Behöver du hjälp av proffs till ditt projekt? Boka installation via Hantverkartjänster >

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-03-02 klockan 02:18. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Allt du behöver veta om bensingräsklippare

Allt du behöver veta om bensingräsklippare

Har du en större gräsmatta så passar en bensindriven gräsklippare bra. De är ofta mycket kraftfulla. Tack vare sina höga varvtal kan de även klippa högt gräs. De är inte beroende av batteriladdare och strömanslutningar - det gör dem fria från sladdar, vilket ofta är praktiskt. Men en bensindriven gräsklippare är samtidigt högljudd och släpper ut avgaser i miljön. Dessutom är de flesta modeller tunga, vilket begränsar manövreringen.

Fördelar med bensingräsklippare

 • Fungerar med miljöbensin
  En bensinklippare drivs (som du hör på namnet) på bensin och uppfattas kanske inte som speciellt miljövänlig eller hälsosam. Men idag kan du köpa miljöbensin, ett bättre alternativ för både inandningsluften och miljön. Alkylatbensin minskar de giftiga utsläppen med hela 90 procent.
 • Självgående
  Många bensindrivna klippare är självgående, vilket betyder att hjulen rullar med motorns hjälp. Det innebär att det blir lättare att klippa din gräsmatta, då du inte behöver putta din maskin framför dig.
 • Kraftfulla
  Bensinklipparen är mycket kraftfull och är lämplig när det kommer till större gräsytor. Med mönstrade däck och självgång tar den sig fram nästan överallt och stoppas inte av högt gräs!

Nackdelar med bensingräsklippare

 • Kräver bensin och olja
  Är oberoende av strömanslutning och batteriladdning, vilket ger hög flexibilitet för var du kan klippa. Däremot behöver du ha koll på att du har bensin och olja hemma.
 • Högljudda
  En bensindriven gräsklippare är mycket högljudd och ett par hörselkåpor rekommenderas!
 • Hög vikt
  De flesta delar i chassit, motorn och handtaget är av metall, detta gör klipparen tung och svårmanövrerad. Ska du transportera din gräsklippare så krävs det två personer i de flesta fall för att lyfta den.
 • Kräver underhåll
  En bensindriven gräsklippare har en mer avancerad motor än vad de andra gräsklipparsorterna har. Detta betyder att det är fler delar som behöver bytas och underhållas med tiden, för att din klippare ska fungera och må bra.

Välj rätt modell av bensindriven gräsklippare

Bensingräsklippare

Innan du bestämmer dig för vilken bensingräsklippare du ska köpa, bör du ställa dig vissa frågor. Vilka behov har du och din trädgård? Hur tung klippare orkar du hantera? Ska den vara självgående och ha elstart? Hur stor är din gräsmatta? Köp inte en mer kraftfull gräsklippare än vad du behöver. En större klippare med mer kapacitet och större motor förbränner mer bensin, och avger då mer avgaser och miljögifter.

Frågor som du bör ställa inför ditt köp:

 • Hur tung är maskinen, orkar du hantera den?
 • Går handtaget att reglera så att det passar dig? Du ska kunna skjuta på din gräsklippare när det behövs.
 • Kommer gräsklipparen med en uppsamlare, multiclip eller sidoutkast?
 • Vilken olja och bensin ska användas?
 • Hur ställer jag in klipphöjden?
 • Går det att få tag på reservdelar, filter och tändstift till klipparen?
 • Är gräsklipparen självgående eller drivs den manuellt?
 • Kommer den med elstart?
 • Vad är knivarna tillverkade av, går de att slipa eller köpa nya?
 • Be gärna om att få lyssna på ljudnivån på den gräsklippare som du tänker köpa.

Funktioner hos bensingräsklippare

Idag har de flesta motorgräsklippare en fyrtaktsmotor och är riktiga arbetshästar. Det finns självgående maskiner och icke självgående maskiner (som du får putta framför dig). En självgående maskin driver sig själv framåt med motorns hjälp, och det blir då inte alls lika tungt att klippa din gräsmatta.

Du kan också välja om du vill ha hand- eller elstart på din bensingräsklippare.

 • Handstart: Genom att man drar kraftigt i startsnöret startar gräsklipparen via startaxeln.
 • Elstart: Lyxigare modeller har elstart. Principen är att ett inbyggt batteri skapar den nödvändiga startenergin, vilket underlättar eftersom man slipper ansträngningen att dra i ett startsnöre.

Bensingräsklippare

Viktiga maskinkomponenter på en bensingräsklippare

På denna bensindrivna gräsklippare hittar du de viktigaste komponenterna, som kan avgöra ditt val när det kommer till att köpa en ny bensinklippare. Klicka bara på bilden nedan och du kommer då att få mer detaljera information om möjliga funktioner.

 Hornbach
+
1.2.3.4.5.

Förvara och underhåll din bensindrivna gräsklippare

En bensindriven gräsklippare är en investering som ska hålla länge, därför är det viktigt att sköta och underhålla den ordentligt. Utan tvekan är det den gräsklipparmodell som kräver mest av sin ägare. Följ manualens anvisningar och underhåll kontinuerligt oljebyten, tändstift, luftfilter och knivar.

 • Innan du börjar med underhållsarbetet så var noga med att koppla bort hatten på tändstiftet och ta ur startnyckeln, så att maskinen inte kan gå igång under arbetet.
 • Efter den sista klippningen för säsongen så bör gräsklipparen rengöras extra ordentligt. Gräsrester som sitter fast under maskinen i klipphuset ska avlägsnas.
 • Före vinteravbrottet ska du tömma tanken helt, eftersom bränsle är en färskvara och förlorar sina startegenskaperna över vintern. Följ bruksanvisningen för din modell.
 • Även om maskinen inte är i drift under vintern, bör du kontrollera oljenivån före avställningen. Ett oljebyte rekommenderas vart 25:e arbetstimme. Detta är något som man kan ta för vana att göra när säsongen sätter igång på våren. Om du gör det själv är det viktigt att följa bruksanvisningen och använda den rekommenderade motoroljan.
 • Vinterförvaringsutrymmet för bensingräsklipparen ska vara dammfritt, torrt och frostfritt.

Bensingräsklippare

Är en bensingräsklippare rätt val?

En bensingräsklippare lämpar sig om din gräsmatta är mellan 200 och 1400m² och inte kräver en klippbredd på över 55cm. Med andra ord är en bensingräsklippare inte nödvändig om du har en mindre tomt. Och om du har en gräsmatta som är större än så bör du välja en trädgårdstraktor. Vill du ha en bredare klippbredd än 55cm bör du välja en åkgräsklippare istället för en bensingräsklippare, även om gräsmattan inte är större än 1400m².

Mer om gräsklippare

upp