Är du igång med ditt projekt men behöver lite hjälp? Boka ett digitalt möte med våra säljare >

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-02-27 klockan 02:27. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Att tänka på innan du väljer spabad

Att tänka på innan du väljer spabad

Tog ditt senaste projekt slut på dig? Behöver du ett ställe för avkoppling och återhämtning? Då är ett spabad perfekt för dig! Det finns dock mängder av spabad att välja på, och vilket är egentligen det rätta för dig? Vi har här sammanställt information om spabad, för att det ska bli lättare för dig att välja det rätta.

Vad ska jag välja för spabad?

När det kommer till spabad finns det en uppsjö av varianter att välja mellan. Först och främst finns det traditionella spabad i hårdplast, uppblåsbara spabad och vedeldade badtunnor. Så det första du måste klura ut är vilken av dessa varianter som passar dig bäst.

Traditionellt spabad i hårdplast är det vanligaste att man väljer om man vet med sig att badet är något som kommer användas flitigt och året runt. Denna typ av spabad är dyrare än uppblåsbara och vedeldade, men de kommer med en hel del bekväma funktioner, så som massagesystem och belysning.

Uppblåsbart spabad är prisvärt och optimalt om du bara tänkt ha spabadet en kortare period, eller vet med dig att du bara använder det under vissa månader på året. När du inte ska använda spabadet under en längre period är det bara att tömma det på vatten och luft och sedan förvara i en låda inomhus.

Vedeldade badtunnor är för den med tålamod. Du måste byta vatten varje gång du ska använda den (ska du använda den flera dagar i rad behöver du inte byta mellan varje gång) och det tar lång tid att få den varm. Däremot sägs det att en vedeldad badtunna i trä har helande egenskaper och dessutom luktar det ljuvligt.

Nedan kan du läsa mer om de olika varianterna och förhoppningsvis komma fram till vilket spabad som passar dig bäst.

Fast spabad i hårdplast

Ett fast spabad i hårdplast finns inte bara i olika storlekar, utan skiljer sig också åt i sittmöjligheter, massagesystem och munstycksarrangemang. Så innan du köper ett spabad i hårdplast kan det vara bra att besvara följande frågor:

 • Hur många personer ska spabadet rymma?
  Om du kommer vilja bjuda över vänner för spabadskvällar bör du ta med detta i beräkningen och kanske köpa ett spabad som rymmer fler än fyra personer.
 • Föredrar jag att sitta eller ligga i spabadet?
  Det finns spabad som är designade med ligg- respektive sittplatser. Välj ett som är utformat efter dina önskemål.
 • Vart ska jag ställa spabadet?
  Aspekter som avstånd till huset, underlag mellan hus och spabad, stabilt underlag, vindskyddat läge, tillgång till el och vatten är viktiga att räkna med i beslutet.
 • Vilka funktioner ska spabadet ha, vad är viktigast för mig?
  Det finns allt från jetstrålar, belysning och massageystem till radio, TV, mjuka sitsar och ryggdynor – välj ett som passar dina behov.
 • Ska spabadet byggas in i altanen?
  Se då till att köpa ett spabad som är utformat just för detta.

När du besvarat dessa frågor är det lättare att ta ett beslut om vilket spabad som är det rätta för just dig.

Fördelar med spabad i hårdplast:

 • En mängd olika massagesystem att välja på.
 • Går att få med stämningsfull belysning.
 • Finns massor av tillbehör att välja till.
 • Bekvämare sittplatser än i uppblåsbara spabad.

Nackdelar med spabad i hårdplast:

 • Relativt dyra i jämfört med uppblåsbara spabad och vedeldade badtunnor.
 • Ska inte stängas av mellan användningarna då pumpen fortfarande behöver cirkulera vattnet, annars bildas det snabbt bakterier. Detta medför en ökad elräkning.
 • Mer avancerad installation än uppblåsbara spabad.

Välja spabad

Uppblåsbara spabad

Ett uppblåsbart spabad är enkelt att installera, flytta runt och plocka ner när du inte vill använda det längre. Däremot har de inte lika hög komfort som ett fast spabad då de inte har några direkta sittplatser (du sitter på golvet av badet).

Ett uppblåsbart spabad kan vara ett bra alternativ som första spabad. Om du märker att ni använder spabadet regelbundet kan det efter ett tag vara värt att köpa ett fast spabad i hårdplast.

Med ett uppblåsbart spabad måste du tänka på att det tar lite längre tid att värma upp än ett fast spabad i hårdplast. Som regel kan uppblåsbara spabad värmas upp till 2°C per timme. Så om du vill kliva i ett riktigt varmt spabad behöver du planera in uppvärmningstiden i förväg. Täck ditt uppblåsbara spabad med ett lock för att förhindra att vattnet svalnar för snabbt.

Om du har tänkt använda ditt uppblåsbara spabad året runt behöver du ett frostskydd. De flesta spabad från M-spa går att använda året runt. Till vissa modeller behöver du dock köpa till vinterpaketet, där uppblåsbart lock och isolermatta ingår. Systemet förhindrar förfrysning av vattnet när temperaturen understiger 6 grader och gör att du kan använda det även de kallaste dagarna.

Fördelar uppblåsbart spabad:

 • Lägre pris än spabad i hårdplast.
 • Enkel installation.
 • Lätta att frakta, flytta och plocka ner.

Nackdelar uppblåsbart spabad:

 • Kan vara relativt högljudda.
 • Inte lika sköna sittplatser som går att få i ett spabad i hårdplast.
 • Risk att göra hål i plasten.
 • Utan frostskydd går de bara att använda under sommaren.

Välja spabad

Vedeldad badtunna

När det kommer till vedeldade badtunnor kan du välja mellan dem som är helt i trä, eller de som har träpanel men insidan är klädd i hårdplast. Vedeldade badtunnor i trä har kortare livslängd och kräver lite mer underhåll.

Om du vill använda saltvatten i din badtunna måste du först kolla så att just det spabad du väljer är anpassat för detta. Det är just själva kaminen som antingen tål eller inte tål saltvatten. När det kommer till just kaminer så finns det två olika varianter – de i aluminium och de i rostfritt stål. De i rostfritt stål är dyrare, men är desto tåligare. Dessutom kräver inte kaminer i rostfritt stål lika mycket vatten i badtunnan för att kunna värma upp, vilket betyder att det går snabbare.

Fördelar vedeldad badtunna:

 • Lägre pris än spabad helt i hårdplast.
 • Ett miljövänligt alternativ.
 • Det luktar ljuvligt att bada i en vedeldad badtunna.
 • Vedeldade badtunnor i trä sägs ha helande effekter.

Nackdelar vedeldad badtunna:

 • En vedeldad badtunna i trä kräver en del vård, då trä tenderar att ruttna.
 • Vedeldade badtunnor måste tömmas på vatten och skuras efter användning. Detta för att vattnet inte cirkulerar och det bildas därför lätt bakterier. Dock måste du alltid i ett spabad av trä fylla på med vatten igen. Detta för att träet inte ka torka ut och spricka.
 • Tar lång tid att värma upp, så det krävs en del framförhållning.

Vedeldad badtunna

Skötsel och underhåll av spabad

Det är väldigt viktigt att hålla koll på vattenkvalitén i ett spabad. Dels för din egen hälsas skull, men också för att vattnet ska se fräscht ut och för livslängden på spabadet. Nedan har vi sammanställt hur du håller hög vattenkvalité i uppblåsbara spabad och spabad i hårdplast.

För att hålla vattenkvalitén hög behöver du:

 • Alltid duscha innan du badar.
  Genom att duscha noga innan badet ser du till att inte hudprodukter, smink och dylikt hamnar i vattnet. Se gärna till att använda toffler eller liknande ut till spabadet för inte få med smuts ner i vattnet.
 • Rengöra filtret minst en gång i månaden.
  Det räcker ofta att rengöra filtret med en vattenslang. Det kan dock vara bra att emellanåt göra rent filtret med riktig filterrengöring.
 • Använda lock på spabadet.
  Locket hindrar smuts, löv och rengvatten att hamna i spabadet. Dessutom isolerar ett bra lock värmen.
 • Rengöra rören med rörrengöring.
  Passa på att rengöra rören i samband med vattenbyte (rengör innan vattenbytet). Med rörrengöring motverkar du beläggningar i rören och förhindrar bakterietillväxt.
 • Byta vatten ungefär 3 gånger per år.
  Om spabadet används oftare än ungefär 2 gånger i veckan och av fler än 4 personer kan du behöva byta vattnet oftare.
 • Använda klor eller substitiut till klor.
  Ungefär en matsked klor efter att du använt spabadet är lagom. Tänk dock på att pH-värdet måste hålla en bra nivå för att kloret ska göra nytta. Det är också viktigt att inte överdosera med klor, då detta kan förstöra spabadet.
 • Kontrollera pH-värdet och klornivån i spabadet.
  Kontrollmät värdena i spabadet regelbundet med ett vattentest. pH-värdet ska vara runt 7,2-7,6 och klornivån 1,0. Testa först pH-värdet och sedan klornivån. Om pH-värdet är felaktigt kan det skada spabadet, irritera ögon och hud samt göra så att inte kloret verkar. Om pH-värdet inte stämmer kan du tillsätta olika medel som antinge ökar eller minskar värdet.

Välja spabad

Du kanske också är intresserad av

upp