0 Önskelista 0 Varukorg

Att tänka på innan du köper en robotgräsklippare

Robotgräsklippare

Gör livet lättare med en robotgräsklippare! Slipp det irriterande oväsendet från en motordriven gräsklippare eller att snubbla över kabeln till elgräsklipparen. Robotgräsklipparen har många fördelar, men det finns en del saker du bör tänka på innan du köper din robotgräsklippare – och vi listar dem här.

Lästid: 5 min. Se vårt sortiment av robotgräsklippare

Vilken robotgräsklippare ska jag välja?

Det första du bör besluta innan du köper din robotgräsklippare är vilken prestanda du och din gräsmatta kräver. De olika modellerna klarar nämligen av olika mycket när det kommer till klippyta, klippbredd och klipphöjd.

Klippyta
När det gäller klippytan sträcker sig modellernas prestandaspann från de som kan klippa upp till 250m², till de som klara upp till 2000m². Du bör alltså köpa en robotgräsklippare som är lämplig till storleken på just din gräsmatta.

Klippbredd
Även när det gäller klippbredd finns det skillnader mellan olika robotgräsklippare. Vissa robotgräsklippare klipper i 16cm breda banor, medan andra klarar 53cm i bredd på en gång. Ju större klippbredd, desto snabbare slutför robotgräsklipparen sitt jobb. Tänk dock på att ju större klippbredd robotgräsklipparen har, desto större och otympligare blir den.

Klipphöjd
De olika modellerna skiljer sig även åt i inställningarna av gräsets klipphöjd. Vanligtvis kan en robotgräsklippare klippa gräset minst 20mm. Den maximala klipphöjden sträcker sig mellan 50 och 80mm. Besluta först vilken din önskade gräshöjd är, och anpassa valet av robotgräsklippare efter detta.

Robotgräsklippare

Hur installerar jag en robotgräsklippare?

1. Planera

Först kan det vara smart att rita upp en skiss över din trädgård, där du markerar ut uppfart, hus, buskar, gångar, terasser, rabatter och andra ytor där gräsklipparen inte ska gå. Tänk på att robotgräsklipparen ska kunna gå obehindrat över hela din trädgård.

I samband med att du skissar upp din trädgård, är det smart att och rita upp vart du ska ha laddsstationen, hur begränsningsslingan ska läggas och var själva guideslingan ska dras och anslutas till begränsningsslingan.

2. Placera ut laddstationen

Robotgräsklipparens laddstation bör placeras centralt i din trädgård, i närheten av ett eluttag. Tänk på att laddstationen ska stå på själva gräsmattan och inte utanför begränsningsområdet.

3. Placera ut begränsningsslingan

Börja lägga slingan vid laddstationen och täck in det område som du vill att din robotgräsklippare ska klippa. Avsluta sedan vid laddstationen igen. Se till att lämna 50cm kabel både vid start och avslut. Detta behövs senare vid själva anslutningen.

Tänk på att olika typer av hinder i trädgården behöver olika avstånd till slingan. Kolla upp vilka avstånd som gäller för just de hinder du har i din trädgård (exempelvis murar, rabatter eller dammar). Själva slingan fäster du i marken med medföljande krokar/märlor och den växer efter några veckor ner i gräsmattan. Runt hinder som finns innanför begränsningsområdet skapas "öar" med begränsningsslingan. Läs mer i tillverkarens instruktioner om hur du går tillväga.

4. Placera ut guidekabeln & anslut kablarna till laddstationen

Det är nu dags att lägga ut den kabel som gör att robotgräsklipparen hittar tillbaka till laddstationen när den är klar, eller när den behöver laddas. Läs tillverkarens instruktioner om hur du placerar ut guidekabeln i din trädgård.

Sedan är det dags att ansluta de tre kabeländarna i själva laddstationen. Fäst de medföljande anslutningskontakterna på kablarna och klipp bort överbliven kabel. Sätt sedan i de tre anslutningskontakterna i laddstationen. Se till att du sätter rätt kontakt i rätt hål.

5. Skruva fast laddstationen & koppla in strömmen

Fäst laddstationen i marken med de medföljande markskruvar. Sätt till sist i strömsladden i ett eluttag och låt din robotgräsklippare laddas – den är sedan redo för att klippa ditt gräs!

Tänk på:

Detaljerade instruktioner till hur du installerar just din robotgräsklippare medföljer vid köp. Följ alltid tillverkarens instruktioner.

Vill du inte göra jobbet själv? Anlita HORNBACHs hantverkare som gör jobbet åt dig! Läs mer här >>

Installera robotgräsklippare

Fördelar med en robotgräsklippare

 • Du sparar kraft
  Du behöver aldrig mer skjuta tunga gräsklippare framför dig. Särskilt för äldre människor kan det vara en mycket stor lättnad.
 • Du sparar tid
  Klipptiden blir din fritid framöver – yippie! Dessutom övertar trädgårdsmaskinen också arbetet med att ta hand om det klippta gräset. Alla modeller har nämligen en mulcherfunktion.
 • Det är lekande lätt
  Användningen är enkel. Avgränsa gräsmattan som ska klippas med kabeln och anslut till apparaten. Sätt igång! Några modeller kan t o m spara veckoprogram.
 • Det är miljövänligt
  Ingen bensin, ingen olja och inga avgaser.
 • Det är tyst
  Roboten arbetar nästan ljudlöst.
 • Arbetet håller hög kvalité
  Maskinen kan ställas in optimalt efter ditt gräs och ger därför en hög klippkvalitet. Effekten blir en vacker och jämn gräsmatta.
 • Det är säkert
  Apparaten är utrustad med flera säkerhetsåtgärder. Bland annat stoppar en lyftsensor gräsklipparen när den lyfts upp och en trådsensor hindrar gräsklipparen när den kommer utanför avgränsningskabeln. Stötsensorn håller den dessutom borta från fasta föremål.
 • Den är anspråkslös
  Gräsklipparroboten passar för alla typer av gräs och utför sitt arbete i alla väder. Hinder och lutningar är inte heller några problem för de flesta modeller. Att använda sådana maskiner är också särskilt lämpligt för gräsallergiker.

Smarta robotar för hus & hem fördelar
Se HORNBACHs stora sortiment av robotgräsklippare Köp robotgräsklippare i webbshoppen

Mer om gräsklippare

upp

HORNBACH använder cookies. När du fortsätter surfa på vår sida godkänner du användandet av cookies. Mer information

x