Steg för steg-guide

Så bygger du ett trädäck på betongplattor

Så bygger du ett trädäck på betongplattor

Är det dags att bygga ett träckdäck? Här visar vi, steg för steg, hur du bygger ett trädäck med betongplattor som grund och vad du behöver för verktyg och material för att lyckas med ditt projekt!

1

Det här behöver du till ditt projekt

Bygga trädäck på betongplattor – steg för steg

01

Markera däckets yta med träpålar och ett uppspänt snöre. Gräv ut hela ytan ända ner till det fasta underlaget, se till att ha fått bort all matjord. Fyll upp med 15–20cm makadam.

 Bygga trädäck
02

Undvik sättningar genom att komprimera lagret med en vibratorplatta. Vibratorplattan packar underlagret till ett stabilt och dränerande underlag. Lägg ut en fiberduk ovanpå underlaget. Fiberduken förhindrar att gräs och ogräs sprider sig under däcket och skjuter upp mellan trallbrädorna. Fördela betongplattor som stöd för reglarna.

 Bygga trädäck
03

Rikta nu in betongplattorna vågrätt. Börja vid huset. Kontrollera åter avståndet mellan plattorna och dörrtröskelns underkant, så att tralldäckets överkant inte täcker eventuell altandörr eller liknande. Justera plattornas placering exakt med en gummihammare.

 Bygga trädäck
04

Använd ett långt vattenpass för att säkerställa en lutning från huset på ca 10–20mm/m. Placera gärna en underläggsdyna på varje betongplatta för att förhindra fuktvandring till reglarna.

 Bygga trädäck
05

Rikta de bärande reglarna parallellt och i rät vinkel mot husväggen.

 Bygga trädäck
06

Slutligen skruvas trallbrädor fast, börja från husets fasad. Oavsett vilken konstruktion du har på din altan, så monterar man oftast trallbrädorna på samma sätt. Ett av de vanligaste sätten är att montera trall med synliga skruvar. Du börjar med att förborra i trallbrädorna (om du använder ett hårt träslag som exempelvis Bangkirai) för att sedan skruva fast dem med rostfria trallskruvar. Ditt trädäck är nu klart!

Läs fullständig beskriving av hur man skruvar i trall här >>

 Bygga trädäck

HORNBACH ansvarar ej för felaktigt utfört arbete.

Mer om att bygga altan