Steg för steg-guide

Så renoverar du fönster

Så renoverar du fönster

Lönar det sig att renovera gamla fönster? Förr användes det allra bästa kärnvirket till fönstertillverkning, vilket också gör det väl värt att försöka bevara fönstren till ett äldre hus. Bäst är förstås att börja renovera sina fönster redan innan färgen flagnar, men för de flesta av oss är det först då man blir medveten om att något bör göras. Här visar vi hur du renoverar gamla fönster – steg för steg.

Det här behöver du till ditt projekt

Renovera fönster – steg för steg

Om fönstret endast är i behov av uppfräschning i form av ny färg, kan både glas och kitt sitta kvar. Du gör då endast en enkel avskrapning av gammal färg, innan den nya färgen målas på. I vårt exempel beskriver vi dock en mer omfattande renovering, där alla delar behandlas eller byts ut.

Förberedelser

Börja med att haka av fönsterbågen och lägg den på ett plant stadigt underlag, gärna i bekväm arbetshöjd. Montera bort eventuella beslag från fönsterbågen. Täck öppningen med plast eller en träskiva, då en fönsterrenovering tar cirka en vecka med alla torktider.

Ta bort fönsterkitt

01

Börja med att ta bort allt gammalt fönsterkitt. Använd ett stämjärn för detta. Var försiktigt så att inte träramen eller glasrutorna skadas.

 Renovera fönster

Ta bort glasrutor

02

När kittet är borta kan du varsamt ta bort alla fönsterstift, som håller glasen på plats. Använd en hovtång och var försiktig så att inte glasen går sönder. När stiften är borta, lyfts glasrutorna enkelt ut och läggs åt sidan. Märk gärna upp glasen med exempelvis nummer, för att underlätta vid återmonteringen. Skrapa bort eventuell gammal färg från glasen med en fönsterskrapa.

 Renovera fönster

Ta bort gammal färg

03

Det stora jobbet med fönsterrenovering handlar oftast om att ta bort gammal färg. Det kan vara pilligt och ibland svårt att få färgen att lossna.

Börja med att använda en vanlig vass färgskrapa. Skrapa försiktigt och undvik att skada träet. All löst sittande färg lossnar med skrapan och har du tur, kommer du hela vägen ner till rent trä.

 Renovera fönster

Ta bort gammal färg

04

Färg som sitter hårt kan du behöva värma på för att den ska lossna. En vanlig varmluftspistol funkar för det mesta. Värm först på färgen och när den bubblar sig, skrapar du rent med färgskrapan. Upprepa vid behov.

Om du har valt att låta glasen sitta kvar, måste du vara mycket försiktig med varmluftspistolen. Det finns annars en risk att glasrutan spricker om du kommer för nära med varmluftspistolen.

 Renovera fönster

Slipa & borsta

05

När all färg är borta, gör du en sista enkel slipning, med vanligt sandpapper och borstar sedan bort allt som sitter löst med en borste.

Fönsterbågen är nu redo för nybehandling.

 Renovera fönster

Behandling av fönsterbåge

06

Behandling av den trärena och dammfria fönsterbågen görs i några olika steg. Först ska träet mättas med en grundolja. Pensla oljan på samtliga ytor, se till att ytan blir helt mättad och torka bort eventuellt överskott. Låt torka enligt instruktionerna på burken.

 Renovera fönster

Sätt tillbaka glasrutorna

07

Innan fönsterbågen behandlas ytterligare, ska glasrutorna sättas tillbaka och sedan kittas fast på nytt. Börja med att lägga tillbaka glasen försiktigt. Varje glas ska sedan fixeras med speciella fönsterstift som spikas fast in i träet. Lägg gärna ett papper som skydd så att inte glaset repas av hammaren. Lättast är att använda en speciell fönsterstifthammare, som är helt rak och därför lätt att komma åt med. Spika in stiften, bryt av i spåret och fortsätt till hela glasrutan är fixerad. Låt max 2mm sticka ut, för att inte stiften ska synas genom kittet.

 Renovera fönster

Kitta fönster

08

Nu är det dags att kitta. För den som är lite ovan, kan det vara bra att använda maskeringstejp, för att undvika onödigt kladd på fönsterbågen. Applicera kittet längs glaskanten och använd en kittkniv eller fingrarna för att stryka ut och forma kittet.

Fortsätt på samma sätt tills samtliga glas är kittade. Glöm inte att ta bort eventuell maskeringstejp innan kittet härdar.

 Renovera fönster

Tips:

Tips 1: Använd gärna blå maskeringstejp till fönster. Den blå tejpen är inte inte lika stark, och kan sitta på fönster utan att etsa fast.

Tips 2: Kittning kan kräva lite övning innan du känner dig helt säker. Det kan därför vara bra att öva på något, innan du går på själva fönstret.

Målning av fönster

09

När kittet har härdat är det dags för grund- och täckmålning. Allt ska målas – även det nya fönsterkittet. Är du osäker kan du maskera glasrutan med maskeringstejp. Sätt tejpen ett par millimeter ifrån kittet, så att färgen sedan kan bilda ett skyddande lager mellan glas och kitt. Är du en någorlunda van målare behövs ingen maskeringstejp, men det är såklart lika viktigt att färgen täcker en liten bit ut på glaset.

 Renovera fönster

Observera:

Fönster bör alltid grundmålas en gång och täckmålas minst två gånger. Låt alltid färgen torka enligt instruktionerna på färgburken.

Till fönster används med fördel en grundfärg för fasad och sedan fönsterfärg som täckfärg.

Målning av fönster

10

För att få en rak och jämn kant, samt för att komma åt alla delar av fönsterbågen, används med fördel en liten rund fönsterpensel. En rund pensel kan snurras lite lätt under målningen, vilket ger en rak kant och jämn färgfördelning. Detta brukar kännas lite avigt till en början, men du får snabbt in snitsen.

Avsluta gärna med att efterdra med en lite bredare pensel, för att jämna ut färgen på fönsterbågen.

 Renovera fönster
11

Avslutningsvis monteras eventuella beslag tillbaka, och fönstret hängs tillbaka på sin plats i karmen. En fönsterrenovering innebär många moment och en hel del torktider. Det är å andra sidan ett arbete som gör stor nytta och som sparar mycket pengar jämfört med att köpa helt nya fönster.

Dina fönster är nu klara!

 Fönster

HORNBACH ansvarar ej för felaktigt utfört arbete.

Du kanske också är intresserad av