Ta ett iskallt grepp om vintern – med våra halkbekämpningsprodukter!

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2023-12-01 klockan 07:26. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Ska jag välja en trädgårdstraktor eller åkgräsklippare?

Ska jag välja en trädgårdstraktor eller åkgräsklippare?

Klippa gräset! Gör din trädgård till en körbana. Med trädgårdstraktorer och åkgräsklippare är det lekande lätt att bli klar med stora ytor. Hoppa på, kör iväg, styr och det allra bästa: ha riktigt roligt i arbetet – yippie!

Skillnaden mellan en trädgårdstraktor och en åkgräsklippare

Vid en åkgräsklippare sitter föraren ovanpå motorn och vid en gräsklippartraktor sitter drivenheten framför föraren. Fördelen med traktorer är deras varierade användning. De passar inte bara för att klippa gräset. Man kan också koppla på andra maskiner på dem, som exempelvis snöplogar, sopaggregat, spridare och mycket mer. Avgörande är naturligtvis även priset, åkgräsklippare är vanligtvis billigare än en trädgårdstraktor. Åkgräsklippare är i regel också mindre och har lägre prestanda än trädgårdstraktorer.

Trädgårdstraktor

När lönar det sig att köpa en trädgårdstraktor eller en åkgräsklippare?

Självklart ser det majestätiskt ut att åka runt på en trädgårdstraktor eller åkgräsklippare när du klipper gräset. Men du behöver inte vara adlig för att det ska löna sig att köpa en sådan trädgårdsmaskin. Tack vare sin vändbarhet är åkgräsklippare lämpliga redan på ytor från 600m².

Trädgårdstraktor

Uppsamling eller sidoutkast?

Traktorer med uppsamling kastar det klippta gräset direkt utan omvägar över bakaxeln till uppsamlingsbehållaren. På så sätt kan man klippa högt och vått gräs. Dessutom kan man samla upp löv på hösten. En trädgårdstraktor med sidoutkast rekommenderas om du inte vill samla upp det avklippta gräset.

Gräsklippare

Särskilda driftstyper

  • Transmatic-drift -Transmatic-drift ger en steglös växling. Via bromspedalen kan traktorn bromsa in och köra igen utan att man behöver byta växel.
  • Hydrostatdrift - Körhastigheten är steglöst reglerbar vid denna drift utan att man behöver koppla eller växla.
  • Automatdrift - Hastigheten och körriktningen styrs uteslutande via gaspedalen och man behöver varken växla eller koppla.

Är en trädgårdstraktor eller en åkgräsklippare rätt val?

En åkgräsklippare lönar sig om din gräsmatta är mellan 600 och 2000m² och en trädgårdstraktor om din gräsmatta är mellan 800 och 8000m². En trädgårdstraktor lämpar sig extra bra om du har stora ytor som behöver plogas under vintern då det går att koppla på snöplogar på den. Åkgräsklippare och trädgårdstraktorer har dessutom bredare klippbredd än andra gräsklippare och jobbet blir klart betydligt snabbare.

Mer om gräsklippare

upp