Rätt häck för din trädgård
Det finns flera alternativ på häckar, men vilken passar just din trädgård och dina behov? Om du vill ha insynsskydd kan du till exempel använda dig av tujahäckar då de är ett utmärkt alternativ för att skapa insynsskydd. De är snabbväxande, tåliga och kan klippas till önskad höjd och form.
Om syftet med din häck däremot är att ha vackra blommor så är ett självklart val till exempel syrenhäck. De är vackra och doftar underbart när de blommar. Utöver detta är de även tåliga och lättskötta. Vill du ha en lättskött häck som inte kräver allt för mycket arbete är några bra exempel tujahäckeller ligusterhäck.
Det finns tre olika kategorier av häckar:
Lövfällande häckar
Lövfällande häckar tappar sina blad på hösten och är bar över vintern. De flesta lövfällande häckar blommar på våren eller sommaren och ger en vacker färgstark bild när de gör det. Några exempel på lövfällande häckar är bok, hägg, rönn och liguster.
Vintergröna häckar
Vintergröna häckar behåller sina gröna blad under hela året - även på vintern. Dessa häckar kan ge skydd för fåglar och andra djur som söker skydd under de kallare månaderna. Några exempel på vintergröna häckar är idegran, tujor, en och lager.
Blommande häckar
Blommande häckar ger en färgstark bild under vår- och sommarmånaderna när de blommar. De kan vara både lövfällande eller vintergröna och skiljer sig från andra häckar genom sina vackra blommor. Några exempel på blommande häckar är syren, hagtorn, rhododendron och kornell.
Lövfällande häckar | Vintergröna häckar | Blommande häckar |
Lönn | Idegran | Forsythia |
Avenbok | Thuja | Körsbärskornell |
Liguster | Cypress | Havtorn |
Hagtorn | En | Berberis |
Rönn | Lager | Syren |
Rhodondendron |
John Taylor förklarar
Så planterar du en häck
För att ge häcken bästa möjliga chans att etablera sig bör den planteras vid rätt tidpunkt. De flesta häcksorter planteras vanligtvis på hösten eller våren, när jorden är fuktig och temperaturen är mild. Att plantera en häck kan göras i några få enkla steg:
1. Förbered marken:
Rensa området från ogräs och stenar och gräv upp marken för att göra den mjuk och lättarbetad. Tillsätt gärna gödsel, eller kompost för att ge häcken en bra start.
2. Välj rätt häcksort:
Välj en häcksort som passar för din trädgård och dina behov, och som är anpassad för den plats där du ska plantera den.
3. Gräv en ränna:
Gräv en ränna som är lika djup som rotklumpen på häckplantan, men bredare så att rötterna får plats att breda ut sig.
4. Plantera häckplantan:
Lägg häckplantan i rännan och fyll på med jord runt omkring den. Packa jorden försiktigt runt rötterna för att säkerställa att häckplantan står stadigt.
5. Skydda häcken:
När du har planterat häcken kan du använda dig av olika knep för att skydda den från att bli uppäten av till exempel rådjur. Du kan exempelvis placera ett strängsel runt häcken, använda djurskyddsmedel, välja växter som djur ogillar och plantera dessa runtom häcken, använda nät eller skapa en alternativ matkälla för djuren – alltså plantera en annan växt som djuren gillar mer än häcken.
Så sköter du om din häck
För att din nyplanterade häck ska hålla sig frisk och stark är det viktigt att du vet hur du ska sköta om den. Ta hand om din häck genom att:
- Vattna regelbundet:
Först och främst är det viktigt att vattna häcken regelbundet. Det är viktigt att jorden är fuktig, men se till att den inte är helt dränkt. Detta kan leda till att häcken blir övervattnad. - Ge häcken näring:
För att häcken ska hålla sig frisk och stark är det viktigt att ge den bra med näring. Använd dig av gödsel, eller kompost runtom häcken och se till att den får tillräckligt med näring under hela säsongen. - Beskär häcken:
Om du vill att häcken ska hålla sig snygg och välmående är det viktigt att beskära den regelbundet. Klipp då och då bort döda eller skadade grenar och passa på att forma häcken efter behov och smak.
Tiden för beskärning av häcken beror på vilken typ av häck du har och var i världen du befinner dig. Generellt är det viktigt att inte beskära för sent på hösten eftersom det kan skada häcken inför vintern. Det är också viktigt att inte beskära under häckens viloperiod, vanligtvis under vintermånaderna, eftersom det kan försvaga häcken och göra den mer mottaglig för sjukdomar och skadedjur. Innan du beskär din häck, se till att du vet vilken typ av häck du har och vad som är den bästa tidpunkten för beskärning baserat på din lokala klimatzon och häckens växtvanor. - Skydda mot skadedjur:
Häcken kan dra åt sig flertalet skadedjur som till exempel bladlöss, spindelkvalster och sniglar. Dessa kan skada häcken och det är därför viktigt att skydda den mot dessa skadedjur. Detta gör du genom att använda naturliga bekämpningsmedel eller försöker att locka till dig nyttiga insekter som kan distrahera och kontrollera skadedjuren.