Steg för steg-guide

Så lägger du klinker utomhus

Så lägger du klinker utomhus

Dags att förnya balkongen eller uteplatsen? Att lägga klinker utomhus med samma utseende som klinker inomhus är idealiskt då det binder samman bostads- och utomhusområdet och säkerställer en harmonisk övergång mellan inne och ute. Här får du en beskrivning av hur du lägger klinker utomhus.

Klinker för utomhusbruk

Två klinker, ett utseende! Granitkeramik är idealiskt för både inomhus och utomhus då det binder samman bostads- och utomhusområdet, och säkerställer en harmonisk övergång mellan inne och ute.

Plattorna har samma design och skiljer sig endast i tjocklek. För inomhus lämpar sig en tjocklek på 1cm och utomhus 2cm. Här får du en beskrivning av hur du lägger klinker utomhus.

Observera: Kakel & klinker av granitkeramik har rektifierade kanter. Detta innebär att plattan pressas, kapas och fasas vid tillverkningsprocessen. På så sätt får plattorna en extra slag- och stöttålig kant vilket är särskilt viktigt när man lägger dem i grus, sand eller gräs.

Det här behöver du till ditt projekt

Lägga klinker utomhus – steg för steg

Förbered underlaget

01

Lämpliga underlag för att lägga klinker utomhus är:

 • Betong
 • Cementgolvmassa
 • Intakta kakelläggningar
 • Jämnt fogade murverk
 • Puts

Underlaget måste generellt vara jämnt, rent, bärkraftigt och fritt från sprickor och sättningar. Dessutom bör det finnas en lutning på minst 2% från huset. Ta bort målade lager och skadade plattor, och spackla igen hål (upp till 30mm).

Lägga klinker utomhus
Lägga klinker utomhus

Täta

02

Tätningsmedlet bör röras utan klumpar. Stryk ut det första lagret med en målarpensel. Använd tätband i hörnen och infoga i det ännu färska lagret. Dra tätningen mot väggen ca 15cm högt, applicera ett andra lager efter torkning (tidigast efter 2 timmar) och låt torka i ca 24 timmar.

Viktigt: skydda området mot sol och regn under torktiden.

Lägga klinker utomhus
Lägga klinker utomhus

Lägga klinker

03

Applicera fästmassa med en tandad fixkam och fäst de nya plattorna inom ca 30 minuter. Fäst plattorna jämnt steg för steg och slå lätt fast dem i marken med en gummihammare. Foga plattorna efter ca två dagar. Om du behöver kapa eller borra i ditt klinker kan du läsa här hur du går tillväga.

Lägga klinker utomhus
Lägga klinker utomhus

Foga plattorna

04

Blanda fogmassan och fördela diagonalt i fogarna med en gummiskrapa och dra av överflödigt material. Låt massan bli matt ("stelna"), rengör med en fuktig svamp och polera plattbeläggningen med en torr trasa efter att massan torkat helt.

Lägga klinker utomhus
Lägga klinker utomhus

Täta hörn. och anslutningsfogar

05

Täta hörn- och anslutningsfogar efter minst 3 dagar med väderskyddande silikon. Maskera först fogkanterna med en limfilm och spritsa sedan fogarna med tätningsmedel. Jämna ut efter 10 minuter med en fogslev, ta bort limfilmen och jämna eventuellt ut fogkanterna. Du är nu klar med ditt projekt!

Lägga klinker utomhus
Lägga klinker utomhus

HORNBACH ansvarar ej för felaktigt utfört arbete.

Fördelar med inom- och utomhusplattor med samma utseende

 • Det enhetliga utseendet på golv i vardagsrummet och balkongen, altanen eller uterummet skapar både en snygg övergång och ett större utrymme.
 • Granitkeramik skapar en avkopplande atmosfär utomhus.
 • Inomhusklinker med en tjocklek av 1cm är tillverkade med halkklassen 9.
 • De 2cm tjocka utomhusplattorna är extremt resistenta mot vittring, frost och halkfri (R11).
 • Dessa klinker finns i både naturtroget sten- och träutseende.
 • Tack vare den glaserade ytan kan smuts inte sätta sig i plattorna och de är också lätta att rengöra.
 • Skivorna har en hög böjhållfasthet och brottlast och är också resistenta mot mögel och mossa.
 • De kan läggas snabbt och enkelt, men även kan tas upp snabbt igen.

inspiration klinker utomhus
Inspiration klinker utomhus
Inspiration klinker utomhus
Inspiration klinker utomhus
Inspiration klinker utomhus

Mer om kakel och klinker