Lägga trall med synliga skruvar – steg för steg

Detta är det traditionella sättet att lägga trall med skruv, där skruvskallen är synlig. I hårdare träslag som exempelvis Bangkirai är förborrning nödvändig. Mellanrummet mellan varje trallbräda skapas med hjälp av temporära distanser som efter montering plockas bort. På grund av virkets rörelser kan i vissa fall skruvskallarna sticka upp ovan trallen och behöva efterdras för att inte orsaka personskador.

Det här behöver du till ditt projekt

Förborra

01

Förborra trallbrädan med en borrdimension anpassad till skruven, om du använder ett hårt träslag. Hårdträ bör alltid förborras på grund av sin höga densitet.

Montera trall
Montera trall

Skruva fast trallen

02

Använd rostfri skruv med lång livslängd när du skruvar fast din trall. Skruva inte in skruven för djupt – hela skruvskallens ovansida ska vara synlig. Det finns annars en risk att det samlas vatten i hålet som går in i ändträet.

Montera trall
Montera trall

Håll avstånd

03

För att hålla ett jämnt avstånd, för att skapa rörelseutrymme mellan brädorna, använder du passbitar.
Använd eventuellt ett spännband för att tvinga ihop trallbrädorna mot distanserna. Fortsätt likadant med alla brädor. Du har nu monterat din trall med synliga skruvar!

Montera trall
Montera trall

Observera:

Skruva aldrig en längsgående regel direkt mot en träfasad. Trallbrädan närmast väggen ska ha en så kallad rörelsefog på 6mm.

Vänd trallbrädorna åt rätt håll så att årsringarna i ändträet bildar en glad mun.

Lägga trall med clipssystem – steg för steg

Clipsmetoden är generell men gäller främst för trall i träkomposit. Andra varianter av clips finns även för trätrall där man önskar en dold skruvmontering och jämn avståndsfördelning mellan trallbrädorna.

Det här behöver du till ditt projekt

Montera clips

04

Montera startclips i regelverket, skruva fast clipsen ”löst”. Montera fast första trallbrädan, mät av med vattenpass och dra åt clipsen.

Montera trall
Montera trall

Trallförbindning

05

Gör på samma sätt med förbindningsclips mellan varje trallbräda. Skjut in trallen och skruva fast clipset på trallbrädans ovansida.

Montera trall
Montera trall

Avslut

06

Avsluta med avslutningsclips. Täck ändarna med tillhörande tillbehör alternativt med valfri trallbräda eller annat byggträ.

Montera trall
Montera trall

HORNBACH ansvarar ej för felaktigt utfört arbete.


Du kanske också är intresserad av