0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2023-06-08 klockan 13:46. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Skötsel av pelargoner – tips & råd

Lästid: 12 min.
Skötsel av pelargoner – tips & råd

Pelargoner är en av de mest populära blommorna. De är lättskötta, tåliga och passar bra både inomhus och utomhus. Här ger vi tips och råd på hur du sköter om dina pelargoner samt hur du kan övervintra dem för att de ska hålla sig fina även till nästa säsong.

Plantera pelargoner

När du kommer hem med din nya pelargon kan du plantera den i en kruka, ampel, balkonglåda, eller direkt i rabatten. Den kan stå ensam eller tillsammans med andra blommor. Välj en lite störra kruka när du ska plantera pelargonen och gärna en med hål i botten om den ska stå utomhus. Det gör att överflödigt vatten rinner undan och att den inte står för blött. Lägger du även lite lecakulor i botten hjälper det till ytterligare.

Använd pelargonjord eller blomjord när du planterar pelargonen och placera den lite längre ner i jorden än vad den var i plastkrukan. Tryck till jorden lätt runtom med handen. Vattna ordentligt och tillsätt lite växtnäring först när pelargonen växt till sig, då små plantor och sticklingar är känsliga för starkt gödsel.

Plantera om pelargoner

Den bästa tiden att plantera om pelargoner är när du tar fram dem inför våren. Då pelargonen behöver ny jord för att fortsätta utvecklas och blomma rikligt. Det går annars bra att plantera om pelargonen när du märker att den börjar växa ur sin kruka.

Plantera om dina pelargoner – steg för steg:

1. Klipp bort det vissna och beskär ordentligt
Klipp bort det vissna, nya skott och långa grenar, precis ovanför bladfästet. Var inte rädd för att ta för mycket, pelargonen återhämtar sig snabbt.

2. Kontrollera rotsystemet
Dra upp pelargonen försiktigt ur krukan och kontrollera att rotsystemet är friskt. Ta även bort lite av den gamla jorden.

3. Plantera om i en ny kruka med ny jord
Plantera om i en ren och något större kruka. Lägg först lite lecakulor i botten av krukan, alternativt blanda jorden med perlite. Detta gör att rötterna får bättre tillgång till syre. Fyll sedan på med ny blomjord. Plantera på samma djup som tidigare och tryck till lätt runt om.

4. Vattna
Vattna pelargonen varsamt i början, då det tar ett tag innan den börjar växa och dricka vatten.

Läs mer om att vattna pelargoner >>

Pelargoner skötsel

Beskära pelargoner

Pelargoner skötsel

Många väljer att klippa ner sina pelargoner inför våren, för att ge dem ny kraft inför sommaren. Det finns inget som säger att du behöver göra det. Men det kan vara bra om du övervintrat dina pelargoner mörkt och kallt, samt om du upplever att grenarna ser risiga ut.

Andra orsaker till att klippa pelargonen kan vara om du upplever att den tar för stor plats, tappat sin fina form eller om du vill ta pelargonsticklingar.

När du beskär pelargonen kan du göra det precis ovanför jorden, ett par decimeter nedanför topparna, eller någonstans däremellan. Ju längre ner du skär av grenen, desto tidigare förgrenar den sig. Var inte rädd för att klippa ner pelargonen för mycket, så länge du har en liten gren kvar kommer nya skott att bildas.

Använd en sax, sekatör eller kniv när du beskär pelargonen och se till att redskapet är rengjort innan, för att undvika spridning av sjukdomar.

Observera:

Undvik att beskära vildarter, doftpelargoner, engelska pelargoner och unikpelargoner på våren. Dessa sorter bildar skott under vintern och blommar tidigt, vilket gör att du missar deras blomning om du beskär dem på våren. Klipp istället dessa sorter i slutet av september, eller i början på oktober.

Föröka pelargoner

Det vanligaste sättet att föröka pelargoner är att ta sticklingar i samband med att du klipper ner dem på våren. Se bara till att moderplantan är frisk och att pelargonsticklingen kommer få tillräckligt med ljus för att kunna utveckla rötter.

Ta pelargonsticklingar och plantera dem – steg för steg:

1. Klipp av pelargonsticklingen
Ta din stickling genom att klippa av ett topp- eller sidoskott som inte blommar, precis under nedersta bladet. Plocka bort bladen längst ner och spara minst två. Ta även bort eventuella knoppar.

2. Plantera pelargonsticklingen
Plantera sticklingen i en liten kruka, mellan 6-8cm, och använd fuktig såjord. Blanda jorden med perlite för att göra den mer porös och för att den lättare ska kunna släppa igenom vatten och syre. Tryck till jorden lätt runt om så den står stadigt, men packa inte för hårt.

3. Placering och skötsel
Placera krukan på en ljus plats, men undvik starkt solljus. Håll sedan jorden fuktig. Den får inte vara genomvåt, men heller inte torka ut.

4. Plantera om pelargonsticklingen
Plantera om sticklingen när den börjar få rötter. Detta tar cirka 1-6 veckor och brukar synas genom att nya blad börjar komma. Använd blomjord eller planteringsjord och en inte allt för stor kruka. Satsa istället på omplantering när pelargonen vuxit till sig ytterligare.

Pelargoner skötsel

Vattna pelargoner

Pelargoner skötsel

Varma och soliga dagar trivs pelargonerna som bäst och då behöver de vattnas dagligen för att må bra. Se bara till att de inte står i vatten, utan vattna först när jorden torkat ut.

Det bästa är om du vattnar dina pelargoner på morgonen, då de hinner torka upp under dagen. Har du inte möjlighet till det går det även bra att vattna dem på kvällen. Undvik dock att vattna pelargonerna mitt på dagen, då en stor del av vattnet avdunstar.

Se till att ta bort faten under krukorna om det är en regnig period under sommaren, då det annars kan bli onödigt blött för pelargonen. Det gör att överflödigt vatten kan rinna undan och inte bli stående.

Pelargoner klarar några dagar utan vatten och ska inte vattnas förrän jorden torkat ut. De utvecklas dock inte lika bra som när de får vatten kontinuerligt.

Övervintra pelargoner

Det är väl värt att övervintra dina pelargoner, då det kan ge dig både större och vackrare pelargoner inför nästa säsong. Idealtemperaturen vid övervintring av pelargoner är mellan 5-10 grader, du bör därför flytta in dem när frosten och kylan börjar smyga sig på.

Tips:

Tänk vatten, ljus och temperatur när du övervintrar dina pelargoner. Ju varmare pelargonen står, desto mer solljus och vatten kräver den. Ju svalare den står, desto mindre solljus och vatten kräver den.

Övervintra pelargoner mörkt och kallt

Det ideala är att övervintra dina pelargoner i ett rum som kan hållas svalt – till exempel i ett garage, förråd eller i en källare. Med andra ord på ett ställe där de inte får för mycket ljus och det inte blir för varmt. Beskär pelargonen ordentligt innan vintervilan, genom att klippa bort vissna blad och blommor, samt grenar som ser trötta ut. Var inte rädd för att ta för mycket, klipper du ner pelargonen rejält blir den tät och fin inför våren. Vattna sparsamt ungefär en gång i månaden, utan näring.

Övervintra pelargoner ljust och varmt

Har du inte tillgång till ett svalt utrymme? Ingen fara, det går även att övervintra pelargoner i ett uppvärmt rum. Ett bra alternativ är att placera dem på fönsterbrädan och behandla pelargonerna likt dina andra krukväxter. Det är även bra om du kan ordna med växtbelysning, då de helst vill ha cirka 14 timmar ljus om dagen.

Tänk på att stänga av eventuella element under fönsterbrädan, då det annars kan bli för varmt i jorden. Har du möjlighet kan du även sänka temperaturen i rummet till 15-20 grader.

Vid övervintring av pelargoner i rumstemperatur kan du behöva vattna dem mer. Se dock upp för övervattning, då pelargonerna inte ska stå för blött. Vattna annars sparsamt när det är som mörkast på året och öka när det blir ljusare. Tillsätt ingen näring i vattnet under vintern, utan gör det inför våren när pelargonerna ska flyttas ut.

Pelargon skötsel

Ta fram pelargonerna efter vintervilan

Under mars månad är det dags att väcka pelargonerna till liv genom att ta fram dem i rumstemperatur. Placera dem på en ljus och varm plats, samt börja vattna dem mer. Tillsätt även lite växtnäring i vattnet. Klipp bort trötta grenar precis ovanför bladfästet och plantera om pelargonen i en ny och ren kruka. Lägg lite lecakulor i botten och fyll på med pelargonjord, planteringsjord eller blomjord. När frostrisken är över kan du sakta börja ta ut dem igen.

Frågor & svar om pelargon-skötsel

Varför blommar inte mina pelargoner?

Om dina pelargoner inte blommar kan det bero på flera orsaker:

  • För lite ljus: om pelargonerna står för mörkt kan de få svårt att sätta nya knoppar.
  • Näring: om dina pelargoner får mycket blad men inga blommor kan det bero på att det är för mycket kväve i jorden. Testa då att vattna med näring för blommande växter.
  • Gamla stjälkar: tänk på att kontinuerligt plocka bort gamla stjälkar, för att uppmuntra pelargonen till att sätta nya knoppar.
  • Efter övervintring: det kan ta ett tag innan övervintrade pelargoner börjar blomma. Se till att plantera dem i större krukor, med ny jord. Ställ dem på en ljus plats och tillsätt växtnäring.

Vilka pelargoner trivs inomhus?

Rekommenderade pelargonsorter att ha inomhus är tidiga engelska- och änglapelargoner, eller doft- och brokbladiga pelargoner.

Om du ska ha pelargoner inomhus behöver de ha gott om ljus. Men undvik söderfönster, då det kan ge dem för mycket sol. Allra bäst är om du placerar pelargonen i ett fönster där det skiftar mellan ljus och skugga. Vattna när jorden torkat ut och tillsätt näring i vattnet regelbundet.

Varför får mina pelargoner gula blad?

Pelargoner kan få gula blad vid övervintring på grund av ljus- och temperaturförändringar. Detta är naturligt om du övervintrar dem svalt. De anpassar sig så småningom, men du kan behöva plocka bort några blad fram tills dess. Det kan också hjälpa att ställa plantan i ett ljust fönster, eller under en växtlampa.

Andra anledningar till att din pelargon får gula blad kan vara näringsbrist, övervattning, för liten kruka eller för tätt med jord. När du får gula blad kan du plocka bort dem, tillsätta lite växtnäring och vattna lagom.

Svampsjukdomen pelargonrost kan även visa sig genom gula blad. Den upptäcks genom att bladen först får gula fläckar på ovansidan och små blåsor på undersidan. Därefter uppträder rödbruna ringar eller prickar. Om du misstänker pelargonrost behöver du isolera den från andra plantor och försiktigt klippa bort angripna blad. Låt den vara i karantän i cirka två veckor, tills du ser att inga nya angrepp visar sig.

Hur får jag bort löss och annan ohyra på pelargonen?

Bladlöss

Bladlöss är den vanligaste ohyran som pelargoner kan drabbas av och syns oftast genom att det är små vita smulor på bladen. Detta är ömsande skinn från lössen. Undersöker du plantan mer noggrant kan du se lössen sitta på toppen av pelargonen, på undersidan av bladen eller längs stjälken.

Om du upptäcker att din pelargon har bladlöss är det bra om du isolerar den från andra växter för att undvika spridning. Rengör även platsen den stått på med såpvatten.

För att bekämpa bladlössen kan du spraya pelargonen med en såplösning: 1 dl såpa, 1 dl T-röd och 1 l vatten. Upprepa behandlingen cirka en gång i veckan tills du ser att bladlössen är borta. Du kan även ta in pelargonen och skölja av den med ljummet vatten i duschen eller badkaret. Se till att skydda jorden med en plastpåse, för att jorden inte ska bli genomblöt. Ställ därefter pelargonen på en ny plats, för att undvika nya angrepp.

Rotlöss

En annan ohyra som kan drabba pelargonerna är rotlöss, de är vita, några millimeter långa och kryper. Rotlössen sprider sig snabbt och du undviker dem enklast genom att gå igenom pelargonernas rötter varje vår och plantera om dem.

Om du upptäcker att din pelargon har fått rotlöss kan du ta en stickling från pelargonen och sedan slänga moderplantan. Gör därefter rent krukan, fatet och platsen den stått på noggrant.

Du kanske också är intresserad av

upp