Ta ett iskallt grepp om vintern – med våra snö- & halkprodukter!

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2023-12-06 klockan 09:15. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Inspireras inför ditt val av kakel och klinker

Inspireras inför ditt val av kakel och klinker

Urvalet av kakel, klinker och mosaik är stort och det kan vara svårt att veta vad man vill ha. Här hittar du kakel- och klinkerinspiration, inspirerande sättningar och läggningar samt kombinationsmöjligheter – allt för att göra det lättare för dig att bestämma vad du vill ha. Låt dig inspireras!

Klinker med träutseende

Klinker i träimitation ger dina rum en touch av naturen. Dessa högkvalitativa plattor kombinerar utseendet av trä med komforten av keramik.

Förvillande äkta

Du behöver inte längre i rum med högt slitage utesluta det härliga, naturliga utseendet ett trägolv ger! Nya slitstarka material med "trälook" klarar det mesta. Speciellt tåligt är klinker med träutseende. Med sina naturtrogna imitationer är de nästan omöjliga att skilja från riktiga trägolv – och är dessutom repsäkra, resistenta och halkfria. Klinker med trälook erövrar nu alla rum, även hall, barn- och vardagsrum!

Läggning av klinker med träutseende

En minsta fogbredd på ca 2mm krävs för en korrekt läggning av träliknande klinkerplattor. Fogarna ska fyllas med motsvarande fogmassa. Vi rekommenderar en fogning ton i ton. Obeservera: Vid en förbandsläggning rekommenderar vi läggning i tredjedel/fjärdedel – eller i "vilda" förband. En läggning i halvförband (angränsande fogning börjar vid läggning i mitten) avråder vi ifrån.

Mer information om läggningsmönster hittar du här >>

klinker med träutseende
Klinker med träutseende
Klinker med träutseende
 Klinker med träutseende
Visa produkter +

Vita kakelkombinationer

Oavsett om du vill ha kvadratiska eller rektangulära, matta eller glänsande, stora eller små plattor – hos HORNBACH finns ett brett urval av vita kakel. De ser bra ut i varje rum, passar för varje livsstil och kan perfekt kombineras med andra typer av kakel, såsom bårder eller mosaik. Vita, kaklade badrum i kombination med mörka golv är särskilt populärt!

Fördelar med vita kakelplattor

 • Vita kakelplattor är tidlösa och eleganta.
 • De vita keramikplattorna är av särskilt god kvalitet.
 • Vita kakelplattor gör att rum uppfattas större och ljusare.
 • Vitt väggkakel passar alla inredningar, är mångsidiga och kan lätt kombineras med annat kakel, mosaik och bårder.
 • De är idealiska för rum med tung användning, såsom kaklade badrum och kök.

Kombinationsmöjligheter för vitt kakel

Du kan använda speciella visuella accenter som du kombinerar med andra typer av kakel. Det går att sätta utstickande kakel på bara vissa områden i ett rum. Exempelvis bakom handfatet och badkaret i ett kaklat badrum.Exempel på kombinationer; Vitt kakel med mosaik, vitt kakel med bårder och vitt kakel med färgglada kakel.

vita kakelkombinationer
 vita kakelkombinationer
Visa produkter +

Stora kakel och klinker

Extra stora klinkerplattor är speciellt trendigt då det får rummet att verka större och är lätt att kombinera med andra kakel- och klinkersorter – exempelvis mosaik. Skapa en riktigt lyxig känsla med stora kakel och klinker hemma. Yippie!

Fördelar med stora klinkerplattor

 • Större rumsverkan genom färre fogar och mindre visuella avbrott i kakel- och klinkerytan.
 • Stora klinkerplattor har en elegant, modern och lugn utstrålning.
 • Kan kombineras med andra kakel och klinker, exempelvis mosaik.

Utmaningar vid läggning av stora klinkerplattor

 • Underlaget måste vara fast, rent, torrt och bärkraftigt samt extra jämnt.
 • Du behöver ett speciellt kakelfix för läggning av stora klinkerplattor.
 • Det rekommenderas att arbeta två personer för att underlätta läggningen och korrigeringen.

stora kakel och klinker

Observera:

Stora klinkerplattor bildar en stel beläggning mot underlaget som har en annan temperatursutjämningskoefficient. Därför ska stora kakel och klinker fysiskt skiljas från underlaget, annars kan de spricka vid temperaturförändringar. För just detta syfte finns en isoleringsmatta med en djupdragen plastolie. Den utjämnar de minimala rörelserna mellan underlag och kakel/klinker som orsakas av olika stark värmeutvidgning i materialen vid temperaturvariationer.

stora kakel och klinker
stora kakel och klinker
 Kakel och klinkerinspiration
Visa produkter +

Kakelbårder och dekorkakel

Med kakelbårder och dekorplattor kan du skapa stilfulla accenter, antingen enfärgade eller mönstrade i exempelvis kaklade badrum. Kakelbårder kan fräscha upp intrycket av både golv och tak. I valet av kakelbårder och dekorplattor ska du vara noga med att försäkra dig om att färg, form, och materialtjocklek passar till de övriga plattorna. Kakelbårder och dekorplattor kan skapa en harmonisk förbindelse mellan väggkakel och klinker. Bästa resultat uppnås om golvets färg återkommer i kakelbården eller dekorplattorna.

Egenskaper kakelbårder och dekorkakel

 • Enhetligt färgade bårder ger ett enkelt utseende. För att skapa lite kontrast till andra kakel, helt enkelt på grund av sin form – är kakelbårder längre än de andra kakel- och klinkerplattorna, därför bör du också eftersträva en harmonisk fogförskjutning.
 • Olikfärgade bårder ger ett kontrastfullt utseende. På så vis kan du visuellt separera eller framhäva enskilda områden. Till exempel kan rum med högt i tak "sänkas" med hjälp av en bård.
 • Mönstrade bårder och dekorplattor ger dig många designmöjligheter. Med dem kan du skapa bilder som ger ditt rum en särskild charm. Mexikokakel är en mycket välkänd typ av dekorativa kakel – dessa plattor är skarpt färgade och handmålade och passar perfekt som kontrast till exempelvis enfärgade kakelplattor i kaklade badrum.
 • Kakelbårder i mosaik kan fås både som lösa stenar eller sammanbunda med nät, och erbjuder en mängd olika designmöjligheter på grund av sina olika material – exempelvis glas, sten, keramik, rostfritt stål och aluminium.

Dekorkakel
Dekorkakel

Läggningsanvisningar för kakelbårder och dekorplattor

Är tjockleken på kakelbården eller dekorkaklet mycket mindre än tjockleken hos det övriga kaklet måste nivåskillnaden jämnas ut. För detta är det lämpligt att spackla underlaget så att en plan yta skapas.

Detsamma gäller kakelbårder och dekorplattor, vars tjocklek är avsevärt högre än tjockleken på resterande plattor – här ska bårderna läggas på en lägre nivå. Är kaklet eller klinker redan lagda, kan du slipa ner underlaget emellan, så att nivån sänks.

Vid sättningen av kakelbårderna kan du sen fortsätta precis som när du sätter vanligt kakel. Beroende på vilken typ av bård du har, kan du applicera kakelfix direkt på själva bården och trycka fast den i hålrummet.

 Dekorkakel
Visa produkter +

Mer inspiration för kakel och klinker

upp