Steg för steg-guide

Så monterar du panelskivor på innerväggar

Så monterar du panelskivor på innerväggar

Panel på väggar och tak ger rummet charm och en hemtrevlig känsla. Utöver den ombonade känslan har panelen även praktiska fördelar: kablar kan döljas, tunna mellanväggar blir ytterligare ljuddämpande och på ytterväggar kan ett isoleringsskikt integreras. Här visar vi dig hur du monterar panelskivor på dina innerväggar – steg för steg!

Det här behöver du till ditt projekt

Observera:

HORNBACH ansvarar ej för felaktigt utfört arbete.

Förberedelser

Förvara dina skivor på torrt och fast underlag i oöppnade paket tills de ska monteras. Låt skivorna ligga i rummet där de ska monteras, i minst 48 timmar innan montering. 18-20°C och 35-65% luftfuktighet är bra att förhålla sig till vid lagring och montering av panelen. För låg eller hög luftfuktighet kan med tiden medföra krympning i skivorna.

Så monterar du panelskivor – steg för steg

01

Börja med att mäta ut och loda in skivan med ett tapetlod på väggen som skivan ska sitta på. Markera ut med en märkpenna så att skivan blir rak. Stäm av med ett vattenpass. Om det blir ett litet mellanrum mellan skiva och golv eller mellan skivan och tak så kan man senare dölja detta med en golvlist eller taklist.

 Montera panelskivor
02

Lägg på flera limsträngar montagelim på baksidan av skivan så att den fastnar mot ytan som den skall limmas emot. Fäst upp skivan mot väggen.

 Montera panelskivor
03

Skruva i några skruvar i skarven (se bild) så att skivan inte glider, under tiden som limmet torkar. Notera tillverkarens torktid på förpackningen.

Fortsätt på samma sätt tills önskad yta är täckt med panelskivor.

 Montera panelskivor
04

Använd latexfog för ett snyggt resultat mot den mötande väggen.

 Montera panelskivor
05

Måla till sist panelskivorna i valfri färg, lack eller bets. Din panelvägg är nu klar!

 Montera panelskivor

HORNBACH ansvarar ej för felaktigt utfört arbete.

Fler inomhusprojekt