Behöver du hjälp av proffs till ditt projekt? Boka installation via Hantverkartjänster >

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-03-02 klockan 01:06. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Att tänka på när du väljer golv till uterum

Att tänka på när du väljer golv till uterum

Har du byggt eller köpt ett uterum och är osäker på vad du ska lägga för golv? Här går vi igenom vilka golv som lämpar sig i ett uterum, och ger dig produkttips på olika typer av golv.

Vad ska jag välja för golv till uterummet?

Beroende på vad för typ av uterum du har, ska bygga eller ska köpa så skiljer sig valet av golv åt. Men generellt sett är klinker, betongplattor och trall bra som golv i uterum. Har du däremot ett växthus i trädgården är marksten optimalt som golv. Vill du ha ett slitstarkt golv med ett lite varmare underlag än till exempel klinker eller betongplattor fungerar även laminatgolv, vinylgolv eller parkettgolv bra. Dessa finns i flera mönster och färger vilket gör att du kan anpassa golvet utefter dina personliga preferenser.

Har du ett vinterbonat uterum som tillbyggnad på huset, kan du med fördel välja att lägga ett golv med golvvärme, exempelvis klinker. För att kunna lägga in golvvärme i ditt uterum krävs dock en gjuten betongplatta som grund. Men det kan det vara värt då du får ett extra rum som är varmt och härligt året runt. I ett vinterbonat uterum kan du också lägga laminat- och vinylgolv, men tänk då på att du måste limma golvet.

Golv till uterum

Trall till uterum

Då temperaturen och fuktigheten i ett inglasat uterum växlar kraftigt, speciellt under sommaren, är ett obehandlat trägolv inte att rekommendera. Risken med ett obehandlat trägolv i denna växlande miljö är att det sväller, respektive krymper. Och då riskerar träet att spricka. Till ett inglasat uterum rekommendera vi istället värmebehandlad trall och tryckimpregnerad trall. Fördelen med den värmebehandlade trallen är att den är bra på att behålla sin formstabilitet, även i fuktiga miljöer, och står emot mögel. Även komposittrall går att lägga i ett uterum, men kräver mycket plats att kunna expandera på, då det expanderar vid värme.

Läs mer om de olika trallsorterna här >>

Golv till uterum

Klinker till uterum

Klinker passar optimalt som golv till uterum då det dels går att lägga på golvvärme i ett vinterbonat uterum, och dels går att ha som snygg övergång mellan inne och ute. Du kan alltså med fördel använda klinker inomhus, i uterummet och trädgården. Tänk dock på att klinker som läggs utomhus behöver vara frostsäkert.

Läs mer om hur du lägger klinker utomhus >>

Inspiration uteplats

Köp uterum på HORNBACH

Hos oss på HORNBACH kan du köpa kompletta uterum i olika storlekar och utföranden. Du kan exempelvis välja om du vill ha ett uterum som är anpassat för sommar eller ett året runt-uterum!

Se HORNBACHs sortiment av uterum >>

Golv till uterum

Du kanske också är intresserad av

upp