0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
2024-03-29 08:00 - 18:00  
2024-03-30 08:00 - 18:00  
2024-03-31 09:00 - 18:00  
2024-04-01 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-03-29 klockan 12:15. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Plantera jordgubbar – tips & råd

Plantera jordgubbar – tips & råd

Få saker slår egenodlade jordgubbar! Dessutom krävs ingen stor trädgård för att lyckas med en jordgubbsodling. Jordgubbar kan även planteras på mindre ytor, såsom balkongen. Här kan du läsa mer om hur du lyckas med din jordgubbsodling – så kom igång och säkra din nästa jordgubbsskörd!

Plantera jordgubbar

Jordgubbar är inte bara enkla att odla och goda att äta, utan en välskött jordgubbsodling skapar även en fin atomsfär utomhus. Oavsett om du har en mindre balkong eller en stor trädgård, kan du plantera jordgubbar. I en högbädd på ben eller i en balkonglåda kan du plantera jordgubbar även på de minsta ytorna. En högbädd kan även användas för att plantera jordgubbar i på altanen, mot husväggen eller i trädgården. Välj sedan det alternativet som passar dig bäst – att plantera jordgubbar med hjälp av frön eller med unga jordgubbsplantor.

När du ska börja plantera dina jordgubbar, finns det dock en del saker att tänka på. Nedan hittar du våra tips för en lyckad jordgubbsplantering!

Plantera jordgubbar
Plantera jordgubbar

Vart ska jag plantera mina jordgubbar?

Jordgubbar är relativt lätta att plantera och har ganska låga krav på marken. Tänk dock på detta när du ska plantera dina jordgubbar:

  • Jordgubbar föredrar varma, öppna och soliga, till något skuggade platser, som inte är för blåsiga.
  • Marken ska vara genomsläpplig, och inga vattensamlingar ska kunna uppstå.

Jordgubbar ger ingen stor skörd det första året. Efter ungefär 2 år kommer du få ut som mest av din jordgubbsodling. När dina jordgubbsplantor är ungefär 4 år, är det dags att byta ut plantorna mot nya.

Väljer du att plantera jordgubbar i en högbädd eller större kruka, bör du se till att ha ett avstånd på ungefär 20 till 25cm mellan plantorna, så att jordgubbarna får utrymme att växa. För att få ut bäst resultat vid odling av jordgubbar i en kruka, bör krukan ha en diameter på minst 80cm, och vara minst 40cm hög.

Plantera jordgubbar
Plantera jordgubbar

Placera jordgubbsplantorna så djupt ner i jorden att rothalsen är precis ovanför marken, glöm inte att ta av innekrukan. Om den porösa planteringsjorden sjunker lite efter plantering kan de unga plantorna i efterhand behöva tryckas till för att komma längre ner i jorden. För bäst resultat bör du förbereda planteringsplatsen ungefär två till tre veckor före plantering, så att jorden har tid att sjunka ihop. Vattna jordgubbarna mycket efter planteringen, helst varje planta separat, utan strålmunstycke. Skydda jorden från att torka ut med ett lager av exempelvis löv, täckbark, halm eller gräsklipp, och håll den fri från ogräs. Jämn och fuktig jord gör det lättare för unga växter att utveckla rötter.

Vilken jord används vid jordgubbsodling?

När du ska plantera jordgubbar är det bäst att använda lätt sandig lerjord, samt väl luftad och mullrik jord. Det är fördelaktigt att berika jorden med organiskt material. Kompost är det bästa gödselmedlet för jordgubbarna, använd cirka 3 till 4 liter per kvadratmeter. Har du inte någon kompost? Då kan du tillföra ett organisk bärgödsel.

När är det bäst att plantera jordgubbar?

Är du ivrig att komma igång tidigt med din jordgubbsodling? Inga problem! Jordgubbar kan man börja att plantera från mitten av mars till mitten av maj. Den perfekta planteringstiden för jordgubbar är dock från juli till mitten av september. Undvik att plantera jordgubbar mitt i högsommaren, då det kan vara för torrt och soligt väder.

Plantera jordgubbar
Plantera jordgubbar

Ta hand om din jordgubbsodling

Det fina med jordgubbar är att de är mycket tacksamma och kräver inte mycket skötsel. Vattna jordgubbarna regelbundet, men inte för mycket. Var extra varsam vid övervattning om dina jordgubbar står i krukor, i mindre balkonglådor eller i mindre högbäddar, då det ökar risken för vattenansamlingar. Blir rötterna stående i vatten så kan dina jordgubbsplantor ruttna och dö.

Vad ska jag klippa bort?

Klipp bort utskjutande löpare så tidigt som möjligt, och klipp bort alla döda och vissna löv. Annars kommer plantorna försvagas, vilket kan påverka följande års skörd negativt. Efter skörd, klipp bort den yttersta bladkransen, alltså de äldsta bladen. Låt de återstående bladen falla av på vintern och ta bort dem på våren.

En mild höst kan orsaka att många blomknoppar bildas. Detta leder till många små bär som inte smakar så gott. Ta i så fall bort alla blommorna utom ungefär tre till fem stycken. Men bara när de första frukterna har utvecklats från blommorna. Det säkerställer skörden.

Vad ska jag göra med min jordgubbsodling på vintern?

I slutet av sommaren bör du kontrollera dina jordgubbsplantor för skadedjur, och om du hittar sådana ska dessa plockas bort. För att undvika dåliga skördar nästkommande år bör du också se till att det finns tillräcklig med vatten. Vatten och näringsämnen är viktiga för de nya blomknopparna, som bör bildas från början av våren. Gödsla växterna med ett organiskt gödselmedel som inte innehåller mycket kväve på sensommaren/hösten.

Före vintern är det bra ta bort det lager av exempelvis halm, som fortfarande finns kvar mellan jordgubbarna. Halmlagret har en benägenhet att locka till sig möss under vintern. Mössen gillar att gnaga på unga plantor, vilket skadar växterna.

Om plantorna är planterade på friland i trädgården behöver du inte göra något särskilt för att plantorna ska övervintra. De klarar klimatet utomhus. Om jordgubbsplantorna däremot är planterade i stora krukor eller andra kärl, så måste de förvaras frostfritt och svalt över vintern, eller skyddas genom att täcka krukan med ett vinterskydd.

På våren när solen börjar komma fram, men nätterna ändå är kyliga, så skyddar en fiberväv plantor och knoppar från frost och kyla. Ta bort fiberväven under dagen, annars pollineras inte blommorna. I större krukor, eller om du planterar i trädgården, hjälper det att återigen lägga halm under jordgubbarna.

Plantera jordgubbar

Att tänka på inför nästa års jordgubbsskörd

Sätt en markör vid de plantor som ger den bästa skörden som en indikation. Separera löparna från moderplantan och plantera om dem på en ny plats. Om du inte har tillräckligt med plats för ett nytt planeringsområde, kan du plantera de unga sidoskotten i krukor.

Låter du naturen ta lagen i egna händer, skulle du snart få en stor grön marktäckande matta. Avkastningen skulle dock vara försumbar. Det är värt att köpa friska unga växter och inte bara att utgå från de gamla växterna. Färskt blod främjar ny livskraft i dina jordgubbsplantor.


Du kanske också är intresserad av

upp