0 Önskelista 0 Varukorg

Så isolerar du ytterväggar utifrån

Isolera ytterväggar utifrån

Tilläggsisolera ytterväggen utifrån och höj temperaturen på de gamla väggarna! Om du har planer på att förändra husets fasad är det här ett utmärkt tillfälle att samtidigt tilläggsisolera. Fördelen med utvändig isolering är att isolerskiktet blir obrutet och därmed ger bästa effekt. Dessutom påverkar du inte rummens storlek invändigt. Här visar vi hur du går tilväga.

Lästid: 1 min.

Det här behöver du till ditt projekt

Observera:

Följande exempel avser tilläggsisolering på befintlig träfasad.

Tilläggsisolera ytterväggar utifrån – steg för steg

Montera isoleringsskivor

01

Bästa resultat får du om du tar bort det befintliga fasadmaterialet ända in till vindskyddet. Ta bort eventuella knutbrädor, lockläkt, bottenbrädor, foder runt fönster och dörrar samt spikläkten. Gamla ytterväggar behöver ofta ett förbättrat vindskydd. Saknas ett fullgott vindskydd monteras först ett vindskydd på ytterväggen. Därefter monteras isoleringen. Det är viktigt att isoleringen placeras tätt emot den gamla väggstommen för att få nytta av isoleringen.

Isolera ytterväggar
Isolera ytterväggar

Montera luftspalt/spikregel

02

Luftning bakom träpanel är lika viktigt som bakom andra fasadmaterial. Vi använder spikregel med dimensionen 28x70mm. Detta är ett bra mått för att bilda en luftspalt som ser till att vatten som tränger in torkar ut. Beroende på vilken fasadpanel du använder kan det i vissa fall behövas en ytterligare vertikalt placerad läkt för att skapa tillräcklig lutspalt, se punkt 3 "Montera fasadpanel".

Isolera ytterväggar
Isolera ytterväggar

Montera fasadpanel

03

Det finns olika panelutföranden. Vid stående panel med lock bör lockbrädans dimension vara minst 95mm bred för att säkerställa en tillräcklig luftspalt. Om lockbrädan är smalare blir utrymmet mellan underbrädorna inte tillräckligt för en fullgod luftspalt. I det fall kan en stående läkt monteras innan den horisontella spikregeln. På så sätt skapas luftspalten innanför spikregeln.

Isolera ytterväggar
Isolera ytterväggar

Mer om att bygga på huset

upp

HORNBACH använder cookies. När du fortsätter surfa på vår sida godkänner du användandet av cookies. Mer information

x