Önskelista 0 Varukorg 0

Allt du behöver veta om robotgräsklippare

Robotgräsklippare

Gör livet lättare med en robotgräsklippare! Slipp det irriterande oväsendet från en motordriven gräsklippare eller att snubbla över kabeln till elgräsklipparen. Robotgräsklipparen har många fördelar – och vi listar dem här!

Lästid: 3 min. Se vårt sortiment av robotgräsklippare

Fördelar med robotgräsklippare

Robotgräsklippare

 • Du sparar kraft
  Du behöver aldrig mer skjuta tunga gräsklippare framför dig. Särskilt för äldre människor kan det vara en mycket stor lättnad.
 • Du sparar tid
  Klipptiden blir din fritid framöver - yippie! Dessutom övertar trädgårdsmaskinen också arbetet med att ta hand om det klippta gräset. Alla modeller har nämligen en mulcherfunktion.
 • Det är lekande lätt
  Användningen är enkel. Avgränsa gräsmattan som ska klippas med kabeln och anslut till apparaten. Sätt igång! Några modeller kan t o m spara veckoprogram.
 • Det är miljövänligt
  Ingen bensin, ingen olja och inga avgaser.
 • Det är tyst
  Roboten arbetar nästan ljudlöst.
 • Arbetet håller hög kvalité
  Maskinen kan ställas in optimalt efter ditt gräs och ger därför en hög klippkvalitet. Effekten blir en vacker och jämn gräsmatta.
 • Det är säkert
  Apparaten är utrustad med flera säkerhetsåtgärder. Bland annat stoppar en lyftsensor gräsklipparen när den lyfts upp och en trådsensor hindrar gräsklipparen när den kommer utanför avgränsningskabeln. Stötsensorn håller den dessutom borta från fasta föremål.
 • Den är anspråkslös
  Gräsklipparroboten passar för alla typer av gräs och utför sitt arbete i alla väder. Hinder och lutningar är inte heller några problem för de flesta modeller. Att använda sådana maskiner är särskilt lämpligt också för gräsallergiker.

Så fungerar robotgräsklipparen

En robotgräsklippare utför sitt arbete helt själv. Du begränsar ytan som ska klippas med en kabel. I bruksanvisningen finns en detaljerad anvisning om detta. Här är de första stegen i grova drag:

 • Först måste du fästa kabeln i marken med de medföljande krokarna. Det är en fördel för att kunna göra anpassningar under de första veckorna efter installationen. Efter en tid har nämligen induktionsslingorna vuxit fast i gräsrötterna.
 • Du kan också gräva ned kabeln när du vertikalskär eller luftar din gräsmatta.
 • Mycket svag ström leds genom induktionsslingorna som robotgräsklipparen registrerar under sitt arbete och använder för att ändra körriktning.
 • Vid vissa modeller kan man dessutom installera sökkablar. Det är en kabel som leds bort från laddningsstationen - in i en avlägsen del av arbetsområdet eller genom en smal passage - och sedan ansluts med avgränsningskabeln. Den för snabbt tillbaka robotgräsklipparen till laddningsstationen och leder den från stationen till nästa arbetsområde. Denna funktion besparar dig förutom att klippa gräset även att ladda apparaten!
 • Efter att kabeln installerats anger du den önskade klipptiden och hädanefter kommer robotgräsklipparen alltid arbeta när det egentligen skulle varit dags för dig.

Robotgräsklippare

Klipphöjd, klippbredd och klippyta

Robotgräsklippare finns i olika prestandaklasser.

 • När det gäller klippytan sträcker sig modellernas prestandaspann från exemplar som kan klippa upp till 400m² till maskiner som klarar upp till 2 000m².
 • Även när det gäller klippbredd finns det skillnader. Vissa gräsklipparrobotar klipper i 17cm breda banor, andra klarar 53cm på en gång. Ju större klippbredd, desto snabbare slutför gräsklipparroboten sitt uppdrag.
 • Modellerna skiljer sig även åt i inställningen av gräsets klipphöjd. Vanligen kan robotgräsklippare klippa gräset minst 20mm. Den maximala klipphöjden sträcker sig till mellan 50 och 80mm.

Strömförsörjning

En av de egenskaper hos trädgårdshjälpmedlet som avgör köpet är batteritekniken. Om du vill avstå från att ladda roboten bestämmer du dig för en modell som kan köra tillbaka till laddningsstationen själv. Litiumjontekniken är standard idag, tack vare dess höga energitäthet och snabba laddningsförmåga. Andra batterityper kan vara billigare men har högre vikt, längre laddningstid och kortare arbetstid.

När en robotgräsklippare sköter klippningen ser gräset alltid nyklippt ut. Det beror inte minst på den integrerade mulcherfunktionen i alla modeller. Om apparaten arbetar använder den det avklippta gräset direkt som gödsel som den genast fördelar över klippytan. När maskinen arbetar fördelas alltså samtidigt viktiga råmaterial över din gräsmatta. Vilken fröjd!

Se HORNBACHs stora sortiment av robotgräsklippare Köp robotgräsklippare i webbshoppen

Mer om gräsklippare

upp

HORNBACH använder cookies. När du fortsätter surfa på vår sida godkänner du användandet av cookies. Mer information

x