Steg för steg-guide

Så byter du panel på huset

Så byter du panel på huset

En gammal och sliten fasad kan verkligen sänka helhetsintrycket av ett hus. Dessutom kan en otät och läckande träpanel orsaka ytterligare problem med fuktskador inne i väggar och på fönster. Att byta panel på huset är inte svårt, utan ett jobb som de allra flesta klarar av att göra själv. Här visar vi hur du går tillväga när du byter fasad – steg för steg.

Det här behöver du till ditt projekt

Förberedelser inför fasadbyte

Många gånger kan det gå att byta ut enstaka dåliga bitar i en träfasad för att förlänga livslängden en aning. För den som vill ha en modern, energieffektiv, tålig och vacker yta på sitt hus blir det ändå till slut dags att uppdatera både isolering, vindskydd och själva träpanelen. Ofta är det enklast att byta ut en vägg i taget, för att inte i onödan exponera de känsliga delarna inne i väggen.

Checklista och smarta tips

✓ Använd vattenpass ofta. En sned träpanel är inte snyggt.

✓ Många kan hjälpas åt vid ett fasadbyte. Det behöver både kapas, monteras och målas i princip samtidigt.

✓ Undvik att måla vid risk för regn. Färgen mår inte bra av för hög luftfuktighet.

✓ Satsa på bra penslar. En fasad tar tid att måla och rätt penslar gör jobbet både enklare och bättre.

Arbete på hög höjd

Fasadarbeten innebär ofta att man behöver arbeta på lite högre höjd. För att kunna göra detta på ett säkert sätt är det viktigt att ha rätt utrustning. En vinglig gammal stege duger inte utan en rejäl ställning med fallskydd krävs för att göra jobbet så riskfritt som möjligt. Köp eller hyr en ställning som sen säkert förankras i mark och vägg. Arbetet blir både roligare och går fortare samtidigt som man undviker onödiga olyckor.

Är man fler som jobbar tillsammans på en fasad är det verkligen att rekommendera att man använder en godkänd bygghjälm. Det är så lätt att tappa ett verktyg och för den som står nedanför kan hjälmen göra stor skillnad om man har oturen att råka stå i vägen.

Byta panel – steg för steg

Riv den gamla panelen

01

Riv bort all gammal träpanel och spikläkt. Var försiktig runt fönster och dörrar. Gammal vindpapp och isolering tas också bort. Rensa bort all lös spik och skruv och laga eventuella skador på stommen.

 Byta panel på huset

Isolera

02

Välj moderna, men ändå beprövade material till ditt hus. Detta gäller självklart även isoleringen till husets väggar. Många passar också på att öka på väggens tjocklek och tilläggsisolera husets ytterväggar när man ändå har öppnat väggarna för den nya panelen. Vid tilläggsisolering behöver du oftast bygga på väggreglarna med en ny regel för att få plats med den tjockare isoleringen.

I annat fall ersätter du bara den gamla isoleringen med en ny isolering för fasad i samma tjocklek.

 Byta panel på huset
03

Skär till och sätt den nya isoleringen på plats. Se till att fylla ut med isolering i alla små hörn och skrymslen för att undvika eventuella köldbryggor. Se också till att köpa isolering i exakt rätt bredd. Det finns flera varianter att välja på beroende på avståndet mellan väggreglarna.

Mellan fönsterkarm och regel isolerar du med så kallad drevning. Se till att det blir helt tätt runt om hela fönstret.

 Byta panel på huset

Häfta fast vindskydd

04

För att en yttervägg ska bli tät och stå emot starka vindar sätter du ett vindskydd utanför isoleringen. Vindskyddet består traditionellt av en speciell vindpapp, men idag finns också andra modernare material. Vindskyddet sträcks ut och häftas fast på väggreglarna. Se till att vindskyddet täcker alla skarvar och hörn även runt fönster och dörrar.

 Byta panel på huset

Montera spikläkt

05

Den nya fasaden består av en träpanel. För att ha något att spika träpanelen i och samtidigt skapa en luftspalt bakom panelen monterar du en spikläkt. Spikläkten monteras utanpå vindskyddet samt runt om fönster och dörrar. Spikläkten sätts med 400mm mellanrum och monteras horisontellt för en stående panel och vertikalt för en liggande panel.

 Byta panel på huset

Dags för den nya panelen!

06

Träpanel går idag att köpa alltifrån helt obehandlad, grundmålad eller till och med grund- och mellanstruken. Obehandlad är naturligtvis billigast och ju mer färdigmålad du väljer desto högre blir priset. För den som vill spara tid och arbetsinsats är den mer färdiga panelen en självklarhet, medan den som inte har bråttom köper den vanliga obehandlade träpanelen. Att välja en målad panel har också den fördelen att panelen är grundmålad och mellanstruken i perfekta förhållanden.

Oavsett vilken variant du väljer är det viktigt att allt ändträ behandlas med grundolja innan uppsättning. Lättast är att ställa ner brädorna i en hink med grundolja. Då får ändträet verkligen suga åt sig rejält med olja. Den obehandlade panelen bör också grundmålas så snart som möjligt då solljus och smuts snabbt försämrar färgens vidhäftning på träytan.

 Byta panel på huset

Uppsättning av träpanel

07

Kapa till panelen i rätt längd och vinkel mot taket. Spara gärna en gammal panelbräda för att enkelt få fram takvinkeln till den nya panelen. Undvik att skarva panelbrädorna på längden då just skarvar är en väldigt utsatt del där det lätt går in fukt och där det på sikt skapas röta. Måste du ändå skarva, så se till att behandla ordentligt med grundolja och grundfärg.

Spika fast panelbrädorna i spikläkten och kontrollera med vattenpass att det blir helt rakt. Använd varmförzinkad spik som är minst 3 gånger panelens tjocklek. Till en 22mm panel används exempelvis en spik som är 2,8x75mm.

 Byta panel

Uppsättning av träpanel

08

Var försiktig när du spikar fast panelen så inte spiken tränger ner för djupt i brädan. Spikskallen skall vara i nivå med brädans yta. Slås den djupare finns risk att det blir en ficka och att trät blottas, vilket kan leda till vatteninträngning och så småningom rötskador i brädan.

Fortsätt sedan spika den nya panelen längs hela väggen. Kring fönster och dörrar kan du behöva klyva panelbrädorna.

 Byta panel

Målning av ny träfasad

09

När all panel är monterad är det dags för kompletterande målning. Lite beroende på vilket färgfabrikat du har valt behöver du måla ett visst antal lager på den nya panelen. Ett lager grundfärg och minst två lager med täckfärg brukar de flesta färgfabrikanter rekommendera för att få ett fullgott skydd. Och glöm inte att behandla allt ändträ med grundolja, speciellt viktigt är detta i underkant där vatten annars gärna tränger in och förstör träet.

Läs mer om hur du målar träfasad här >>

 Måla träfasad

Foder och knutbrädor

10

När panelen är målad minst en gång med grundfärg och en gång med täckfärg är det dags att montera knutbrädor och foder kring fönster och dörrar. Ibland krävs också en bräda som täcker skarven upp mot takutsprånget. Kapa till alla delar och stryk med grundfärg och ett lager täckfärg. När färgen har torkat spikas foder och knutbrädor fast.

 Byta panel på huset

Träpanel med lockläkt

11

Har du valt en träpanel med bottenbräda och lockläkt är det nu dags att montera lockläkten. Lockläkten täcker skarven mellan panelbrädorna och ger ett klassiskt utseende på den nya fasaden. Lockläkten bör också förmålas innan uppsättning. Spika upp lockläkten i den underliggande panelen.

 Byta panel på huset

Avslutande målning av fasaden

12

För att täcka alla spikskallar och försegla alla skarvar mellan panel, lockläkt, foder och knutbrädor täckmålas hela fasaden en sista gång. Var generös med färg, den gör mer nytta på väggen än i burken.

Din nya fasad är nu klar!

 Måla träfasad

HORNBACH ansvarar ej för felaktigt utfört arbete.


Du kanske också är intresserad av

Så byter du fönster

Gamla och dåligt isolerade fönster är kalla på insidan. Då kan det vara bra att byta ut dessa mot nya fönster, med ett lågt U-värde. Det är en energibesparing som är långsiktigt lönsam. Här visar vi dig hur man byter ut ...läs mer