Steg för steg-guide

Så bygger du ett utekök

Så bygger du ett utekök

Stora altaner och påkostade grillar står högt upp på mångas önskelista. Att umgås och laga mat utomhus är både härligt och praktiskt. Fler och fler upptäcker tjusningen med ett riktigt utekök och det behöver inte vara särskilt krångligt att bygga ett eget – vi visar hur du går tillväga!

Planera uteköket

Ett utekök går att göra på många olika sätt anpassat efter ambition och plånbok. Gemensamt i de flesta fall är att det är bra att hitta en någorlunda vindskyddad och lättillgänglig plats i trädgården – på uteplatsen eller altanen. Ett par kvadratmeter i ett hörn kan de flesta avvara för ett utekök. Har du riktigt gott om plats, kan såklart uteköket få svälla ut och bli ännu större!

I ett utekök vill man vanligtvis få plats med minst en grill, en rejäl arbetsyta och plats för eventuella gasflaskor, skärbrädor, grillredskap med mera. Vill du satsa lite extra, kan du också göra plats för fler grillar, en rök, kanske en pizzaugn eller någon annan typ av utrustning för extra lyxig matlagning. Många vill gärna ha en ho med vatten och kanske ett litet kylskåp. Gör en önskelista och anpassa platsen efter vad som ska få plats. En enkel, måttsatt ritning är till stor hjälp när du sen ska dra igång ditt bygge.

Det här behöver du till ditt projekt

Bygga utekök – steg för steg

I vårt exempel bygger vi ett rakt utekök, men som självklart även går att bygga i vinkel.

Förberedelser – grund och mark

01

Har du en stor altan går det bra att bygga uteköket uppe på den befintliga konstruktionen. Bygger du ett helt fristående utekök, behöver du förbereda underlaget innan själva bygget påbörjas.

Börja med att gräva ut cirka 10cm djupt på platsen där uteköket ska placeras. Fyll sedan upp med makadam som packas hårt, gärna med hjälp av en markvibrator. På makadamen läggs sedan vanliga betongplattor, som bildar en stadig grund för uteköket.

 Bygga utekök

Utekökets stomme

02

Uteköket byggs i tryckimpregnerat virke som tål att stå ute året om, i många år. Mot marken görs en ram som enkelt skruvas ihop med rostskyddad skruv. Kapa reglarna snett (gersåga) för snygga hörn och skruva ihop med rostskyddad skruv. Lägg ramen på plats på betongplattorna (eller på befintlig konstruktion).

Skruva även ihop en exakt kopia av grundramen, som senare ska fungera som upplag för bänkskivan.

 Bygga utekök

Utekökets stomme

03

I grundramens fyra hörn samt i mitten, sätts stolpar. Kapa stolparna till 90cm för att få en bekväm arbetshöjd på uteköket. Använd tvingar för att få stolparna att stå på plats innan du skruvar fast dem. Kontrollera med ett vattenpass att stoplarna står i lod (de ska stå i linje med varandra). Skruva fast stolparna i ramen utifrån, med rostskyddad skruv eller med vinkelbeslag.

 Bygga utekök

Utekökets golv

04

Innan du skruvar fast golvbrädorna, sätts så kallade kortlingar i ramen. Detta för att ha något att skruva brädorna i. Sätt kortlingar med ett cc-mått på 600mm som avstånd. Även dessa skruvas fast med rostskyddad skruv i ramen utifrån.

Börja sedan med den yttersta ramen av golvbrädorna. Här behöver du såga ut för stolparna, vilket du lättast gör med en sticksåg. Tänk på att såga ut lite extra, så att träet har plats att svälla. Gersåga brädorna för snygga hörn.

 Bygga utekök

Observera:

Utekökets golv görs av vanliga trallbrädor, 28x120mm.

Utekökets golv

05

Resterande golvbrädor anpassas också efter stolparna och skruvas fast med rostskyddad trallskruv. I princip är det en väldigt liten altan, med 6 stycken stolpar som du fram till det här momentet bygger.

Tänk även på att här lämna ett litet mellanrum mellan trallbrädorna, så att även de har plats att svälla.

 Bygga utekök

Utekökets arbetsyta

06

I överkant av stolparna skruvas nu den extra ramen fast (den du gjorde i början som är en exakt kopia av grundramen). Använd tvingar för att enkelt kunna fixera ramen. Tänk på att ramen ska sticka upp över stoplarna, lika högt som den totala höjden av arbetsytan (betongplatta + formplywood). Kontrollera med ett vattenpass att ramen hamnar rakt och skruva fast med rostskyddad skruv i stolparna.

Även i den övre ramen krävs kortlingar för att få en stadig grund till arbetsytan. Använd samma cc-mått som i den nedre ramen, 600mm. Skuva fast kortlingarna i ramen utifrån.

 Bygga utekök

Utekökets arbetsyta

07

Själva arbetsytan består av formplywood och betongplattor. Formplywoodskivan sågas till i rätt storlek och läggs på plats i ramen. Såga ut för eventuell diskho. I ena änden läggs kilar för att formplywooden ska luta en aning. Detta för att vatten enkelt ska kunna rinna av.

 Bygga utekök

Reglar och betongplattor

08

Ovanpå formplywoodskivan läggs två stycken kraftiga reglar som skruvas fast i ramen. Anpassa reglarnas bredd så att de tillsammans med betongplattorna täcker in hela arbetsytan.

 Bygga utekök

Reglar och betongplattor

09

Lägg sedan ut betongplattorna mellan reglarna och kila upp dessa, så att de livar bra med ramens översida.

 Bygga utekök

Inklädnad

10

De både kortsidorna samt den ena långsidan kläs in med liggande trallbrädor. Gersåga brädorna där de möts i ett hörn, för snygg kant. För ett luftigt intryck låter du det vara glesare mellan brädorna, än vid traditionell tralläggning.

Framsidan av uteköket kan kläs med markistyg, för att dölja allt som det nu finns plats att förvara. Slå öljetter i de övre hörnen av markistyget och fäst krokar i stolparna som du sedan kan hänga tyget i.

Ditt utekök är nu klart!

 Bygga utekök

Frågor & svar om utekök

Vad kan man använda för bänkskivor till utekök?

Bänkskivor utsätts för ett hårt slitage och sitter de dessutom utomhus krävs det att du använder material som tål alla sorters väder. Stenskivor, rostfritt eller betong fungerar alldeles utmärkt i de flesta fall.

Stenskivor

Stenskivor är perfekta att ha i utekök. De tål olika temperaturer, är okänsliga för fukt och är lätta att hålla rena. Till deras nackdel är naturligtvis priset, sten är dyrt. Å andra sidan håller de som sagt i många år, i princip oavsett vad du utsätter dem för.

Rostfritt

En rostfri bänkskiva klarar också att sitta ute utan att bli förstörd. För den som tänker sig ha en ho, är rostfritt också perfekt. Att specialbeställa en rostfri bänkskiva är inte det allra billigaste, men kanske kan en begagnad, eller en standardskiva fungera lika bra.

Betong

En gjuten betongskiva som på korrekt sätt ytbehandlas, är ett snyggt och praktiskt alternativ till uteköket. Själva gjutningen kräver noggrannhet, men du har å andra sidan möjlighet att helt anpassa skivan efter egna mått och idéer. Känns en egengjuten betongskiva alltför krångligt kan faktiskt vanliga stora betongplattor för trädgården vara ett smart och billigt alternativ som ytskikt.

Läs mer om olika stenplattor för trädgården >>

Vad ska man ha för hyllor till uteköket?

För att underlätta förvaring och ge plats för allt du behöver i ditt utekök kan det vara bra att bygga hyllor under bänkskivan. Även här bör du använda material som tål att vara utomhus. Tryckimpregnerat trallvirke, plåt eller formplywood brukar fungera bra som hyllmaterial.

Om du inte vill snickra ihop hyllor och skåp själv, går det utmärkt att köpa färdiga hyll- och skåpsystem för just utekök.

Bygga eget utekök eller köpa färdigt?

Om du gillar att bygga, och dessutom vill komma undan lite billigare, rekommenderar vi dig att bygga ditt egna utekök. Om du vill lägga din tid på att laga mat vid uteköket, snarare än att lägga tiden på att bygga det – rekommenderar vi att du köper ett färdigt utekök.


Du kanske också är intresserad av