Steg för steg-guide

Så bygger du ett trädgårdsförråd

Lästid: 7 min.
Så bygger du ett trädgårdsförråd

Att ha ordning och reda på sina verktyg och maskiner är viktigt för att de ska hålla längre och för att de ska vara lätta att hitta. Ibland räcker inte garaget till och då kan ett extra trädgårdsförråd vara en perfekt lösning. Det går enkelt att bygga själv och det är lätt att anpassa för att passa för just dina behov. Här visar vi hur du bygger ditt egna trädgårdsförråd – steg för steg.

Det här behöver du till ditt projekt

Förberedelser

En redskapsbod ska placeras så att det är lätt att använda och samtidigt smälta in omgivningen på ett naturligt sätt. Storleken kan såklart anpassas efter behov och hur mycket plats du har på tomten. Normalt sett krävs inget bygglov för att uppföra ett förråd, men om man hamnar nära tomtgräns är det viktigt att grannarna blir underrättade i förväg så att inga onödiga konflikter uppstår. Själva byggplatsen får gärna ha en stabil och väldränerad mark och det är såklart bra om du har möjlighet att dra fram el till det nya förrådet.

I vårt exempel visar vi ett enkelt förråd byggt i trä, utan fönster och med ett tak av utvändig takpapp. Stommen består av träreglar, 45x70mm, som kläs med en enkel ytterpanel. Det går självklart också bra att anpassa utsidan av förrådet så att det matchar övriga byggnader om du vill ha en enhetlig stil.

Bygg redskapsbod & trädgårdsförråd – steg för steg

01

Gräv ut marken på den yta där förrådet ska stå, lägg på en markduk och återfyll med ett dränerande grus. Lägg ut betongplattor i alla fyra hörn och väg av ordentligt med ett vattenpass.

Bygga trädgårdsförråd & redskapsbod
Bygga trädgårdsförråd & redskapsbod
02

På betongplattorna ska sen grunden till förrådet placeras. Kapa till och skruva ihop en ram av tryckimpregnerat virke 45x95mm som motsvarar önskad storlek på förrådet/redskapsboden. Använd rostfri skruv, 6x120mm. Montera sen dit två tvärgående reglar för att göra golvet stabilt.

Bygga trädgårdsförråd & redskapsbod
Bygga trädgårdsförråd & redskapsbod
03

På ramen skruvas ett enkelt golv av spontat virke. Använd gärna rostfri skruv 4,2x55mm.

Bygga förråd
Bygga förråd
04

Väggarna består av reglar 45x70mm och valfri ytterpanel. Börja med att kapa till och skruva dit fyra stycken hörnreglar. Skråskruva med rostfri skruv 5x80mm ner i det underliggande golvet.

Mellan stolparna skruvas reglar, syll, 45x70mm, ner i golvet. I framkant, där dörrarna ska sitta, sätter du ingen regel alls.

Bygga trädgårdsförråd & redskapsbod
Bygga trädgårdsförråd & redskapsbod
05

Även i överkant sätts reglar (hammarband) som håller ihop stolparna och bildar upplag för taket. Hammarbandet ska sticka ut åtminstone 100mm i bakkant och 200mm i framkant. Gör gärna överkanten sluttande så att snö och regnvatten enkelt kan rinna av.

Till sist skruvar du även två reglar, kortlingar, per väggsida för att stadga upp och för att få fäste för ytterpanelen.

Väg in alla reglar och kontrollera med en vinkelhake att alla hörn är 90 grader. Justera vid behov. Stommen till trädgårdsförrådet är nu klar.

Bygga trädgårdsförråd & redskapsbod
Bygga trädgårdsförråd & redskapsbod
06

Tre av förrådets sidor ska nu kläs med valfri ytterpanel. Skruva eller spika in i både syll, hammarband och de två kortlingarna.

Såga gärna underkanten av panelen i cirka 15 graders vinkel, en så kallad droppnäsa. Den lite skarpare vinkeln gör att vatten inte sugs in i ändträet.

Bygga trädgårdsförråd & redskapsbod
Bygga trädgårdsförråd & redskapsbod
07

Taket görs av spontat virke. Taket bör sticka ut minst 100mm åt sidorna. Mät förrådets bredd och lägg på minst 200mm för att få takbrädornas längd. Spika eller skruva fast takbrädorna ner i hammarbanden.

Taket kläs sedan med takpapp. Spika med pappspik 20mm, ner i takbrädorna och vik även runt kanterna och spika i takets underkant. Självklart går det också bra att välja andra takmaterial som exempelvis plåt eller takpannor. Följ alltid tillverkarens anvisningar.

Bygga trädgårdsförråd & redskapsbod
Bygga trädgårdsförråd & redskapsbod
08

Dörrarna görs av spontat virke. Kapa till bitar i rätt längd och slå ihop sponten.

Virket hålls sen ihop med hjälp av reglar, 45x70, som skruvas likt ett Z på insidan av dörrarna. Se till att den sneda regeln börjar ner på gångjärnssidan. Detta ger en stabil konstruktion som inte slår sig. Dörrarna hängs sen upp med kraftiga hakgångjärn.

Bygga förråd
Bygga förråd
09

Nu är trädgårdsförrådet/redskapsboden färdigbyggd! Det som nu återstår är att inreda redskapsboden med smarta hyllor och krokar samt ytbehandla med fasadfärg i valfri kulör. Kanske vill du matcha med övriga byggnader, alternativt få förrådet att smälta in i omgivningen.

Läs mer om hur du målar träfasad här >>

Bygga trädgårdsförråd & redskapsbod
Bygga trädgårdsförråd & redskapsbod

HORNBACH ansvarar ej för felaktigt utfört arbete.

Köpa färdig byggsats eller bygga själv?

Att bygga ett eget förråd blir oftast billigast och du har då också möjlighet att helt själv bestämma storlek och utformning. Många gånger kan det dock finnas färdiga byggsatser som fungerar alldeles utmärkt och där allt som behövs finns med i paketet.

Du kanske också är intresserad av

Så lägger du en trädgårdsgång

Här får du veta hur du måste gå tillväga, steg för steg, när du ska anlägga en trädgårdsgång. En trädgårdsgång ska vara både vacker och funktionell och vilken typ av markbeläggning du ska välja när du ska lägga en gång b ...läs mer