0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2023-09-22 klockan 04:36. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Att tänka på innan du lägger tak

Att tänka på innan du lägger tak

Taket – husets krona, och en superviktig del som påverkar husets uteseende och funktion. Här har vi samlat viktig information om takformer, takmaterial, takavvattning och även tips på hur du ska tänka när du väljer tak.

Olika typer av takmaterial

Om du ska byta ut ett befintligt tak kan det vara fördelaktigt att använda samma typ av material på det nya taket. Om du däremot ska lägga nytt tak för första gången finns det en del olika material att välja mellan. Varje material har sina för- och nackdelar, men man ska också veta att inte alla material är lämpliga för alla typer av takformer. Exempelvis är inte takpannor att föredra om du har ett flackt tak. Nedan hittar du de mest populära takbeläggningarna, skillnaderna mellan dem, och vad de har för egenskaper.

Takpannor

Takpannor

Takpannor finns i tre olika utföranden – tegelpannor, betongpannor och fibercementpannor. Tegelpannor och betongpannor är dock de vanligaste materialen. Har du ett platt tak är inte takpannor att föredra, då vatten inte rinner undan lika lätt som på ett tak med lutning.

Att välja takpannor som takbeläggning är väldigt vanligt i Sverige, och vi förstår varför. Om du underhåller ditt takpannetak på rätt sätt så håller det i flera decennier. Tänk på att se över ditt takpannetak lite då och då, för att säkerställa att pannorna är hela och inte riskerar att släppa igenom fukt.

Plåttak

Plåttak

Plåttaket har många fördelar. Framförallt så väger det lite och är därmed lätt att arbeta med och så är det nästintill underhållsfritt. Plåttak fungerar på de flesta typer av hus och är väldigt beständigt.

Materialet är dessutom fördelaktigt i de svenska väderförhållandena då ytan är blank. Snö och smuts faller lättare av ytan. Plåttak är lämpligt att lägga på hus med äldre konstruktion, då det väger lite och minimerar belastningen.

Takpapp

Takpapp och bitumentak

Takpapp är det billiga och enkla takalternativet. Detta innebär också att hållbarheten är begränsad, det vill säga att takpappen inte har samma hållbarhet som takpannor och plåttak. Lägger du en takpapp av hög kvalité, och på rätt sätt, kan du räkna med att det håller i upp till 30 år. Dessutom krävs det mer underhåll av takpapp än exempelvis ett plåttak. Takpappen är dock det lämpligaste alternativet för riktigt platta tak.

Takpappen används dels som ytskikt, men också som underlag för andra takbeläggningar. Lägger du ett tak som är täckt i flera lager, kan du maximera livslängden och minska risken för fukt och läckage. Om du lägger takpapp under ett traditionellt tegeltak, skyddar du effektivt huset mot fukt.

Plasttak

Plasttak

Plasttak är inget vi rekommenderar som tak till ett bostadshus, men som tak till uterummet, altanen, växthuset eller förrådet passar plasttaket perfekt! Plasttaket är lättmonterat, prisvärt och ger ett härligt ljusinsläpp. Plasttak är att rekommendera om du exempelvis byggt altanen framför huset, då det inte blockerar ljusinsläppet in till huset. Den bockade kanalplasten leder dessutom effektivt bort regnvatten, och är stark nog att skydda mot snö.

Olika former på tak

Taket håller inte bara huvudet torrt, det skyddar också ditt hem från väder och vind! Men vad vill du ha för form på ditt nya tak? Det finns otaliga sätt att designa ett tak, men det finns de former som är mer vanliga än andra. Nedan hittar du en översikt över de vanligaste takformerna, och vad som utmärker dem.

Sadeltak

Sadeltak

Sadeltaket är en riktig klassiker, och den vanligaste takformen i traditionell svensk arkitektur. Sadeltaket kan beskrivas som två obrutna takfall som är förenade uppe i taknocken, och sluttar åt varsitt håll. Sadeltaket är ett praktiskt tak i ett klimat med mycket snö, förutsatt att fallhöjden är minst 45°.

Valmat tak

Valmat tak

Det valmade taket påminner om sadeltaket, men har även takfall på husets kortsidor. Med ett valmat tak skyddas stora delar av huset mot vind och regn. Däremot blir inte husets vindsutrymme lika stort som med ett sadeltak.

Halvvalmat tak

Halvvalmat tak

Ett halvvalmat tak har en gavel i form av en trapets. Halvvalmade tak är väldigt populära i Danmark, men inte heller helt ovanliga i Sverige.

Mansardtak

Mansardtak

Med ett mansardtak (också "brutet tak") innebär det att taket har ett brutet takfall. Det är ungefär som ett sadeltak, fast det sluttar brantare nedåt på långsidorna, med början cirka två tredjedelar från taknocken. Denna takvariant är att föredra om man vill ha en inredd vind.

Pulpettak

Pulpettak

Pulpettaket har bara ett takfall, vilket är vanligt på moderna villor. Det är vanligt att ett hus har två pulpettak som ställs mot varandra, och att de möts i mitten på huset, fast på olika höjd.

Flackt tak

Flackt tak/platt tak

Med ett flackt tak innebär det att taket har ett väldigt litet takfall. Lutningen på taket är såpass liten att det knappt syns. Flacka tak kräver generellt mer underhåll än andra tak.

Att tänka på innan du byter ut ett befintligt tak

Ska du byta ut ett befintligt tak? När det kommer till att byta tak bör du känna till att förberedelsearbetet är relativt tufft. Dels för att du behöver plocka bort det gamla taket, och dels för att du bör byta ut befintlig läkt och lägga ny underlagsduk/papp. Har du ingen tidigare erfarenhet av takarbetet? Då rekommenderar vi att du anlitar ett proffs att genomföra arbetet.

När det gäller gamla byggnader bör du överväga om takläggningen kan kombineras med andra renoveringsåtgärder på byggnaden, för att spara pengar på lång sikt (till exempel på energikostnader med dålig isolering). Till exempel kan de som byter taket också isolera taket från utsidan.

Räkna med följande steg när du ska byta tak:

 • Montera arbetsställning.
 • Demontera hängrännor.
 • Demontera vindskivor och vindskiveplåt.
 • Plocka bort det befintliga taket.
 • Ta bort de gamla läkterna.
 • Lägg ny underlagsduk eller underlagspapp.
 • Montera ny strö- och bärläkt.
 • Montera vindskivor och vindskiveplåt.
 • Sätta upp hängrännorna igen.

Lägga tak

Takavvattning

Underskatta aldrig vikten av bra takavvattning! Det skyddar husets väggar, och dess fundament från regnvatten, och därmed fuktskador. Det finns lämpliga takrännor för alla typer av takstorlekar, takformer och givetvis för alla smaker. Takrännorna finns i plast eller metall, och i olika kulörer, för att matcha just ditt hus.

Hur stort ditt takavvattningssystem behöver vara beror helt på den sammanlagda takarean. Ju större tak du har, desto mer vatten måste takavvattningssystemet kunna hantera. Mät ditt tak noggrant, och ta med dig beräkningarna in till ditt HORNBACH-varuhus, så hjälper vi dig att hitta alla komponenter du behöver till ditt takavvattningssystem.

Läs mer om hur du monterar takavvattningssystem >>

Så lagar du en läckande hängränna

Har du skador på dina hängrännor? Skador på metall eller plåt kan enkelt repareras med tätningsmedel och sprayfärg. Den färdiga lagningen blir vattentät och visuellt tilltalande.

Så gör du:

 • Rännans skadade delar ska vara torra och rena.
 • Slipa den skadade ytan med sandpapper.
 • Applicera tätningsmedel på det skadade området, både från insidan och utsidan. Låt massan härda enligt tillverkarens anvisningar.
 • Slipa ojämnheter med grovt sandpapper (40 eller 60). Arbeta sedan med ett fint sandpapper (80 eller 120) tills du får en jämn yta.
 • Slutligen sprayar du ytan med zinkspray. Färdigt!

Laga hängrännor


Du kanske också är intresserad av

upp