Mina önskelistor 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799 - 300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
2024-12-24 09:00 - 14:00  
2024-12-25 stängd
2024-12-26 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-12-12 klockan 09:34. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.

Att vårda bambu på rätt sätt är inte komplicerat. Generellt sett bör du fokusera på fem centrala områden, som vi har sammanställt åt dig här nedan. Så här sköter du om din bambuplanta:

  • Vattning är avgörande: Vattna din bambu regelbundet och rikligt, även under vintern om det inte är tjäle i marken. Men se till att den inte dränks i vatten.
  • Näring är viktig: Gödsla din trädgårdsbambu med organiskt gödsel ungefär tre gånger per år, starta på våren.
  • Den rätta tiden för beskärning: Beskär torra, sjuka eller besvärande bambuskott från vår till höst.
  • Vinterskydd: Ge extra skydd även till de tåligaste bambusorterna, direkt efter plantering, och även under vintern. Bambu som planteras i krukor kräver särskilt skydd mot kylan.
  • Hantering av skadedjur och sjukdomar: Bekämpa skadedjur som bladlöss på din bambu med bekämpningsmedel och förebygg problem genom att välja rätt placering för plantan.

Botaniskt Namn Sortnamn Växtsätt Stjälk Bladverk Höjd
Fargesia nitida Asian Wonder Löst & brett Slående vacker
och röda stjälkar
Mörkgrön 3-4 meter
Fargesia murielae Great Wall Upprätt Gröna stjälkar lätt mjölade Fräscht grönt 2-3 meter
Fargesia species Jiuzhaigou Upprätt Tunn och lätt Fina, tunna blad i matt grön färg 2-3 meter
Fargesia murielae Jumbo Löst & brett Till en början gröna, blir gulare med tiden Fräscht grönt 3-4 meter
Fargesia murielae Bimbo Löst & brett Till en början gröna, blir gulare med tiden Fina, tunna blad 1-1,5 meter
Fargesia murielae Blue Lizard Löst & brett Gröna stjälkar med vita stjälkskydd Blå-grönt skimrande blad 3-4 meter
Fargesia murielae Harewood Mycket bred Rödaktiga stjälkskydd Mörkgröna blad 3-4 meter
Fargesia Gigant Mycket bred Grön och i övre delen rödaktig Mörkgrön 3-4 meter
Fargesia murielae Neue Generation Löst & brett Till en början gröna, blir gulare med tiden Fräscht grön 3-4 meter
Fargesia murielae Simba Buskig och något överhängande Gröna stjälkar Fräscht grön 2-2,5 meter
Fargesia murielae Standig Stone Upprätt Gröna med
ljusa stjälkskydd
Fräscht grön 3-4 meter
Fargesia murielae Superjumbo Löst & brett Till en början gröna, blir gulare med tiden Mörkgrön 3-4 meter
Fargesia murielae Panda Buskig och något överhängande Grön och i övre delen rödaktig Fräscht grön 3-4 meter
Fargesia nitida Black Pearl Buskig Mörka nästan svarta stjälkar med ljusa stjälkskydd Blå-gröna blad 3-4 meter
Fargesia nitida Campbell Strikt upprätt Gröna stjälkar med
vita stjälkskydd
Frodiga gröna blad 3-4 meter
Fargesia murielae Ivory Ibis Upprätt Limegröna stjälkar med vita stjälkskydd Mörkgrön, stora blad 3-4 meter
Fargesia murielae Red Zebra Upprätt Röd-svarta stjälkar med
ljusa stjälkskydd
Mörkgrön 3-4 meter
Fargesia rufa Brett överhängande Gröna stjälkar Fräscht grön 2,5-3 meter

Grunden för att ta hand om bambu på bästa sätt är att se till att den får tillräckligt med vatten, särskilt under varma och torra perioder. Om du nyligen har planterat din bambu är det viktigt att vattna den mer frekvent. Under långa, varma och torra somrar är det bra att ge den mycket vatten.

Eftersom bambu är en städsegrön växt behöver den vatten även under vintern. Om din bambu inte ser lika livfull ut efter vintern, beror det oftast på vattenbrist snarare än kyla. Många hemmaträdgårdsmästare undviker att vattna under vintern av rädsla för frostskador. Detta leder till att många trädgådsväxter torkar ut, och torkskador misstas ofta för frostskador. Se därför till att vattna din bambu även under vintern! Uttnyttja frostfria dagar och använd ljummet vatten, så kommer dina bambuväxter att klara vintern utan skador.

Jak pěstovat bambus

De bästa tillfällena att gödsla din bambu i trädgården är under våren när knopparna börjar visa sig, samt i början av sommaren. Detta hjälper växten att stå stark över vintern. Bambu som är planterad i trädgården bör få gödsel tre gånger per år, helst mellan mars och juni. Det är också viktigt att följa rekommendationerna på gödselförpackningen för att vara på den säkra sidan, eftersom typen av gödsel spelar en stor roll. Organiska och kväverika gödselmedel, såsom blodmjöl eller krossat stenmjöl, passar utmärkt för bambu. Ännu bättre är att använda ett särskilt framtaget bambugödsel.

Ett hemgjort gödselalternativ för din bambu kan vara en blandning av mogen kompost och hornspån. Detta alternativ uppfyller också bambuns näringsbehov väl. Om du observerar gula blad på din bambu kan det tyda på en näringsbrist. En enstaka bevattning med ett järnrikt gödsel brukar kunna avhjälpa detta. Om problemet inte löser sig permanent kan du behöva använda ett gödselmedel som är specifikt anpassat för din bambus behov.

Gödsla bambu

Arbetet med att beskära bambu är relativt enkelt jämfört med många andra växter. Om du använder bambu som häck eller för att skapa insynsskydd, kan du med fördel klippa den lite då och då – det hjälper till att hålla den fin och tät. För fristående bambuplantor kan de särskilt tjocka stammarna nära marken klippas av vartannat år, helst strax före vintern. Detta bidrar till att öka växtens motståndskraft mot vinterkylan och ger även bambun en föryngrande effekt.

Plantera och ta hand om bambu

Du kan under perioden från vår till höst fritt klippa bort uttorkade, sjuka eller oönskade bambuskott. Särskilt de skott som har torkat under vintern kan avlägsnas. Det samma gäller för uttorkade skott efter varma sommarperioder – dessa kan klippas ner under hösten. Värt att notera är att döda växtdelar inte nödvändigtvis måste tas bort. Dock bidrar regelbunden skötsel till att hålla bambuplantan vacker längre.

Sköta bambu

Att beskära eller forma en bambu är enkelt. Utomhusbambu som är frisk bör klippas innan den börjar skjuta nya skott, medan bambu i krukor och de som är frostskadade bör klippas direkt efter att nya skott har börjat växa. Beroende på bambuns storlek och hur förvedade stjälkarna är, kan du gå till väga på följande sätt:

För de flesta ändamål är en vanlig grensax eller sekatör tillräckligt. För större sorters bambu rekommenderas användning av en häcksax. Om du endast vill trimma bambun, se till att alltid klippa stjälken ovanför en nod, det vill säga där segmenten möts. För att ta bort döda, sjuka eller störande skott vid marken, klipp dem nära roten. Beskärning uppmuntrar tillväxten av nya skott. Genom att klippa i en vinkel på 45 grader främjar du bildandet av nya skott. Att klippa i en rät vinkel, eller 90 grader, begränsar däremot tillväxten, vilket kan vara önskvärt för att kontrollera kraftigt växande bambu.

Jak pěstovat bambus

Vattning är A och O: alla bambusorter kräver rikligt med vatten! Dock behöver bambu som är planterad i kruka en extra god vattentillgång.

För näringsämnen gäller liknande principer: det är optimalt att ge krukbambun lite grönt växtgödsel varannan vecka, särskilt under sommarperioden. Med dessa råd kommer din bambu även att trivas och växa väl i kruka.

Vattna väl men undvik att jorden blir genomblöt. Här kan en vattennivåindikator vara till stor hjälp. Gödsla regelbundet, framförallt under sommaren. Plantera om ungefär vart femte år för att ge ny näring och utrymme för rötterna. Under vintern bör du skydda krukor, rotklump och växten själv mot kyla och vind. Se till att även vattna under vintermånaderna för att förhindra att bladen torkar, och för att förhindra skador som följd.

Plantera och ta hand om bambu

Paraplybambu (Fargesia), plattrörsbambu (Phyllostachys) och dvärgbambu (Pleioblastus) är härdiga och tål frost bra, men det är ändå viktigt att ge dem skydd, särskilt under deras första vinter efter plantering. Att använda vinterskydd av fleece är idealiskt – speciellt under dagar med låga temperaturer och stark vintersol – för att behålla en jämn fuktighet i marken. Växter i kruka är mer känsliga för frost och bör alltid skyddas med material som tål kyla. Det är även viktigt att placera dem på en plats som är skyddad mot vind.

upp