Fruktträd att plantera själv
Det finns ett stort urval av fruktträd som du kan plantera hemma. Dock är inte alla frukter lämpliga att plantera i trädgården, exempelvis olika exotiska frukter, på grund av vårt klimat. Fruktträd som går utmärkt att plantera i trädgården är bland annat äpplen, päron, körsbär, persikor, aprikoser och plommon. Det finns även en hel del frukter och bär som du kan odla i trädgården som växer i buskar. Dessa frukter och bär är bland annat hallon, björnbär, blåbär, havtorn, jordgubbar, fikon, krusbär och vinbär.


Vilka fruktträd passar i min trädgård?
Olika fruktträd växer på olika sätt. Vissa blir väldigt höga och fylliga, medan andra blir lägre och smalare. Därför kan det vara bra att ha koll på vilket fruktträd som passar på just din trädgård. Dessutom växer olika frukter av samma sort olika. Exempelvis finns det både små och stora äppelträd. Det är grundstammen som påverkar hur stort eller litet ditt fruktträd kan komma att bli. Därför kan det vara bra att läsa på om just det fruktträd du vill ha i din trädgård. Om du exempelvis vill ha äppelträd, bör du ta reda på om grundstammen för just den sorten tillåter en hög tillväxt, eller en lägre. Nedan beskriver vi de vanligaste typerna av fruktträd, och vart de lämpar sig bäst.

Höga fruktträd
Dessa fruktträd behöver mycket utrymme för att växa. De erbjuder rikliga skördar och är lämpliga på större åkrar. Höga fruktträd kan bli mycket gamla och kan få en krona som sträcker sig brett över 2 meter.

Halvhöga fruktträd
Halvhöga fruktträd lämpar sig väl på en större trädgård och ger riktligt med frukt efter ungefär 4 år. Dessa träd kan bli mycket gamla och bör plantera med ungefär 7 meters avstånd från andra träd.

Buskiga fruktträd
Kortare träd som blir ungefär 3-4 meter höga. Genom att bekära buskiga fruktträd regelbundet kan du förvänta dig en bra skörd. De har en tendens att få en mycket buskig krona, därav namnet. Du kan stödja trädet med en längre stav så att kronan inte faller.

Uppstammade fruktträd
Denna typ av fruktträd kan bli ungefär 2-3 meter höga och lämpar sig därför på balkongen eller en mindre trädgård. Uppstammade fruktträd kan även användas som en häck runt din uteplats. De växer rakt och håller sig smala.
Att tänka på när du ska plantera fruktträd
Oavsett om du vill plantera fruktträd på balkongen eller i din trädgård, är det viktigt att veta var och när du ska plantera fruktträdet. På så vis kan du ge ditt träd de bästa förutsättningarna för att få en riklig skörd.

Vart kan jag plantera fruktträd?
Det viktigaste för fruktträd är att de har tillgång till mycket sol. För att frukterna ska mogna och bli söta, krävs det solljus. Har du en särskilt skuggig trädgård bör du välja fruktträd med höga trädstammar. Då har träden fortfarande möjlighet att ta del av solljuset med hjälp av sin höga tillväxt.
Fruktträd behöver även skydd. Starka väderförhållanden som exempelvis regn och hagel, kan skada frukten och därmed minska skörden. En solig och skyddad plats i trädgården eller på balkongen är bäst. Inhemska äppelträd och päronträd är robusta och är tämligen motståndskraftiga mot nordiska väderförhållanden.
Vilken jord ska jag använda?
Olika fruktträd har olika preferenser när det kommer till jord. I stora drag kan man säga att fruktträd föredrar jord som är rik på näringsämnen och humus, det vill säga gödsel. Om jorden är stenig och hård, bör du tillsätta en dränerad och näringsrik jordblandning i planteringsgropen. Det gör det lättare för fruktträdet att växa. Du kan stödja tillförseln av näringsämnen genom att tillsätta gödsel eller kompost två gånger om året.
När är bäst tid att plantera fruktträd?
För hårda frukter är den bästa tiden att plantera på hösten, innan den första frosten kommer. Detta tillåter nya rötter att bildas under vintern, och trädet knoppar tidigare på våren.

Hur mycket ska jag vattna mina fruktträd?
Vattna mycket. När växterna bär frukt krävs det mycket vatten. Det är bäst att vattna på morgonen, då kan vätskan användas omedelbart. Om du vattnar för mycket på kvällen kan växterna hålla sig fuktiga under en för lång tid, vilket kan leda till att fruktträdet drabbas av svampsjukdomar.
Binda upp fruktträd

Binda upp fruktträd
När du nyligen har planterat ditt fruktträd, är stammen fortfarande tunn och trädet är ännu inte ordentligt rotat. Därför kan det vara bra att binda upp trädet, för att ge stabilitet. Det förhindrar att trädet knäcks eller rycks upp av starka vindar.
Nedan hittar du tre olika exempel på hur du kan bilda upp ditt fruktträd.
Placera ett växtstöd i form av en stolpe eller en tjockare blompinne, bredvid trädet när du planterar. Placera den minst 30cm djupt ner i marken så den står stabilt, men var försiktig så du inte skadar trädet och dess rotsystem.

Binda fruktträd – stolpe
- Gräv ett hål för stolpen, bredvid trädet du planterar (helst på västra sidan av trädet). Stolpen bör stå 30cm djupt ner i marken, och cirka en hands bredd från stammen.
- Var försiktig så du inte skadar trädet och dess rotsystem.
- Använd ett juteband eller trädgårdssnöre för att binda ihop stoplen och trädstammen. Bind cirka 20cm under trädkronan.

Binda fruktträd – stativ
- Gräv 3 hål för de 3 stolparna (30cm djupa), som ska bilda en liksidig triangel – med trädstammen i centrum. Var försiktig så att du inte skadar rotsystemet.
- Du kan skruva fast träbitar längst upp mellan stolparna (se bild) för extra stabilitet.
- Bind nu upp trädet med juteband eller trädgårdssnöre, cirka 20cm under trädkronan. Bind trädet i varje stolpe.

Binda fruktträd – snedställt
- Kör ner stolpen nära trädstammen i en 45° vinkel – pekande mot väst.
- Slå ner stolpen ordentligt i marken, tills den står stabilt.
- Stolpen bör inte sticka ut mer än 10cm på andra sidan trädstammen.
- Bind till sist upp trädet i stolpen med juteband eller trädgårdssnöre.
Självfertilt fruktträd och pollinering - vad betyder det?
För att fruktträdet ska bära frukt krävs det att de pollineras. Om du vill få en bra skörd, måste blommorna på ditt fruktträd befruktas. Vissa växter är självfertila, medan andra växter behöver pollineras för att det ska producera frukt.
Pollinering
Pollinering innebär att blommor befruktas genom pollen från andra blommor, som kommer från en annan växt av samma art. Humlor och bin är särskilt viktiga vid pollinering. De transporterar pollen mellan de olika blommorna. Exempel på fruktträd som producerar frukt genom pollinering är äpplen och päron.
Självfertil
Med självfertila fruktträd innebär det att blommor från samma träd befruktar varandra. Det innebär att det räcker med en växt i odlingen. Dock kan växterna fortfarande dra nytta av pollen från andra växter. Därmed kan det vara fördelaktigt att plantera två träd av samma sort, för att förbättra skörden. Exempel på frukter som växer genom självfertilitet är persikor och aprikoser.

Plantera fruktträd i trädgården – steg för steg
När du har hittat ett passande fruktträd och en lämplig plats i trädgården där trädet kan få växa, är det dags att plantera fruktträdet.

Såhär gör du:
- Börja med att placera trädet i vatten i 1-2 timmar, så att rotknölarna kan suga upp ordentligt med vatten.
- Gräv ett planthål, det ska vara minst dubbelt så stort som rotsystemet.
- Luckra upp hålets botten väl, det förhindrar vattenansamling.
- Blanda det uppgrävda materialet med kvalitétsjord och täck botten på hålet.
- Planteringsdjup: Ympningspunkten (det område där skotten divergerar) ska vara minst 10cm över marken.
- Fyll resten av hålet med den berikade jordblandning, skaka lätt på trädet för att sprida ut jorden.
- Packa jorden runt planteringen genom att trampa runt trädet.
- Placera ett stamskydd runt stammen, för att skydda mot gnagande djur.
- Vattna noggrant och ordentligt.
- Sprid barkmull på planteringsplatsen, det skyddar rötter från solen.
Plantera fruktträd på balkongen
Har du ingen trädgård går det också bra att plantera fruktträd på balkongen. Det finns många sorters fruktträd som inte blir allt för stora, så du kan skapa en liten fruktträdgård på en begränsad yta. Bärbuskar lämpar sig väl på balkonger. Även nektariner och små äppelträd funkar bra att plantera på en mindre yta. Det kan dock vara smart att välja självfertila fruktträd till balkongen, då det inte krävs flera träd av samma art för att frukter ska produceras.

Se över dina förutsättningar för att odla på balkongen. Får du endast begränsat med solljus på balkongen finns det en risk att du inte kommer få lika stor skörd. Du kan välja att odla i exempelvis en större kruka eller i en odlingslåda. Oavsett vad du väljer att odla i, bör du vara noga med att använda bra gödslad jord och tillföra näring genom gödselmedel.
Väljer du att odla i en kruka, är det viktigt att du ger fruktträdet rätt förutsättningar för att kunna växa. Krukan ska ha en diameter på minst 20cm, och en volym på 50 liter. Oglaserade lerkrukor tillåter mycket fukt att avdunsta, medan särskilt mörka krukor kan värmas upp ordentligt och skada rötterna.
När kan jag skörda frukten?
Om du har ett stort utbud av olika frukter och bär, kan du skörda mellan maj och september. Det finns mycket du kan använda frukt och bär till. Exempelvis för att göra kakor, sylt, pajer, glass och saft. De frukter som blir över kan frysas in eller kokas ner. Det kanske låter gammaldags, men det är ett bra sätt att dra nytta av din egen odling året om.
Lagra äpplen och päron
Höstens månader är den bästa tiden för äpplen och päron. Om ett träd bär mycket frukt kanske du inte hinner ta hand om all frukt. Men du kan lagra frukten, och på så vis utnyttja skörden året om.
Såhär lagrar du äpplen och päron:
- Låt frukterna som har värmts upp av solen svalna.
- Leta efter en sval plast, möjligtvis en källare, där det inte finns frost, men temperaturen ligger på ungefär 1-3 grader.
- Sprid ut ett lager av tidningar och lägg ut frukten ovanpå med lite utrymme emellan.
- Täck över frukten med mer tidningar.
- Titta efter ruttna frukter en gång i veckan, och sortera bort dem.
- Kom ihåg att ingen annan frukt eller grönsak kan förvaras med äpplena eller päronen, då kommer de snabbt att bli dåliga. Lagra därför även äpplen och päron var för sig.
