Mina önskelistor 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799 - 300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
2024-12-24 09:00 - 14:00  
2024-12-25 stängd
2024-12-26 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-12-13 klockan 23:52. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.

Oftast är det antalet tänder på sågen som avgör vilka material den är lämplig till. Många handsågar fungerar dock som universalsågar och går att använda till flera olika sorters material. Nedan hittar du de vanligaste handsågarna och vilka användningsområden de är lämpliga för.

Fogsvans

Traditionell handsåg med långt, högt blad. Passar för många gör-det-själv-arbeten.

Ryggsåg

Precisionssåg för snickeriarbeten. Även för att kapa fina lister tillsammans med en geringslåda.

Bågfil

Bågfilen är lämplig för sågning av metallrör och liknande.

Fanersåg

Fanérsågen är avsedd för finsnickerier och ger ett finare sågspår än fogsvansen, då den har fler och mindre tänder. Tack vare sin tandade spets passar fanérsågen för att såga ut skåror utan att borra.

Japansåg

Japansågen är lämplig för trä och plast. Sågen har ett mycket flexibelt sågblad och ger fina snitt med liten ansträngning.

Grensåg

Grensågen är, precis som det låter, en såg som är perfekt för sågning av grenar. Grensågen funkar också till andra typer av sågarbeten ovanför huvudet.

Sticksåg

Sticksågen är det idealiska verktyget för svårtillgängliga ställen. Den passar perfekt när du exempelvis ska såga upp ett hål, en böjd profil eller annan typ av figursågning.

Bågsåg

Bågsågen passar för torrt eller färskt virke och är bra vid bland annat grovsnickerier och trädfällning.

Vid sågnig är det viktigt att du tänker på om du ska såga längs med eller tvärs över fibrernas riktning – då det avgör valet av sågens tandning! Material som exempelvis glasfiberförstärkta plaster eller spånskivor kräver en gemensam tvär- och rivtandning. Sågbladets form, längd och höjd är också viktiga faktorer för resultatet.

Tumregel

  • Till grov kapsågning väljer du 3,5–7 tänder/tum.
  • Till normal sågning räcker 7–9 tänder/tum.
  • Till fin sågning räcker vanligen 9–13 tänder/tum.
  • För särskilt fina träarbeten väljer du 13–16 tänder/tum.

När det gäller urvalet av tandningar för träsågar finns det nästan inga gränser. Nedan hittar du information om de sju vanligaste tandningarna.

Trekantstandning

Tänderna pekar spikrakt ned och har knivliknande spetsar eftersom de är avsedda för rätvinklig kapning mot träfibrerna. Denna sågtyp arbetar i båda riktningar, men kapar bäst när du för sågen framåt. Bågsågar med fin kapning har denna tandning.

Hyveltandning

Här rör det sig om en speciell typ av trekantstandning för att såga i vått trä med grovt snitt. Tandningen varieras med kortare tänder. Tandformen gör det möjligt att ta bort sågmjölet från sågskåran.

Universaltandning

Tandning av denna typ passar utmärkt för både sågning längs med, och tvärs över fiberriktningen. Det gör det möjligt för hemmafixaren att arbeta universellt. Tänderna kapar "aggressivare" när sågen förs framåt.

Rivtandning

Med en sådan träsåg arbetar du i fiberriktningen. Huvudsakligen för att kapa brädor och såga urtag. Tänderna arbetar bara när sågen förs framåt. Den passar också för material som exempelvis spån- eller fiberskivor.

Hyveltandning

En speciell typ av träsåg för att såga torrt och färskt virke med utbytbara, tunna och smala blad (trekants- eller hyveltandade) för att minska friktionen. Men även hårda träslag går bra att såga med denna sågtyp, precis som extremt tjockt virke.

Bakåtriktad trekantstandning

Träsågar med denna tandning används vid beskärning av träd och har genom den inåtböjda tandraden, med extravassa kroktänder, en utmärkt förmåga att leda sig själv. Denna sågtyp arbetar när du drar den till dig – det är särskilt viktigt vid alla arbeten ovanför huvudet.

XT tandning

XT-tandningen med specialhärdade tänder kapar cirka 30% snabbare, eftersom fyra tandspetsar används samtidigt. De sågar vibrationsfritt i de hårdaste materialen. Genom de härdade tandspetsarna håller sig sågen vass upp till tio gånger längre än vanliga träsågar.

Det är viktigt att sköta om sågen regelbundet. Skötseln påverkar alltid sågens prestanda.

  • Rost: Ett sågblad med rost förstör tandspetsarna och minskar sågens prestanda. Se till att alltid hålla sågbladet fritt från rost. Nya sågar tillverkas med rostfria sågblad.
  • Kåda: Kåda på sågbladet leder till att sågen fastnar. Ta bort kådan med sprit, petroleum eller dieselolja. Det blir lättare att såga i trä med kåda om du gnider in lite petroleum på sågbladet.
  • Förvaring: Om du inte arbetar med sågen under en längre tid gnuggar du den med en oljeduk och förvarar den på en torr plats. Uppspända sågblad som inte används under en längre tid ska förvaras med bladet avtaget, eftersom sågens enskilda delar utsätts för stor påfrestning när de är spända.

Handsåg
upp