0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2023-09-22 klockan 03:11. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Så lagar du parkettgolv

Så lagar du parkettgolv

Med tiden kan det uppstå märken och skador i ditt parkettgolv, men var inte orolig, du kan lätt reparera detta själv! TIll exempel, med ett enkelt handtag behandlar du märken och repor med en vanlig valnöt. Skadorna försvinner inte helt, men blir mycket mindre iögonfallande. Här hittar du bra råd för att reparera parkett och bättra på skadade ställen i parkettgolvet.

Laga skadade områden i parketten

Bucklor, repor och sprickor? Här har vi några små men goda tips för att reparera parkettgolv!

Laga parkettgolv

Laga bucklor i plankor eller parkettbeläggning

Bucklor och tryckmärken i golvet försvinner genom att fukta det drabbade området. Blötlägg de krossade träfibrerna i området så att de sväller. En fuktig trasa samt ett strykjärn kan förstärka effekten ytterligare.

Laga parkettgolv

Laga hål och sprickor i parketten

Sprickor och hål i golvet kan med matchande träpasta trollas bort. Lägg sedan ytbehandling på denna punkt.

Laga parkettgolv

Laga lätta repor i parkett

Repor i golvet kan poleras bort eller jämnas ut med reparationsvax. Hjälper inte detta, så slipa golvet och behandla sedan med utspädd lack. En reparation utan synliga övergångar mellan det ursprungliga och det nya färgskiktet är dock inte möjligt. Beroende på ljuset, så kommer du se en viss skillnad i glans.

Ersätta parkettgolv

Kan det skadade området inte längre repareras med tricken ovan, så hjälper endast nedslipning eller ersättning av parkettgolvet. Hur många gånger ett parkettgolv kan slipas, beror först och främst på dess trätjocklek. Det finns material- och konstruktionsskillnader mellan massiv träparkett och flerlagers parkettgolv. Vad behövs för att byta enskilda parkettbrädor? Vi visar hur du gör, steg för steg.

Ersätta parkettgolv

Steg 1

Borra ett hål i alla 4 hörnen av parkettbrädan som ska bytas, 10mm från kanten.

Ersätta parkettgolv

Steg 2

Såga ut parkettbrädan från hål till hål med en cirkelsåg. Skär försiktigt ovanför hålet, tills strax innan kanten.

Ersätta parkettgolv

Steg 3

Ta bort återstående bitar av den utskurna parkettbrädan. Peta bort fastsittande delar med något vasst och använd lätta hammarslag på spår och fjäder. Rengör runtomkring, helst med ett stämjärn, från rester av spår och fjädrar.

Ersätta parkettgolv

Steg 4

På den nya parkettbrädan, justera notläppen på lång- och kortsidorna med en cirkelsåg inställd på 4-5mm sågdjup.

Ersätta parkettgolv

Steg 5

Testa nu med ersättningsbiten i hålet för att se hur bra den passar. Plocka sedan ut biten igen med en vakuumlyftare eller tejp. Nu kan du limma i noten och på fjäderöversidan och lägga i den nya parkettbrädan.

Ersätta parkettgolv

Steg 6

Belasta den nya parkettbrädan med stenar eller annan tyngd i ca 24 timmar tills limmet torkat. Torka bort överflödigt lim omedelbart med en ren trasa eller svamp.

Tips:

Man måste inte alltid använda det "tunga artilleriet". Oftast kan det räcka med en grundlig rengöring!

Mer om parkettgolv

upp