0 Önskelista 0 Varukorg
Hornbach Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2022-08-20 klockan 07:24. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.

Våren är planteringstid

Det finns växter som du måste plantera på hösten, men växter som är känsligare för frost bör planteras först på våren när den värsta frosten gått över. Det gäller till exempel perenner, hortensior, hibiskus, vissa barrträd och vintergröna lövträd.

Även om du alltid bör plantera de flesta fruktträd på hösten, så finns det faktiskt de sorter som mår bättre av att planteras på våren. Detta gäller persika, aprikos, valnöt och kiwi. Dessa ska alltså planteras på våren när marken inte längre är frusen.

Vårträdgård

Tips:

Plantera strax efter körsbärsblomningen!

Om du vill ha mycket färg i vårträdgården kan du, så fort surkörsbären har blommat ut, plantera tidiga perenner så som gladiolia, dahlia, lilja, vårkrage, löjtnanshjärta, förgätmigej, fänrikshjärta, gullviva, penséer, tusensköna och olika sippor.

Påbörja grönsaksodlingen under våren

Så fort marken torkat lite efter frosten och inte längre är så lerig är det dags att börja odla grönsaker. I tabellen nedan ser du exempel på vilka grönsaker och rotfrukter du kan odla redan i mars.

Frön: Plantor:
 • Morot
 • Kronärtskocka
 • Kål
 • Bondböna
 • Sallad
 • Rödbeta
 • Rädisa
 • Rabarber
 • Smultron
 • Sparris
 • Jordärtskocka
 • Lök
 • Persilja

Plocka fram dina övervintrade sommarblommor från vinterförvaringen

På våren har dina sommarblommor (exempelvis pelargonier, stamrosor, änglatrumpet) stått i mörkret i flera månader och det är nu dags för ljus och tillväxt. Tänk dock på att ta det lugnt och låt dina växter vänja sig vid den förändrade temperaturen. Börja med en skuggig och sval plats och låt dem sedan stå i solen någon timma varje dag, för att till slut ställa dem på den rätta platsen i trädgården.

Plantera om krukväxter på våren

Våren är den perfekta tiden att skämma bort dina växter med en ny kruka. En större kruka är särskilt viktigt när exempelvis rötterna börjar växa igenom dräneringshålet på krukan, eller om de börjar bli synliga på jordens yta.

Krukor

Vårbeskärning av perenner & träd

Vår i trädgården

Forsythia, berberis och deutzia sätter färg till de flesta trädgårdar tidigt. Efter blomningen kan dessa tidiga blommor skäras ner direkt. I början av mars är det läge att klippa perennerna i din trädgård. Dessutom är det på våren dags att ge nya snitt för fleråriga örter som lavendel och rosmarin.

På våren är det också dags att klippa rosorna. En rejäl beskärning på våren säkerställer en stark tillväxt och ger plantan många nya skott.

När det kommer till dina fruktträd bör du vänta till all frost är borta för säsongen innan du beskär dem.

Gödsla växter

Våren är den perfekta tiden för att ge trädgården en näringskick. I en nyplanterad trädgård hämtar växterna en stor del av näringen från jorden. Men för att du ska få ett grönt paradis även i sommar bör du fylla på näringslagren. Detta fungerar så klart bäst med gödsel.

Se till att du inte använder samma gödsel till allt. Eftersom varje växt har speciella behov bör den också ges ett lämpligt gödningsmedel.

Gödsel & näring

Underhåll gräsmattan

Givetvis vill du ha en grön och frodig gräsmatta. För att säkerställa detta är det bäst att börja underhålla gräsmattan redan i mars. Klippning, gödsling och bekämpning av ogräs – det står på ditt schema under våren! Nedan hittar du flera guider till hur du tar hand om din gräsmatta på bästa sätt.

Vårstäda & underhåll trädgårdsboden

Storm, snö, hagel – din trädgårdsbod måste tåla mycket under vintertid. Ta en närmare titt på ditt trädgårdshus på våren. Flagnar färgen? Har det bildats sprickor?

Börja med lite vårstädning och ta bort överblivna löv från taket och hängrännan. Om det har bildats sprickor, täta dem från utsidan med passande fyllningsmassa. Detta är viktigt då det snabbt bildas mögel om det kommer in fukt. Om färgen flagnar är det läge att skrapa bort den och måla om trädgårdsboden.

Har du ingen trädgårdsbod men är intresserad av att bygga en egen? Se vår steg för steg-guide till hur du bygger en egen trädgårdsbod här >>

Trädgårdsbod

Du kanske också är intresserad av

upp
HORNBACH