Steg för steg-guide

Så bygger du en gabionmur

Så bygger du en gabionmur

En gabionmur går att variera på många olika sätt och kan enkelt anpassas efter behov. Att gabionmurar är billiga, lättbyggda och har lång livslängd gör dem till ett mycket intressant val för både proffs och hemmafixare. Här visar vi hur du går tillväga när du bygger en gabionmur – steg för steg.

2

Det här behöver du till ditt projekt

Vad är en gabionmur?

Gabioner består av stålnät som formas till burar i olika storlekar och som sedan fylls med valfritt stenmaterial. Det finns färdiga gabionburar att köpa. Det går också bra att bygga ihop egna gabioner av stålnät och stolpar. Gabionburen ställs på plats och fylls upp med sten. Valet av sten avgör gabionburens utseende som enkelt kan anpassa efter stil och önskemål.

Vanliga användningsområden för gabionburar:

  • Stödmurar
  • Insynsskydd
  • Bullerskydd

En gabionmur går att variera på många olika sätt beroende på vilken typ av fyllning du använder. Vill du ha en elegant och uttrycksfull mur kan du använda en lite finare sten av bra kvalité. Tänk dock på att inte använda alltför små stenar, som kan ramla ut genom hålen i gabionburen.

Gabionmur

Bygga gabionmur – steg för steg

När man bygger traditionella murar och stödmurar krävs ett omfattande och tungt arbete för att få till ett perfekt stumt underlag. Detta eftersom en alltför mjuk grund kan ge sättningar i muren som på sikt också kan spricka. En gabionmur däremot klarar betydligt mer rörelse utan att brista. Dock bör du förbereda marken för att undvika alltför stora rörelser.

Förberedelser

01

Grunden till gabionmuren består av stolpar som gjuts fast i marken. Bestäm avståndet mellan stolparna. Detta är lättast att göra genom att rita upp en skiss baserad på murens dimensioner. Märk ut stolparnas position med markeringsspray.

Gräv sedan ut för stolparna. Hålen ska vara 30x30cm och nå ett frostfritt djup.

 Bygga gabionmur
02

Jämna ut marken runt hålen med grus och platta till ordentligt med något tungt.

 Bygga gabionmur
03

Kontrollera gruslagret med ett långt vattenpass och korrigera vid behov.

 Bygga gabionmur

Montera gabionburarna

04

Oavsett om du köper gabionburar i färdig byggsats eller i lösa delar behöver de monteras ihop. Det är absolut enklast om man är två som hjälps åt med monteringen. Lägg ut alla delar på marken och kontrollera att allt finns på plats.

Du behöver:

Stålnät, stolpar, distanshållare, plattjärn, vinkelbeslag och skruv.

Montera ihop de två första sidorna. Skruva fast stålnäten med två stycken plattjärn på varje nät.

 Bygga gabionmur
05

Skruva fast plattjärnen och näten i stolparna.

 Bygga gabionmur
06

Ställ dit första gabionburen i de två första grävda hålen.

 Bygga gabionmur
07

Fäst stolparna löst i hålen med reglar och tvingar. Rikta upp buren med ett vattenpass och se till att stolparna är i linje.

 Bygga gabionmur
08

Använd även vattenpasset för att kontrollera om burens ram är rak och korrigera vid behov.

 Bygga gabionmur
09

Fortsätt sedan på samma sätt hela murens längd och staga upp hela konstruktionen med snedsträvor (se bild) och tvingar. Väg av med vattenpass.

 Bygga gabionmur
10

Ska du montera gabionmuren i vinkel? Placera då två stolpar i samma hål, där du ska byta riktning på gabionmuren. Placera den andra stolpen i önskad riktning.

 Bygga gabionmur

Förankring

11

För att få en stadig mur behöver du nu gjuta med betong i hålen runt stolparna. Blanda betongen enligt instruktion på förpackningen och fördela i stolphålen. Låt betongen härda ordentligt innan konstruktionen belastas.

 Bygga gabionmur
12

För att inte buren ska bågna behövs ett antal distanshållare som håller ihop burens långsidor inne i själva buren. Sätt distanshållare med cirka 40cm avstånd. Beroende på burens höjd kan du behöva sätta fler distanshållare högre upp i buren. För att koppla ihop fler burar och skapa stadga i konstruktionen används speciella vinkelbeslag.

 Bygga gabionmur

Fyll på med sten

13

När gabionburarna står på plats är det dags att fylla på med sten. Börja med att lägga ett jämnt lager sten i botten. Det lönar sig att vara lite noggrann när du lägger stenarna på plats. Stenarna ska gärna passas in mot varandra för att ge en stadig och vacker mur.

 Bygga gabionmur
14

När buren är fylld upp till kanten av det första stålnätet är det dags att montera nästa skift med nät ovanför. Gör på samma sätt som ovan och fortsätt sen att fylla upp med stenar, lager för lager, till hela buren är fylld.

 Bygga gabionmur

Avslut

15

När alla burar är helt fyllda med sten, kan det vara bra att spola av alla stenar. Avsluta med att täcka in marken närmast muren med ett fint grus eller liknande.

Din gabionmur är nu klar!

 Bygga gabionmur

HORNBACH ansvarar ej för felaktigt utfört arbete.

Du kanske också är intresserad av

Så lägger du en trädgårdsgång

Här får du veta hur du måste gå tillväga, steg för steg, när du ska anlägga en trädgårdsgång. En trädgårdsgång ska vara både vacker och funktionell och vilken typ av markbeläggning du ska välja när du ska lägga en gång b ...läs mer