0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2023-09-21 klockan 13:58. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Välja golv till balkongen – tips & råd

Välja golv till balkongen – tips & råd

Är det dags att fräscha upp balkongen? Med ett nytt balkonggolv kommer du långt! Här går vi igenom de olika alternativen för golv till balkongen och de olika egenskaperna de har.

Olika typer av golv till balkongen

Även om trä och sten båda är naturmaterial har de väldigt olika egenskaper. Trä känns oftast mer varmt och mysigt, medan betong eller andra typer av sten ofta upplevs mer kalla och hårda. Ändå kan det "hårda" vara en bra kontrast till en annars varm och mjuk omgivning, exempelvis till en gammal träbyggnad. Har du istället ett putsat hus kan ett trägolv vara att föredra för att mjuka upp känslan. Nedan kan du läsa mer om de olika typerna av golv som passar till balkonger.

Trägolv & komposittrall

Trägolv är redan en klassiker på altaner och terrasser. Men du kan även lägga trägolv på balkongen. Eftersom balkonger ofta utsätts för väder och vind bör du dock använda rätt typ av virke. Vanligt tryckimpregnerat virke funkar utmärkt, men även sibirisk lärk, bangkirai och thermowood är riktigt bra alternativ.

Naturligtvis ger trägolv ett naturligt utseende och unik känsla, men det kräver också lite mer omsorg än andra material. Om du vill ha ett lättskött balkonggolv med träutseende så är komposittrall något för dig. Det ser ut som trä men är en blandning av trä och plast och är underhållsfritt.

Välja balkonggolv
Välja balkonggolv

Klickplattor & trallrutor till balkongen

Om du vill lägga ner så lite tid som möjligt på bytet av balkonggolv så är klickplattor och trallrutor något för dig. Det är relativt billigt och går snabbt och smidigt att lägga, även för den som inte har så mycket erfarenhet. Din balkong blir riktigt snygg på nolltid! När det kommer till material så finns klickplattorna och trallrutorna i trä, komposit och plast.

När du lägger klickplattor och trallrutor kommer du med största sannolikhet behöva kapa några för att passa balkongen. Detta gör du enkelt med en vinkelslip. Se bara till att att kapa de raka sidorna och inte sidorna med själva klicksystemet. Underlaget ska vara fast och plant. Betong, kakel eller utjämningsmassa passar bra som underlag.

Klinker

Att lägga klinker på balkongen kräver en hel del jobb och är kanske inte förstahandsvalet för nybörjaren. Det kräver en hel del förarbete och underlaget måste behandlas. När golvet är lagt är det däremot en fröjd att gå på och underhålla!

Om du ska lägga klinker på balkongen är ett jämnt underlag A och O. Det ska vara ett betongunderlag som är helt, jämnt och ha en lutning på ca 2% mot avlopp eller terräng. Innan du spacklar betongen bör du först lägga en primer för att spacklet ska fästa bättre på betongen.

Innan du lägger klinkerplattorna bör du också vattentäta underlaget. Detta för att undvika kalkutfällning i fogarna, skydda betongen från vatten samt för att förhindra fuktskador i rummet under balkongen.

Tänk på att alla produkter ska vara avsedda för utomhusbruk.

Inspiration klinker utomhus
Välja balkonggolv

Konstgräs på balkongen

Har du ingen trädgård men vill ändå känna känslan av gräs under fötterna? Då kan du lägga konstgräs på balkongen. Konstgräs går snabbt och enkelt att lägga. Du gör så här:

  • Rulla ut konstgräslängderna utan att överlappa och skär av längderna i kant med balkongens kant.
  • Vik längderna åt sidan vid skarvarna och applicera ett lämpligt lim eller mattejp.
  • Se till att skarvarna passar och tryck fast längderna ordentligt i limmet/mattejpen.
  • Låt allt torka och din gröna balkong är klar!

Vilket golv passar min balkong?

Naturligtvis är valet av golv till balkongen i första hand en smakfråga. Vad gillar du och vad gillar du inte. Men det finns några andra faktorer också.

Hur stor är budgeten? Hur ser resten av ditt hus ut och vad passar ihop med detta? Hur mycket arbete vill du lägga på ett nytt golv till balkongen? Fundera också på hur du vill utforma din balkong. Vilken typ av möbler gillar du? Försök att skapa en helhetsbild i ditt huvud av hur din balkong ska se ut, innan du tar beslut om vilket golv du ska ha.

  • Om du vill ha ett balkonggolv som är lätt att lägga är golvplattor eller trallrutor att föredra.
  • Vill du ha ett underhållsfritt golv är komposittrall eller klinker bra val.
  • Trägolv är att föredra för dig som vill ha en naturtrogen känsla på balkongen.
  • Vill du uppnå en känsla av trädgård på balkongen? Ja, då passar konstgräs kombinerat med växter perfekt för dig.

Välja balkonggolv

Du kanske också är intresserad av

upp