0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2023-09-22 klockan 03:48. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Allt du behöver veta om elgräsklippare

Allt du behöver veta om elgräsklippare

Klassikern hos många husägare med mindre trädgårdar är den eldrivna gräsklipparen. Här tittar vi närmare på hur det kommer sig att den är så uppskattad - och vilka fördelar du får med en sån maskin. Givetvis går vi även igenom dess nackdelar - så att du kan välja den klippare som passar dig bäst!

Fördelar med elgräsklippare

 • Miljövänlig
  Elklipparens stora fördel är dess miljövänlighet, då du slipper avgaserna och bullret hos en bensindriven gräsklippare.
 • Billig
  En eldriven gräsklippare är betydligt billigare än både bensin- och batteridrivna gräsklippare.
 • Tystgående och lätt
  En eldriven gräsklippare är betydligt mera tystgående än en bensindriven gräsklippare. Den saknar en stor motor och de mekaniska delarna. Istället är det mesta i den (t.ex. chassi och kåpa) uppbyggt av plast. Detta medför att maskinen är mycket lätt viktmässigt, men är även lätt att styra och manövrera. Detta ger dig också en fördel när det kommer till förvaringen, klipparen kan enkelt hängas upp i förrådet på en krok.
 • Lättstartad och säker
  Du slipper att stå och dra i en startlina och pumpa fram bensin. Tryck i sladden och din klippare startar på ett kick! Ett myndighetskrav är att motor och kniv stannar inom 3-5 sekunder om du släpper maskinen. Det är därför ett säkert val om man tycker det är lite läskigt att klippa gräsmattan.

Nackdelar med elgräsklippare

 • Inte så kraftfull
  En eldriven gräsklippare är inte lika stark och kraftfull som en bensindriven klippare. Därför kan du behöva klippa din gräsmatta lite oftare.
 • Sladd som begränsar
  En eldriven gräsklippare är begränsad då den behöver sin strömförsörjning. Du kan inte klippa på en större yta än vad din sladd når. Det kan också vara lite bökigt om du har många träd och buskar på tomten som du behöver klippa runt.

Välj rätt modell av elgräsklippare

Elgräsklippare

Hur ser din trädgård och dina behov ut? Vad behöver du ha för gräsklippare? Om du har en lite större gräsmatta så är det skönt att också ha en gräsklippare med bred klippbredd. Det betyder att du inte kommer behöva gå lika många varv med din gräsklippare, utan den klipper mer varje gång. Titta också under gräsklipparen på knivarna, för att se hur nära ytterkåpan maskinen faktiskt klipper. Om du klipper intill en vägg så vill du ju att gräset helst klipps ända in till väggen, i annat fall så får du gå efter med en grästrimmer.

Frågor som du bör ställa inför ditt köp:

 • Hur ställer jag in klipphöjden på gräsklipparen?
 • Hur mycket väger maskinen?
 • Passar klipparen till mig, är handtaget lagom högt?
 • Kan du enkelt starta maskinen?
 • Vad är knivarna gjorda av? Stålknivar tål att slipas flera gånger.

Uppsamlare, multiclip eller utkast?

Hur vill du att det avklippta gräset ska tas om hand? Du kan välja en klippare som är utrustad med en gräsuppsamlare, som du enkelt kan tömma när denna är full. Många maskiner är utrustade med en multiclipfunktion eller bioclip. Då kommer gräset bli finfördelat av gräsklipparens kniv innan det faller ner för att bli gödsel för din gräsmatta.

En eldriven gräsklippare är inte lika stark som exempelvis en bensindriven klippare. Skulle gräset vara för högt finns det en risk att din elektriska gräsklippare inte orkar och istället klipper ojämnt eller rentutav stannar. Det bästa för en eldriven gräsklippare är därför att du klipper din gräsmatta regelbundet och håller samma längd på gräset.

Elgräsklippare

Underhåll av en elgräsklippare

Elgräsklippare

Om du vill att din gräsklippare ska fungera bra under en längre tid ska du ta hand om den ordentligt. Här ger vi dig några viktiga tips för detta. OBS: Innan du utför någon form av underhåll på din eldrivna gräsklippare så säkerställ att strömsladden inte är ansluten.

 • Rengör gräsklipparen regelbundet, särskilt runt de elektriska delarna. Borsta bort gräs och annan smuts efter varje klippning.
 • Efter den sista klippningen för säsongen, bör gräsklipparen rengöras extra ordentligt. Alla gräsrester som sitter fast under maskinen i klipphuset ska avlägsnas.
 • Om du använder högtryckstvätt för rengöringen, se då till att vattenstrålen inte skadar några motordelar, tätningar eller lager.
 • För att få det bästa resultatet i början på nästa säsong, ska du se till att slipa knivarna under gräsklipparen. Att börja klippa med slöa knivar är ingen rolig start!
 • Givetvis ska din eldrivna gräsklippare inte förvaras utomhus under vintern. Det bästa stället är ett trädgårdsförråd som både är torrt och frostfritt.

Är en elgräsklippare rätt val?

En elgräsklippare lämpar sig om din gräsmatta är mellan 30 och 400m² och inte kräver en klippbredd på över 40cm. Är din gräsmatta större än så bör du istället välja en bensingräsklippare, robotgräsklippare, åkgräsklippare eller en trädgårdstraktor, beroende på behovet.

Mer om gräsklippare

upp