Välj vilka örter du vill odla
Har du flera odlingsplatser att välja bland, i ditt hem eller i din trädgård, kan du mer fritt välja vilka örter du vill odla. Har du begränsat med plats kan du istället behöva välja ört utefter den plats där örten kommer att frodas bäst. När du har bestämt dig för vilka örter du vill odla, behöver du ta hänsyn till olika örters behov för att kunna växa. De olika ljusförhållandena och jordens kvalité är avgörande för hur väl din ört kommer växa. Vanligtvis tål små, gråa och hårda blad mycket sol och värme, medan stora och sköra blad föredrar halvskugga.
Du kan välja mellan att plantera
Fördelen med att plantera färdiga plantor är att du kan skörda tidigt. Dock så finns det olika sorters växter som måste planteras om årligen för att må bra, exempelvis
Fördelen med att så

Nedan har vi satt ihop en tabell över de vanligaste örterna, och hur mycket solljus respektive vatten de behöver – för att du lättare ska kunna välja vilka örter som passar dig och din trädgård bäst.
Så odlar du olika typer av örter
När du ska odla
Du kan toppa plantorna när ytterligare ett nytt bladpar har vuxit ut. När dina basilikaplantor har växt till sig, kan de återigen planteras om i

Du kan odla
Klipp din korianderplanta när bladen börjar gulna. Du kan skörda alla delar av korianderplantan - bladen, rötterna och fröerna. Bladen kan plockas av och användas efter att korianderplantan blivit ungefär 10cm hög. Vill du hellre skörda fröerna kan du vänta tills din koriander fått blommor och sedan hänga upp din koriander för att fröerna ska ramla av. Du kan även gräva upp och skörda rötterna för att använda dem vid matlagning.

Använd en kruka med hål i botten när du ska odla
Äldre timjanväxter klara torka bättre än unga plantor som ännu inte hunnit rota sig. Därav bör du vattna dina timjanväxter regelbundet. Toppa timjanväxten när minst två bladpar har vuxit, om du vill ha en buskigare planta. Bladen kan skördas året runt, och användas direkt när de är färska, frysas in eller torkas.


Väldränerad och näringsrik jord passar bra när du ska odla
För att få ut så mycket smak som möjligt från din mynta bör du skörda växten innan den har fått blommor. Du kan även välja att klippa ner din myntaväxt efter den har fått blommor, för att ta del av nya blad som snabbt växer ut. Du kan använda din myntaväxt för att skapa sticklingar och därmed nya plantor.


För bästa skörd, och för att undvika sjukdomar bör dill inte odlas på samma plats mer än ungefär 4-5 år. Du kan skörda dillens blad, krona, stjälkar och fröer. Skörda bladen kontinuerligt fram tills blomning för mest smak. Du kan skörda dillens krona och stjälkar medan de fortfarande har fin färg. Fröerna kan skördas när blommorna har blivit brunaktiga. Skörda fröerna genom att hänga plantan upp och ner på en torr plats, och låt sedan fröerna ramla av.

Att odla
Vill du ha mer strån från din gräslök kan du klippa bort blommorna. Du kan även välja att behålla blommorna på vissa av dina gräslökväxter för att skörda dessa, och klippa av blommar på resterande plantor för att skörda stråna. Du kan skörda stråna redan när de har vuxit några centimeter. Klipp av stråna nere vid jorden för att få ut det mesta av din gräslök.

Att odla
Persiljans stjälkar med blad växer det första året och stjälkar med blommor växer ut andra året. Du kan skörda persilja kontinuerligt genom hela plantans växtperiod. Genom att skörda din persilja stjälk för stjälk, blir det lättare för persiljan att växa upp på nytt. Det andra året kan du klippa av stjälkar med blommor för att främja växande stjälkar med blad. Genom att tillåta din persilja att gå i blom, självsår den sig inför nästkommande år.

Du kan skörda bladen från rosmarin året om efter att de har växt till sig. När säsongen lider mot sitt slut, kan du skörda och spara bladen från rosmarin genom att frysa in eller torka dem.


Vart ska jag odla mina örter?
När du bestämt vilka örter du vill plantera eller så, bör du fundera ut vart du vill ha din örtodling. Du kan exempelvis välja mellan att odla dina örter inomhus eller utomhus. Du bör också bestämma om du vill odla olika örter tillsammans i samma bädd, eller om du vill odla dem enskilt i varsin kruka.
Ett tips är att besvara följande frågor innan du sätter igång med din örtodling:

Du kan odla örter på många olika sätt. Örter trivs bra i
Örter som trivs tillsammans
När du har bestämt dig för vilka örter du vill odla, samt vart de ska odlas, behöver du vara uppmärksam på vilka örter som går bra att odla tillsammans. Olika örter tycker nämligen mer eller mindre om att växa tillsammans med andra örter.
Örter som trips ihop:
Örter som inte trivs ihop:

När ska jag plantera och skörda mina örter?
Nedan kan du ta del av vår planterings- och skördekalender, som du kan använda som riktlinjer när du ska plantera örter. Den visar när det bäst lämpar sig att så, plantera och skörda olika typer av örter.


Förbered platsen för odling
Ska du odla i trädgården bör du förbereda marken innan du börjar odla dina örter. Nedan tipsar vi om hur du kan förbereda marken för din örtträdgård.
- Ta bort ogräs så tidigt som möjligt.
- Ska du odla på en plats där du har odlat innan, bör du gräva igenom den gamla jorden ordentligt. Då kan du säkerställa att gamla växter eller rötter inte gömmer sig kvar i jorden, vilket kan påverka din örtskörd.
- Låt jorden vila under vintermånaderna. Frosten gör nämligen att större jordklumpar separeras till mindre bitar, vilket lämpar sig bättre för örter.
- Berika lerig och komprimerad jord med
och trädgårdskompost.

Sköt om din odling
Oavsett om du väljer att odla örter i
När du ska så dina örter är det bäst att låta dem stå inomhus eller i ett


Det är vanligare att örter dör av övervattning än av uttorkning. Så vattna sparsamt och alltid efter behovet hos den enskilda örten. Det är bättre att vattna mer sällan och noggrant, än att vattna lite oftare. För att undvika att plantan dränks bör du ta bort överflödigt vatten som inte har absorberats från

Olika örter föredrar olika typer av gödsel. Så läs noga på om vad för typ av


Genom att klippa dina växter kan du hålla plantorna produktiva. Även örter som används regelbundet i köket mår bra att av snittas på våren. Särskilt örtplantor som

Skörda dina örter
Om du har tagit hand om dina örter väl, kan du förvänta dig en ordentlig skörd. Örter kan ätas direkt efter skörd eller torkas för att användas vid ett senare tillfälle. Nedan har vi sammanställt hur du skördar olika delar av dina örtväxter.
Skörda blad och skott: Ettåriga och fleråriga örter kan skördas kontinuerligt när de hunnit bli ungefär 10cm. De flesta örter ger mest smak strax före blomning. Undantag gäller för
Skörda blomman: Blomman på vissa örtplantor kan användas som dekoration, till matlagning eller kosmetika. Exempel på dessa örter är
Skörda fröer: Fröer från örter kan skördas när de gröna fröhuvudena har blivit gula. Exempel på örtfröer som kan skördas är dill,
Skörda rötter: Rötter på exempelvis
Förvara och använd dina örter
Örter har som mest smak direkt efter de har skördats, därför är det bra att använda dina örter kort efter skörd. Ska örterna inte användas med en gång, kan du hålla dem färska i några timmar eller ibland även några dagar. Du kan antingen vika in örterna i ett fuktigt papper och förvara dem i kylskåpet. Du kan även ställa örterna i ett vattenglas. Dock riskerar örterna att tappa sin smak snabbare i ett vattenglas. Därmed är denna metod som mest lämplig om du ska använda örterna senare samma dag. Det finns även örter som går att frysa in, exempelvis dill,
Vill du låta dina örter torka så finns det olika tillvägagångsätt för att lyckas med detta.
- Du kan lägga ut dina örter på ett trådnät eller träplattor för att torka utomhus.
- Du kan även hänga upp örterna i löst bundna buketter på en torr och skuggig plats.
- Vill du torka dina örter i ugnen kan du lägga dem på ugnsgallret i några timmar på ungefär 35 till 40 grader. Ugnsluckan bör hållas öppen så fukten kan osa ut. Örterna har torkat klart när dem är frasiga.
Förvara dina torkade örter i mörka, lufttäta behållare så de behåller sin arom. Rötterna bör rengöras och krossas innan de torkas. Torkade örter gör sig utmärkt i grytor, vinäger och olja. Låt örterna vila i vinägern eller oljan i cirka 4 veckor innan den förtärs.
