Steg för steg-guide

Så monterar du altanbelysning i trä & sten

Så monterar du altanbelysning i trä & sten

Rätt belysning kan verkligen lyfta ett hem och hjälper till att skapa en stämningsfull känsla. Samma sak gäller såklart även för trädgården och uteplatsen. En genomtänkt och välplanerad utomhusbelysning ger inte bara en härlig atmosfär utan gör utomhusmiljön säkrare och tryggare. Vi visar hur du monterar altanbelysning, så kallade decklights, i din träaltan och i stenplattor – steg för steg.

LED-belysning, direkt och indirekt belysning

Idag används nästan uteslutande LED till belysning både inne och ute. LED går lätt att variera för att skapa både varm, kall eller färgad belysning. LED-armaturer går att göra väldigt små vilket underlättar både för placering och montering. De flesta LED-decklights levereras i smarta set där allt som behövs finns med från början. För den som behöver komplettera sitt system går det lätt köpa lösa delar efteråt.

Man skiljer oftast på direkt eller indirekt belysning. En direkt ljuskälla belyser exempelvis ett specifikt föremål. Strålkastare och fasadbelysning är exempel på direkt belysning. Vid indirekt belysning har man ofta en dold armatur som hjälper till att skapa en ljus och harmonisk miljö. För att få en trivsam men samtidigt funktionell belysning behöver man blanda direkta och indirekta ljuskällor.

Decklight & downlight

Det här behöver du till ditt projekt

Montera decklights i träaltan – steg för steg

Att montera infällda decklights i sin altan är inte svårt. Allt du behöver är en borrmaskin och en hålsåg som motsvarar storleken på dina decklights.

01

Mät och märk ut på de ställen där lamporna ska sitta. Var uppmärksam så att inte avståndet mellan lamporna blir för stort. Lägg gärna ut lamporna och kontrollera att kablarna mellan lamporna räcker till.

 Montera decklights
02

Borra hål för dina decklights med en hålsåg med samma storlek som själva armaturen.

 Montera altanbelysning

Kabeldragning

03

Innan armaturerna placeras i sitt respektive hål ska alla kablar dras fram. Ofta kan du behöva lossa en eller ett par trallplankor för att kunna komma åt och dra fram kablarna.

 Montera decklights
04

När alla kablar är dragna är det dags att montera fast själva ljuskällan. Fäst enligt medföljande instruktion.

 Montera altanbelysning
05

Slutligen kopplas lamporna in på husets elsystem. Många varianter är plug&play och kopplas bara in med en vanlig stickkontakt medan andra kräver en fast installation. Anlita alltid en behörig installatör vid fasta elinstallationer!

 led terrassenbeleuchtung anleitung as 04

Montera decklights i stenplattor – steg för steg

Infällda decklights går också bra att montera i stenmaterial. Oftast gör du klokt i att förbereda för belysning redan vid läggning av stenmaterial i trädgården för att enkelt kunna dra fram kablar. Det går att montera decklights i kanten av en stengång i efterhand men du får då räkna med en lite krångligare kabeldragning.

06

Vid montering av decklights i stenmaterial är planeringen extra viktig. Fundera ut innan var de olika ljuskällorna ska placeras och förberedd med rör att dra kablarna i.

 Montera decklights
07

Stenläggning och montering av belysning sker sen parallellt. På de platser där belysningen ska sitta lämnas plats för att enkelt kunna fälla in lamporna.

 Montera decklights
08

Vid all borrning i kakel, klinkers och andra stenmaterial krävs en bra borrmaskin och hålsåg eller borrstål som är anpassade för materialet. Arbeta med lågt varv på borrmaskinen och använd skyddsglasögon.

 Montera decklights

Elsäkerhet:

Vid montering av decklights är det viktig att alltid köpa apparater som är anpassade för just utomhusbruk och som har rätt IP-klass. IP-klass är ett värde på hur väl en apparat är väderskyddad. Decklights för utomhusbruk bör gärna ha en IP-klass på IP67 för att klara ett långt liv utsatt för mycket väder och vatten. För mer skyddad belysning går det oftast bra att välja en lägre IP-klass.

Montering och kabeldragning till lågvalts-decklights kan du göra själv, men om inkoppling kräver en fast installation ska den alltid utföras av en behörig elektriker. Se till att det finns en jordfelsbrytare som skyddar anläggningen vid minsta fel i systemet.

HORNBACH ansvarar ej för felaktigt utfört arbete.


Du kanske också är intresserad av

Så lägger du en trädgårdsgång

Här får du veta hur du måste gå tillväga, steg för steg, när du ska anlägga en trädgårdsgång. En trädgårdsgång ska vara både vacker och funktionell och vilken typ av markbeläggning du ska välja när du ska lägga en gång b ...läs mer