0 Önskelista 0 Varukorg
Hornbach Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2022-08-12 klockan 23:36. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Vad består parkettgolv av?

Lästid: 5 min.
Parkettgolv

Om du väljer parkett som ditt nya golv, kan du njuta av många fördelar. Priset är något högre än de flesta andra golv, men så småningom kommer du bli medveten om hur bra det är med ett naturligt och mycket slitstarkt golv i hemmet. Här kan du läsa mer om hur parkettgolv är uppbyggt och vad det finns för olika typer och kvalitéer.

Parkettgolvets materialuppbyggnad

Parkett, även kallat lamellgolv, är utöver massiva trägolv det enda golvet av äkta trä, som du enkelt kan lägga själv. Detta beror på den typiska flerlagerskonstruktionen av parkettgolvet.

Parkettgolvets tre skikt

 • Ytskikt i äkta trä
  Detta skikt består av det träslaget som ger parketten dess unika utseende. Detta översta skikt av parkettgolvet skyddas av flera lager lack.
 • Mellanskikt
  Detta tvärgående skikt består av äkta trä eller HDF(High Density Fibre = högdensitetsskiva) och är det som skänker golvet stabilitet och belastbarhet.
 • Bottenskiktet
  Även det understa skiktet – bottenskiktet – hjälper till att stabilisera parketten.

Treskiktsparkett

Ytskiktets olika behandlingar

Idag finns det många tekniker för att förändra ytor på parkett och träslag för att skapa ett individuellt utseende. Se nedan vilka olika typer av ytbehandlingar som finns på parkettgolv.

Träslaget påverkar kvalitén

Ädla träsorter med vackra ytor och färgnyanser är den synliga fördelen hos en parkett av hög kvalité. Men vad som spelar mera roll utöver det, är vad de olika träsorterna har för särskilda materialegenskaper.

 • De olika träslagen
  Olika träslag har olika egenskaper när det gäller utseende (färg, färgspel och växt), hårdhet (tålighet/känslighet) och fuktupptagning.
 • Fuktupptagning
  Trä har en naturlig krympnings- och svällningsfunktion, det vill säga fukt upptas och avges, vilket förändrar träets storlek och form vid klimatändringar.
 • Träbaserade material
  De träbaserade material som parkett tillverkas av, är sammansatta på sådant sätt att de är formstabilare än massivt trä och laminat.

Ju hårdare träslag desto tåligare parkettgolv

Beroende på träslag kan ditt nya parkettgolvs tålighet och känslighet variera: generellt är barrträ mjukare medan lövträ är hårdare. Exempelvis är gran och tall mjuka träslag, medan björk, körsbär, ek och bok är mellanhårda och ask, lönn och merbau är hårda träslag.

Brinellvärdet anger träslagets hårdhet
Brinellhårdhet mäts genom att en liten stålkula pressas ner i träytan med en bestämd kraft under bregränsad tid. Utifrån den deformation som uppstår beräknas Brinellhårdheten. Ju högre detta värde är, desto hårdare är ett parkettgolv. Kanadensisk lönn med ett brinellvärde på ca 4,8 hör till de motståndskraftigaste träslagen. Gran, däremot, är med ett värde på ca 1,3 ett av de mjukaste träslagen. Detta kan jämföras med ask på ca 4,0, bok ca 3,8, ek ca 3,7, körsbärsträd ca 3,6, björk ca 2,6 och tall ca 1,6.

Trähårdhet brinellvärden

HORNBACH värdesätter miljöskydd och hållbarhet

HORNBACH och FSC

HORNBACH sätter stort värde i att samarbeta med leverantörer som följer våra strikta direktiv gällande miljöskydd och hållbarhet. Efter mer än 10 års engagemang när det gäller att ta ansvar för miljö- och arbetsförhållanden i träindustrin fick HORNBACH år 2007, som första byggvaruhuskedja någonsin, det eftertraktade FSC®-certifikatet.

FSC® – Forest Stewardship Council®
FSC är en internationell, allmännyttig organisation, vars främsta mål är att garantera ett hållbart skogsbruk. Detta gör FSC genom att skapa globalt enhetliga standarder för förvaltning av skogsområden. I framtiden ska en betydande andel skog i världen förvaltas på ett förebildligt sätt.

Inget tropikträ från överexploatering – för miljöns skull!

Sammanfattning

Parkettgolv är uppbyggt i tre skikt där ytskiktet består av äkta trä. Därför är parkettgolv förhållandevis dyrt jämfört med andra typer av golv men är istället ett naturligt, tidlöst och mycket slitstarkt golv att ha i hemmet. Parkettgolv finns i mängder av utföranden med många olika typer av ytbehandlingar som påverkar det visuella intrycket av golvet.

Olika typer av träslag i parketten har olika egenskaper när det gäller utseende, hårdhet och fuktupptagning. Ju hårdare träslag parkettgolvet består av desto tåligare är det. Gran är ett mjukt träslag och därför inte lika tåligt som exempelvis kanadensisk lönn som är betydligt hårdare och tåligare.

Mer om parkettgolv

upp
HORNBACH