Tips & råd

Så monterar du en vägghängd toalett

Så monterar du en vägghängd toalett

En vägghängd toalett ger ett elegant utseende och badrummet blir lättare att städa och hålla rent. Det finns två olika typer av vägghängda toaletter, med synlig eller inbyggd spolvattencistern. Oavsett modell så kräver en vägghängd toalett ett stadigt montage och infästningen är liknande för de flesta fabrikaten på marknaden. Här går vi igenom vad du behöver tänka på när du monterar en vägghängd toalett.

Observera:

Följ alltid tillverkarens monteringsanvisningar som medföljer när du köper din vägghängda toalett. På denna sida hittar du tips och vad som kan vara bra att tänka på.

Vägghängd toalett med synlig spolvattencistern

Vid enklare renoveringar eller byte av toalettstol kan en vägghängd variant med synlig spolvattencistern bli ett snyggt och praktiskt val. Det blir lätt att städa runt toaletten och badrummet upplevs luftigare och mer modernt.

Den här typen av toalettstol kräver inget stort ingrepp i badrumsväggen utan hängs upp på kraftiga konsoler eller beslag som förankras med, för väggen, lämplig skruv och plugg. Det enda som krävs är en stadig vägg och ett vägganslutet avlopp.

Montera vägghängd toalett med synlig spolvattencistern

Mät ut och markera på väggen där toalettstolen ska sitta. Höjd och avstånd kan skilja mellan olika fabrikat och modeller. Se till att konsol/beslag sitter riktigt stadigt och att avloppet blir centrerat.

Häng upp och förankra toalettstolen enligt tillverkarens beskrivning.

Låt en behörig VVS-installatör ansluta till avlopp och vatten.

Vägghängd toalett

Vägghängd toalett med dold spolvattencistern

För den som bygger nytt eller renoverar sitt badrum kan en vägghängd toalett med helt dold spolvattencistern bli ett mycket elegant montage. Vattencisternen byggs då in i en vägg eller "låda" utanför befintligt tätskikt och toalettstolen hängs i en kraftig stålställning, en fixtur, som döljs bakom väggen/lådan.

Montera vägghängd toalett med dold spolvattencistern

Förankra fixturen ordentligt på befintligt våtskikt och se till att vatten och avlopp dras fram på rätt sätt. Ett vanligt inbyggnadsmått är mellan 200-250mm.

Bygg sedan in fixturen bakom en vägg eller låda av våtrumsskiva. Täck sedan med önskat ytskikt ( kakel, våtrumsmatta eller dylikt). Markera för alla infästningspunkter, spolknapp och anslut vatten och avlopp innan väggen/lådan sätts igen.

Vid minsta tveksamhet ska alltid en behörig VVS-installatör anlitas!

Den nya toalettstolen monteras sen med kraftiga bultar som är förankrade i den bakomliggande fixturen. Var noggrann och följ alltid tillverkarens råd och anvisningar.

Vägghängd toalett

Väljer du att bygga en fixturen i en "låda" får du en liten hylla i bakkant av den nya toaletten, där du kan ställa växter, ljus eller dylikt.

Vägghängd toalett

Anlita alltid en behörig VVS-installatör

Vid alla typer av arbeten med vatten och avlopp måste en behörig VVS-installatör anlitas. Minsta fel kan få allvarliga följder och har du gjort arbetet själv kan det bli mycket svårt att få ersättning via ditt försäkringsbolag.


Du kanske också är intresserad av