbler varierar med allt från den rustika lantliga stilen, till den lekfulla franska bistro-stilen. I en stor trädgård gör stora möbler med massiva träben, och långa bord sig bra. I en liten trädgård, eller på en balkong passar små, runda bord och stolar med nätta ben.
 • Med hjälp av textilier kan du stärka stilen du vill uppnå med utemöblerna. Med exempelvis rutiga kuddar och sittdynor ger du utemöblerna en mer lantlig stil.
 • Ett tips är att plocka upp färger du har på dina blommor i trädgården eller på balkongen, och antingen matcha utemöblerna med dessa eller köpa utemöbler som på ett snyggt sätt kontrasterar på blommorna.

Välja utemöbler
Utemöbler

Innan du köper dina nya utemöbler är det bra att bestämma syftet med möblerna. Detta kan vara bra att tänka på innan du bestämmer dig:

 • Om det finns barn i hushållet, rekommenderas hållbara möbler som lätt kan rengöras.
 • Det är viktigt för äldre att de enkelt kan sätta sig ned och ställa sig upp. Djupa loungestolar är därför inte så praktiska i dessa fall.
 • Om tanken är att möblerna ska användas flitigt både för att sitta på och ligga i, är det viktigt att kolla upp komforten innan du köper. Obekväma stolar eller solstolar kan vara väldigt irriterande när du tänkt slappna av i solen.
 • Om möblerna endast ska användas för fester och stora sällskap är ölbänkar att rekommendera. Dessa bänkar och bord är inte de mest bekväma sittplatserna, men de är billiga, går fort att rengöra och kan dekoreras med fina kuddar och plädar för rätt stämning!

Hur mycket utrymme behöver utemöblerna?

Sist men inte minst spelar utrymmet en stor roll när du köper utemöbler. Här kan du se ungefär hur mycket plats olika storlekar av utemöbler tar:

 • 3x3 meter för ett matbord med fyra stolar.
 • 3x4,5 meter för ett matbord med sex stolar.
 • 3x7,5 meter för ett matbord med 12 stolar, eller ett litet bord för fyra personer och två solstolar.
 • Om terrassen är framför en dörr rekommenderas att lägga till en meter, för att få tillräckligt med plats framför dörren. En terrass på 12 kvadratmeter räcker för de flesta användningsområden.

Utemöbler

Tips för olika stora utrymmen:

 • Lite utrymme: Bistrostolar med ett runt bord är ett elegant alternativ för dig som har en liten trädgård, eller en balkong istället för en terrass.
 • Medelstor terrass/trädgård: På en medelstor terrass eller trädgård ökar urvalet av utemöbler. I vårt sortiment finns det något för alla smaker! Med allt från klassika utemöbler till loungemöbler, hammockar, bänkar och solstolar.
 • Stor terrass/trädgård: Om du har en stor terass eller trädgård kan du enkelt välja stora och/eller flera utemöbler. Skapa ett vardagsrum i trädgården med soffor, hammockar och stora matbord!