0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-02-23 klockan 03:47. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Att tänka på innan du monterar dekorplast

Att tänka på innan du monterar dekorplast

Är du ute efter att förändra ditt hem men vill inte lägga ner för mycket tid, kraft eller pengar? Med hjälp av dekorplast kan du enkelt förvandla dina gamla köksluckor eller avlastningsbord för att fräscha upp ditt hem utan att behöva genomföra en större renovering. Här kan du läsa mer om tips och råd kring underlag och monteringstekniker.

Planering

montera dekorplast

Innan du börjar montera dekorplast bör du redan ha en grundplan över vad du vill uppnå. Själva monteringen är relativt enkel men för att kunna uppnå ett så bra resultat som möjligt är det viktigt att genomföra grundarbetet.

Är syftet med monteringen till exempel att skapa insynsskydd på fönster är det bra att du redan har klart för dig hur mycket av fönstret som ska täckas. Vill du behålla en del av utsikten? Hur täckande ska färgen av dekorplasten vara? Ska den vara lätt genomskinlig eller heltäckande? Du vill till exempel ofta ha bättre täckning i badrummet än i vardagsrummet. Kommer du behöva beskära dekorplasten? Behöver du någonting att mäta med? Om du till exempel ska klä in möbler i dekorplast kan du behöva mönsteranpassa dekorplasten mer och beskära och mäta tydligare. Du kan till exempel genomföra en snabb, enkel köksrenovering genom att enbart klä in dina köksluckor i dekorplast. Du kan läsa mer om hur du genomför en enklare köksrenovering här >>.

Alla dessa frågor är bra att besvara innan du börjar montera. Desto mer förberedd du är, desto effektivare arbete och desto bättre resultat.

Vilka ytor kan man sätta dekorplast på?

Dekorplast kan användas på alla släta ytor av hårt material. Men det är viktigt att komma ihåg att underlaget måste vara rent och torrt när du ska applicera dekorplasten. Valmöjligheterna är många när det kommer till ställen där du kan placera dekorplasten. Du kan till exempel montera dekorplast på köksluckor, bänkskivor, bord, väggar, fönster, kakel och klinker.

Detta tillåter dig att fräscha upp kök, badrum, vardagsrum, sovrum, ja egentligen varje rum i hemmet.

Dekorplast

Rengör ytor

Innan du applicerar dekorplasten på önskat område är det en god idé att rengöra ytan ordentligt. Detta gör att dekorplasten fäster bättre samt städar bort damm och smuts som kan fastna under dekorplasten och skapa ojämnheter.

För att rengöra den önskade ytan kan du till exempel använda dig av ljummet vatten och tvål, rengöringsspray som du redan har hemma eller denna blandning:

  • 1dl ättika eller 2dl ättikssprit.
  • 4 eller 3dl vatten beroende på ättika.
  • 5 droppar handdiskmedel.
  • Tom sprayflaska.

Efter att du har rengjort ytan är det viktigt att se till att den är helt torr när du applicerar dekorplasten.

Så monterar du dekorplast

Det finns två olika bearbetningstekniker som du kan använda för att montera dekorplast på smidigast sätt. För släta ytor är det bäst att använda våtbearbetning, föremål med kanter och kurvor täcks bättre med torrbearbetning.

Montera dekorplast

Montera dekorplast genom våtbearbetning:

Att montera dekorplast genom våtbearbetning lämpar sig för släta och raka ytor, såsom fönster.

Steg 1: Rengör ytan där dekorplasten ska placeras. Du kan till exempel använda dig utav denna blandning:

  • 1dl ättika eller 2dl ättikssprit.
  • 4 eller 3dl vatten beroende på ättika.
  • 5 droppar handdiskmedel.
  • Tom sprayflaska

Steg 2: Mät och beskär dekorplasten.

Steg 3: Spraya ytan som dekorplasten skall täcka med mild tvålblandning – vatten blandat med lite tvål.

Steg 4: Ta bort skyddsplasten bit för bit och placera dekorplast på önskad plats.

Steg 5: För att skydda dekorplastens yta, spraya ovansidan lätt med vatten.

Färdig!

Läs mer om hur du undviker luftbubblor nedan.

montera dekorplast

Montera dekorplast genom torrbearbetning:

Att montera dekorplast genom torrbearbetning lämpar sig för föremål med kanter och kurvor som till exempel köksluckor, bänkskivor och soffbord.

Steg 1: Rengör ytan där dekorplasten ska placeras.

Steg 2: Mät och beskär dekorplasten med hjälp av en kniv.

Steg 3: Dra försiktigt av dekorplastens skyddsplast bit för bit.

Steg 4: Applicera försiktigt dekorplasten och fäst den på den önskade ytan.

Steg 5: Undvik luftbubblor genom att släta jämnt med skrapan.

Steg 6: Klipp av utskjutande och överbliven dekorplast. Färdigt!

Undvik luftbubblor vid montering av dekorplast

För att undvika luftbubblor vid monteringen av dekorplast, kan du försiktigt ta bort en liten del i taget av dekorplastens skyddsplast. Gradvis placerar du dekorplasten på önskad plats med hjälp av en skrapa, samtidigt som du försiktigt drar bort mer och mer av skyddsplasten.

När dekorplasten är helt på plats, och all skyddsplats har tagits bort, använder du en skrapa och drar den över dekorplastens yta – från mitten av dekorplasten och ut mot kanterna. Om dekorplasten har placerats felaktigt och du behöver göra om så kan du enkelt dra bort och placera om den. Detta förutsätter dock att du inte har monterat dekorplasten på papper eller kartong, då är risken stor att pappret eller kartongen förstörs när plasten rivs bort.

dekorplast

Dekorplast – inspiration

I bilden syns ett grått modernt inrett vardagsrum med en tavla som är färgglatt dekorerad av dekorplast.
Bilden visar en stickning som ligger på en vit fönsterkarm vid ett fönster med dekorplast på rutan. Utanför fönstret är det vinter och snö.
På bilden ser man ett beigt kök med en köksö och barstolar. Ovanför köksön hänger köksskåp där köksluckorna är dekorerade med spräcklig beige dekorplast.
På bilden ser vi en brun soffa i ett vardagsrum med mönstrade kuddar och två betonghästar på golvet.
På bilden syns ett ljust sovrum med en våningssäng där det hänger ner skynken från överslafen ner mot golvet. På fönstret som sitter bredvid sängen sitter dekorplast i form av färgglada fåglar.
På bilden syns en närbild av en vit dusch. Bredvid duschen ser man en del av kaklet som är dekorerat med vit marmor-dekorplast.
På bilden syns en vit vägg och en ljust träfärgad byå. Byråns lådor är dekorerade med dekorplast i gråa och blåa nyanser. Bredvid byrån står en grön växt i en ljusgrå kruka och på andra sidan lutar en blå prydnads-sjöstjärna.

Du kanske också är intresserad av

Så reparerar du väggar

Har dina väggar sett bättre dagar? Att fräscha upp väggarna behöver inte nödvändigtvis betyda en komplett renovering. I många fall är väggarna endast i behov av en lättare reparation och små brister kan åtgärdas snabbt m ...läs mer

upp