Steg för steg-guide

Så lägger du trall

Så lägger du trall

Oavsett vilken konstruktion du har på din altan, så lägger man oftast trallbrädorna på samma sätt. Här beskriver vi, steg för steg, de två vanligaste monteringsmetoderna.

Lägga trall med synliga skruvar – steg för steg

Detta är det traditionella sättet att lägga trall med skruv, där skruvskallen är synlig. I hårdare träslag som exempelvis Bangkirai är förborrning nödvändig. Mellanrummet mellan varje trallbräda skapas med hjälp av temporära distanser som efter montering plockas bort. På grund av virkets rörelser kan i vissa fall skruvskallarna sticka upp ovan trallen och behöva efterdras för att inte orsaka personskador.

Det här behöver du till ditt projekt

Förborra

01

Förborra trallbrädan med en borrdimension anpassad till skruven, om du använder ett hårt träslag. Hårdträ bör alltid förborras på grund av sin höga densitet.

 Montera trall

Skruva fast trallen

02

Använd rostfri skruv med lång livslängd när du skruvar fast din trall. Skruva inte in skruven för djupt – hela skruvskallens ovansida ska vara synlig. Det finns annars en risk att det samlas vatten i hålet som går in i ändträet.

 Montera trall

Håll avstånd

03

För att hålla ett jämnt avstånd, för att skapa rörelseutrymme mellan brädorna, använder du passbitar.
Använd eventuellt ett spännband för att tvinga ihop trallbrädorna mot distanserna. Fortsätt likadant med alla brädor. Du har nu monterat din trall med synliga skruvar!

 Montera trall

Observera:

Skruva aldrig en längsgående regel direkt mot en träfasad. Trallbrädan närmast väggen ska ha en så kallad rörelsefog på 6mm.

Vänd trallbrädorna åt rätt håll så att årsringarna i ändträet bildar en glad mun.

Lägga trall med clipssystem – steg för steg

Clipsmetoden är generell men gäller främst för trall i träkomposit. Andra varianter av clips finns även för trätrall där man önskar en dold skruvmontering och jämn avståndsfördelning mellan trallbrädorna.

Det här behöver du till ditt projekt

Montera clips

01

Montera startclips i regelverket, skruva fast clipsen ”löst”. Montera fast första trallbrädan, mät av med vattenpass och dra åt clipsen.

 Montera trall

Trallförbindning

02

Gör på samma sätt med förbindningsclips mellan varje trallbräda. Skjut in trallen och skruva fast clipset på trallbrädans ovansida.

 Montera trall

Avslut

03

Avsluta med avslutningsclips. Täck ändarna med tillhörande tillbehör alternativt med valfri trallbräda eller annat byggträ.

 Montera trall

HORNBACH ansvarar ej för felaktigt utfört arbete.

Frågor & svar om att lägga trall

Vilken typ av trall ska jag använda?

Det finns olika material att välja mellan, såsom trä, kompositmaterial och PVC-plast.Trä är ett klassiskt och populärt val för trall. Trätrall ger en naturlig och varm känsla men kräver underhåll i form av rengöring och regelbunden oljning eller ytbehandling. Kompositmaterial är en blandning av träfiber och plast och ger en trall som är hållbar, lättskött och tålig mot väder och vind. PVC-trall är tillverkad av plast och är ett hållbart och långvarigt alternativ för trallbyggnad

Valet av material beror på olika faktorer som till exempel budget, önskad stil och underhållskrav. Läs mer om hur du väljer rätt trall din altan.

Vilka verktyg och material behöver jag för att lägga trall?

För att lägga trall behöver du oftast verktyg som en såg, skruvdragare, hammare, mätverktyg, spik och skruv. Dessutom behöver du även trallbrädor, reglar, fixationsmedel och eventuellt dräneringsmaterial.

Vilken typ av underlag behöver jag för att lägga trall?

Trall ska läggas på ett jämnt och stadigt underlag, såsom betong eller trä.

Vilken typ av underkonstruktion ska jag använda innan jag lägger trall?

Underkonstruktionen är det som trallbrädorna ska fästas på och kan göras av olika material, såsom trä eller metall. Läs mer här.

Hur ska jag underhålla min trall för att den ska hålla länge?

Beroende på vilken typ av trall man har valt behöver den underhållas på olika sätt, såsom rengöring, oljning eller målning.

Trätrall behöver du rengöra regelbundet. Detta gör du genom att använda en borste eller en sopborste för att sopa rent trallen från sand och grus. Om du ska tvätta trallen kan du använda dig av mild såpa och vatten alternativt en tralltvätt. Använd inte högtryckstvätt eftersom det kan skada fibrerna. Minst en gång om året behöver du applicera träolja. Undvik att lämna vattenpölar på ytan då trallen kan skadas av långvarig fukt.

Komposit kräver mindre underhållning än vanlig trätrall. Du behöver dock rengöra trallen med hjälp av en mjuk borste eller sopborste. Använd dig av en mild tvål eller en komposittrall-rengöring och vatten för att tvättra rent ytan. Även här bör högtryckstvätt undvikas då det kan skada trallen. Använd inte olja på komposittrall. Precis som med trätrall bör du undvika långvarig fukt så undvik att lämna vattenpölar på ytan.

Läs mer om hur du ska underhålla din trall här.

Vilken typ av skruvar ska jag använda för att fästa trallbrädorna?

Det finns olika typer av skruvar som kan användas för att fästa trallbrädorna, såsom rostfria skruvar eller speciella trallskruvar.

Rostfria skruvar

Trall byggs vanligtvis utomhus och kommer att utsättas för fukt och regn. Detta gör att det är viktigt att använda rostfria skruvar för att undvika korrosion.

Trallskruvar

Det finns skruvar som är speciellt utformade för att användas när du lägger trall. Dessa skruvar har vanligtvis en speciell spets som gör att de lättare tränger in i träet utan att det spricker. Trallskruvar är ofta även tillverkade av rostfritt stål, varmförzinkat stål och mässigt. Alla dessa material är motståndskraftiga mot korrosion och rost.

Du bör alltid följa tillverkarens rekommendationer för vilka skruvar som ska användas för en specifik trallkonstruktion.

Vilken typ av underkonstruktion fungerar med clipssystem?

Clipssystem fungerar med de flesta typer av underkonstruktion, inklusive träbalkar och stålramar.

Vilka fördelar finns det med att använda clipssystem när man lägger trall?

Clipssystemet gör att monteringen av trallbrädorna blir enklare. Dessutom blir det ett dolt montage och inga skruvar eller spikar blir synliga i trallen. Dessutom gör clipssystemet det lättare att byta ut skadade brädor vid behov.


Du kanske också är intresserad av

Så väljer du rätt sorts trall till altanen

En altan skapar harmoni, värme och hemtrevnad. Vi har många träalternativ som kommer passa in i din trädgård. Beroende på tycke och smak kan du välja trall av bangkirai, impregnerad furu, thermowood, Nobelwood, lärk, ask ...läs mer