Steg för steg-guide

Så bygger du en altan på plintar

Så bygger du en altan på plintar

När du ska bygga en altan är det viktigt att du har en bra grund. Ska du bygga en låg altan kan du montera den direkt på betongplattor, men om du ska bygga en hög altan behöver du bygga den på plintar. Här visar vi dig hur du går tillväga – steg för steg!

Det här behöver du till ditt projekt

Observera:

HORNBACH ansvarar ej för felaktigt utfört arbete.

Bygga altan på plintar – steg för steg

01

Markera upp altanens tänkta storlek och kryssmät. Diagonalerna ska vara lika långa.

Bygga altan på plintar
Bygga altan på plintar
02

Gjut plintar med hjälp av våra gjutrör, alternativt gräv ner färdiga plintar. Avståndet mellan plintarna bör inte överstiga 2m. Plintarna ska hamna i linje med varandra samt ligga i våg (använder du plintar med justerbara stolpskor finns det möjlighet till efterjustering om plintarna inte skulle hamna i våg). Den inre bärlinan skruvas fast mot husväggen med en distans på ca 10-20mm.

Bygga altan på plintar
Bygga altan på plintar
03

Var noggrann och väg av med ett långt vattenpass. Montera den yttre bärlinan på plintarna och väg av (Ska man bygga ett räcke runt altanen skruvas stolpar fast i plintarna. I detta fall skruvas bärlinorna fast i stolparna). Fortsätt med bärlinorna runt hela konstruktionen och parallellt med väggen. Mellan bärlinorna monteras golvreglar (stödregel) med vanligtvis ett cc-avstånd på 600mm. Golvreglar fästes med spik, skruv eller balkskor i bärlinorna.

Bygga altan på plintar
Bygga altan på plintar
04

Skruva därefter fast trallbrädorna. Börja utifrån och fortsätt sedan in mot väggen. För att få en snygg inramning av golvtrallen kan trallbrädor monteras runt om och skapar på så sätt en inramning runt altanen. Av estetiska skäl kan en front byggas runt altanen. Fronten kan byggas av trall eller finsågade, impregnerade brädor som täcker plintarna samt hålrummet under.

Ett av de vanligaste sätten att montera trall är med synliga skruvar. Du börjar med att förborra i trallbrädorna (om du använder ett hårt träslag som exempelvis Bangkirai) för att sedan skruva fast dem med rostfria trallskruvar. Din altan är nu klar!

Läs fullständig beskriving av hur man skruvar i trall här >>

Bygga altan på plintar
Bygga altan på plintar

Mer om att bygga altan