0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
2024-05-01 08:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-04-19 klockan 18:01. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Välj rätt element – tips & råd

Välj rätt element – tips & råd

Vad du ska välja för element till ditt hem beror dels på vad du har för värmesystem i huset och dels på vart elementen är tänkta att sitta. Här går vi igenom de olika typerna av element, för att du lättare ska hitta den variant som passar dig bäst.

Olika typer av element

Det finns fler sätt att värma upp ett hem på, och det kan vara svårt att veta vilken typ av uppvärmning som passar bäst i just ditt hem. Element är ett av de vanligaste sätten att värma upp ett hem på, och här går vi igenom de vanligaste typerna av element och vad som skiljer dem åt.

Vattenburna element

Vattenburna element används i de hus som har ett vattenburet värmesystem. I ett vattenburet värmesystem cirkulerar varmt vatten i ett rörsystem till elementen som värmer huset. Med vattenburna element slipper du torr luft och kokheta element och du kan enkelt ställa in önskad temperatur på elementen för att skapa en härlig inomhusmiljö.

Fördelar med vattenburna element:

  • Kan kombineras med golvvärme
  • Lägre energikostnader
  • Förhindrar kallras från fönster
  • Fler valmöjligheter gällande uppvärmningskällor

Vattenburet element

El-element

Elelement

El-element finns i två olika utföranden – de med ledare som värmer upp luft och de med ledare som värmer upp vätska (olja). Rent driftekonomiskt är det ingen skillnad på luft- och oljefyllda element. Däremot kan de luftfyllda el-elmenten, åtminstone de äldre varianterna, lukta bränt och låta lite mer än de oljefyllda. Idag har de flesta el-element inga värmetrådar utan värmer upp en alluminiumsfläkt som sedan avger värmen. Detta gör att damm inte bränns upp på samma sätt som tidigare. Med dagens Ecodesign-krav finns det inte heller någon bimetalltermostat i dagens el-element, vilket var det som gjorde att tidigare element knäppte och lät.

Fördelar med el-element:

  • Enkla att installera
  • Förhindrar kallras från fönster
  • Välj mellan fast installation eller med stickpropp
  • Snabb reaktionsförmåga
  • Ingen risk för läckage

Oljefyllda element

Ett oljefyllt element ger än jämnare fördelning av värme än ett luftfyllt "vanligt" el-element och det luktar heller aldrig bränt damm när du har igång det. Till skillnad från ett konvektorelement kan ett oljefyllt element övertäckas, och kan därför vara att föredra om du vill ha tyg eller liknande hängande framför.

Tänk dock på att välja ett luftfyllt el-element eller vattenburet element om du ska ha det under ett fönster, då oljefyllda element inte motverkar kallras lika bra. Om du däremot har ett oljefyllt element med konvektionsplåtar, vilket dagens oljeelement ofta har, bidrar de till att minska kalldrag minst lika ra som ett vattenburet element.

Fördelar med oljefyllda element:

  • Allergivänliga
  • Du slipper den brända lukten som kan framstå med ett vanligt el-element
  • Energisnåla
  • Bevarar värmen bra

Oljefyllt element

Smarta element

smartaelement

Smarta element är element som, genom att kopplas ihop med ett smarta hem-system, är designade för att kunna programmeras att värma upp utrymmen när det verkligen behövs. Dem är användarvänliga och möjliggör att du kan justera inställningar efter dina individuella behov, även på distans. Du kan till exempel ställa in elementet så att det värmer upp ett rum till en viss temperatur vid en specifik tidpunkt

För att ett element ska vara kompatibelt med ett smarta hem-system är det viktigt att det uppfyller vissa kriterier och har specifika funktioner. Till exempel – Wi-Fi eller annan trådlös anslutning, kompatibilitet med smarta hem-plattformar, fjärrstyrning och schemaläggning samt anpassningsbara inställningar.

Fördelar med smarta element:

  • Minskar onödig energiförbrukning
  • Ger möjlighet att justera inställningar efter behov
  • Kan styras på distans
  • Kan anpassas efter individuella behov

Här kan du läsa mer om vad SMART HOME by HORNBACH innebär >>

Har du frågor och svar om Smarta hem kan du läsa mer här >>

Konvektorer

Konvektorelement passar i de hus där väggytorna kanske inte räcker till för element. Det går nämligen att välja om du vill ha ditt konvektorelement fristående eller vägghängande. Om du vill ha elementet fristående ställer du det bara där du vill använda värmeenheten och vill du ha det monterat på väggen är det lätt fixat med ett par skruvar.

Tänk dock på att konvektorelement inte bör stå påslagna när ingen är hemma. Denna typ av element passar med andra ord inte för att värma upp sommarstugan eller fjällstugan innan du åker dit.

Fördelar med konvektorer:

  • Flyttbart
  • Mycket enkel installation
  • Värmer upp rummet snabbt

Konvektorelement

Vilket element ska jag välja?

Först och främst behöver du ta reda på om du har vattenburen eller elburen värme i huset. Logiskt nog så är det så att om du har vattenburen värme i huset så ska du välja vattenburna element och om du har elburen värme i huset så ska du välja vanliga el-element eller oljefyllda element.

Fördelen med oljefyllda element är att de ger en mer jämn och konstant värme, men de är generellt lite långsammare än ett vanligt el-element. Vanliga el-element värmer alltså upp snabbare än oljefyllda element, men ger något ojämnare temperatur. Dessutom kan vanliga el-element låta en del och lukta lite bränt.

Om du vill ha smarta element i ditt hem är det även smart att stämma av att du har Wi-Fi eller annan trådlös anslutning samt någon form av smarta hem-plattform.

Sammanfattning:

  • Välj ett vattenburet element om du har ett vattenburet värmesystem i huset.
  • Välj ett vanligt (luftfyllt) el-element eller oljefyllt element om du har elburen värme i huset.
  • Oljefyllda element ger än mer jämn och konstant värme.
  • Vanliga el-element är att föredra under fönster då de förhindrar kallras.
  • Smarta element möjliggör styrning över distans samt individuell anpassning

Elektriska & oljefyllda element

Tänk på:

Om du ska sätta in ett element i badrummet eller annat våtrumsutrymme så är det ett våtrumselement du ska välja.

Elementets storlek

Hur stort element du ska välja beror dels på rummets storlek och dels på vad för utrymme det är. Ofta väljer man att placera elementet under fönster och för att undvika kallras är det därför viktigt att elementet täcker hela fönstrets bredd.

Hur många watt du ska ha på elementet beror dels på i vilket klimat du bor, dels på hur gammalt huset är och dels på hur stort rummet är.

Om du bor i ett milt klimat kan du beräkna ungefär 60-70 W/m², medan om du bor i lite kallare klimat kan 70-85 W/m² vara att föredra. I nya bostäder som är bättre isolerade behöver du ofta mindre antal W/m² än om du bor i en äldre och sämre isolerad bostad. Om du har ett mycket stort rum är det att föredra att ha flera element, istället för att ha ett element med högre antal Watt.

Termostater till el-element


Vanliga el-element och oljefyllda element har en termostat. Detta innebär att du själv kan bestämma hur varmt du vill att det ska vara i rummet, utan att du behöver stänga av och sätta på elementet.

Termostaten är en väldigt viktig del av elementet då den styr hur varmt det blir i ditt hem. Om termostaten inte fungerar som den ska, kan elräkningen bli mycket högre än vad den behöver. En fungerande termostat känner av hur varmt det är i rummet och anpassar sig när värmen stiger (när ugnen är igång, när du eldar i kaminen, när solen lyser in osv.) och reglerar värmen efter det, genom att slå av och på strömmen till elementet. Därmed håller den en jämn och stabil värme i rummet.

Termostat från netatmo

Smarta termostater

Om du installerar smarta termostater på dina el-element kan du när som helst reglera klimatet i hemmet med ett knapptryck från en app. Allt du behöver för en Smart Home-värmekontroll är en gateway (exempelvis SMART HOME by hornbach gateway) och kompatibla termostater.

Fördelar med smarta termostater:

  • Tack vare den smarta hem-tekniken kan varje rum styras individuellt och på ett energibesparande sätt.
  • Elementtermostaterna kan bytas snabbt och enkelt.
  • Smarta elementtermostater är idealiska för hyresrätter, då de inte kräver tillgång till centralvärmen.
  • När fönstren är öppna startas automatiskt en temperaturreduktion tack vare fönsterkontakten.
  • Många system erbjuder åtkomst över hela världen via din Smart Phone.

Smart termostat

Du kanske också är intresserad av

Lägga golvvärme – tips & råd

Alla som har möjlighet bör välja golvvärme till huset eller lägenheten! Fördelarna är att det håller en perfekt värme i golvet och bidrar till både ökad komfort och i många fall en bättre ekonomi. Här går vi igenom vad d ...läs mer

upp