Steg för steg-guide

Så monterar du stålreglar i ett innertak

Så monterar du stålreglar i ett innertak

Ett nytt innertak kan verkligen ge ditt hem ett riktigt lyft! Genom att sänka taket blir det dessutom lättare att dölja kablar, och att sätta in spotlights. Vi visar hur du går tillväga när du monterar reglar i ett innertak – steg för steg.

Det här behöver du till ditt projekt

Montera reglar – steg för steg

01

Markera önskad takhöjd på väggen runtom. Använd en linjelaser för att få en rak horisontell linje. På denna linje monteras sedan kantprofilerna. Vilka typer av fästen du ska använda beror på väggkonstruktionen.

Mät även ut avståndet mellan själva upphängarna i taket. Det ska max vara 900mm mellan upphängarna.

 Montera reglar tak
02

När kantprofilerna är på plats är det dags att montera själva hängarna. En hängare består av en noniusöverdel och en noniusunderdel, som sedan behöver säkras med 2 stycken sprintar.

Fäst hängarens överdel i det befintliga taket och böj sedan ner den. Vad du ska använda för skruv beror på den befintliga takkonstruktionen.

Om du inte ska sänka taket så mycket, använder du direktbeslag istället för noniusöverdelar och noniusunderdelar.

 Montera reglar tak
03

Montera primärprofilerna ovanpå kantprofilerna.

Placera nu noniusunderdelarna i primärprofilen och passa in mot noniusöverdelarna. Väg av profilerna med vattenpass eller linjelaser. Lås sedan sprintarna genom nonuisunder- och överdelarna.

 Montera reglar tak
04

Montera sekundärprofilerna genom att skjuta in dem i kantprofilen. Koppla samman primärprofilerna och sekundärprofilerna med kryssbeslag vid korsningspunkterna. Justera sekundärprofilerna så att de ligger med rätt mellanrum, och kläm sedan ihop kryssbeslagets flikar för att låsa. Kryssbeslaget går att öppnas igen om fler justeringar behöver göras.

Stålreglarna är monterade och du kan nu sätta upp nytt tak!

 Montera reglar tak

HORNBACH ansvarar ej för felaktigt utfört arbete.


Du kanske också är intresserad av