Det här behöver du till ditt projekt
Material:
- Mineralull ( glasull eller stenull)
- Ångbroms
- Tejp för ångbroms
- Tätningsremsa
- Läkt för luftspalt
Facktermer:
Ångbroms: betecknas även som ångspärr. Folie av polyetylen eller polyamid. Förhindrar att luftfuktighet från rummet tränger in i byggkonstruktionen.
Mineralull: med mineralull menas både glasull och stenull. Båda två har lika goda isolerande egenskaper. Glasull tillverkas av ca 75% återvunnet glas och stenull av smält och spunnen stenmaterial.
Tilläggsisolera vinden – steg för steg
Isolera snedtak
01Kontrollera CC-avståndet mellan takbjälkarna. Optimalt är 60, alternativt 120cm CC-mått, för att skivorna ska passa in utan tillskärning.


Om vindsutrymmet är ventilerat via takfoten monteras först en vindavledare mot yttertaket med 2,5cm luftspalt. Alternativt använd isolering klädd med vindpapp på ena sidan.


Tryck in första lagret med isolering vertikalt mellan takbjälkarna. Montera därefter ångbroms (se nedan) samt horisontella reglar för andra isoleringslagret. Fyll det horisontella utrymmet mellan reglarna med isoleringsskivor.


Montera ångbroms
04Montera ångbromsen över takbjälkarna och det första isoleringslagret. Skarvar ska överlappas med minst 10cm och därefter förseglas med tejp avsedd för ändamålet.


Samtliga skarvar, överlappningar och genomföringar måste lufttätas med täthetsprodukter avsedda för ändamålet.


Alla anslutningar till fasta byggdelar som exempelvis gavelväggar, skorstenar, med mera måste vara lufttäta. Använd tejp som är avsedd för ändamålet.


Mot gavelväggen kan du med fördel använda en regel eller läkt för att pressa folien tätt intill väggen.


Den överskjutande folien skärs bort med en vass kniv, riv absolut inte av den! Alla anslutningar måste vara lufttäta för att förhindra fuktvandring.


Isolera vindsbjälklaget
10Börja med att montera vindavledare vid takfoten. Detta ska förhindra att vinden blåser in i isoleringen. Vindavledaren ska sträcka sig minst 13cm ovanför den färdiga isoleringenstjockleken i bjälklaget.


Placera isoleringen till önskad tjocklek. Den rekommenderade sammanlagda tjockleken bör vara minst 40cm. Snedkapa isoleringsskivorna så att de ligger an mot vindavledaren.


Förskjut skarvarna mellan isoleringslagren. Det översta isoleringslagret bör avslutas med en pappersbeklädd isolering som ytterligar förhindrar vindinträngning. Du har nu tilläggsisolerat vinden!


Tips vid isolering:
1. Säkerställ att befintlig isolering (kutter/spån mm) är helt torr.
2. Ångbroms ska överlappas med minst 10cm för att erhålla full tätning.
3. Rekommenderad luftspalt mot yttertaket min 2,5cm.
4. Använd handskar och skyddsmask vid arbete med isoleringsmaterial.
5. Isoleringen får ej tryckas till så hårt att den packas samman.
6. Isoleringen ska ligga tätt an mot varandra och reglar/bjälkar/takstolar.
7. I ett ouppvärmt vindsutrymme måste vindsbjälklaget vara lufttätt, så att inte varm inomhusluft läcker upp på vinden och kondenserar. Sträva efter att få en så luft- och ångtät insida som möjligt.
8. För att uppnå rekommenderad isolertjocklek på 200-300mm i snedtak, kan man behöva regla vinkelrätt mot snedtak för ytterligare ett isoleringslager. Ångbromsen kan i detta fall placeras efter det första lagret. En tumregel säger dock att man max får dra in ångbromsen 1/3 av den totala isolertjockleken.