Sverige är fullt av små fina torp och sommarställen. Att ha en egen liten del av världen där man kan fly vardagen, umgås med familj och vänner, och bara njuta av ledighet. På den här typen av enklare boenden brukar det vara tre saker som alltid kräver lite extra tanke och arbete: elförsörjning, färskvatten och toalett. El och vatten går oftast att lösa med solpaneler och vattendunkar, men när det kommer till toalett och utedass behöver man jobba lite extra för att det ska funka smidigt och miljövänligt.

Sinnebilden av ett utedass är ett enkelt litet rött hus med ett hjärta på dörren. Men ett utedass kan ju i egentligen se ut hur som helst och har man möjlighet kanske man bör fundera på om utedasset kan byggas ihop med exempelvis ett förråd eller i direkt anslutning till huvudhuset. Många moderna fritidstoaletter är i princip luktfria vilket öppnar upp för alternativa placeringar även om kanske det lilla röda huset med hjärta på dörren fortfarande är det gulligaste.

Bygga utedass

I en förmultningstoalett omvandlas allt avfall till komposterbar mull. Den kräver inget avlopp och eventuell lukt leds ut genom ett frånluftsrör i väggen. I en sommarstuga räcker det oftast med att tömma mullådan 1-2 gånger per säsong. Normalt tömmer man lådan vid uppstart på våren och innehållet är då vanligtvis färdigt att användas som näring direkt i rabatter och odlingar. En förmultningstoalett är mycket enkel att använda och passar utmärkt att installera inomhus men funkar såklart bra även i ett separat utedass.

I en förbränningstoalett förbränns avfallet direkt och endast lite aska kvarstår. Askan kan sen användas som gödning i trädgården. Förbränningstoaletten är enkel att installera men kräver alltid elanslutning och varje besök kostar cirka 1-2 kronor i förbrukning. Dessutom behöver en skorsten monteras för att leda ut rökgaser från förbränningen. Förbränningstoaletten fordrar ett visst handlag och kan avge lukt vid själva förbränningen och passar därför kanske bäst i ett separat utedass eller liknande.

Att separera urin och avföring är en förutsättning för minska lukten från ett utedass. Med en separerande toalett leds urin bort och avföringen samlas upp i ett kärl. I kärlet blandas avföring med ett upptorkande material exempelvis barkströ vilket gör vidare hantering enklare. Avfallet behöver sen komposteras i minst två år innan det får användas som gödning. Det är inte tillåtet att bara gräva ner avfallet i marken då bakterier från obehandlad latrin kan förorena både din egen och närliggande vattentäkt. En separerande toalettlösning går enkelt att installera och får väl ses som en bra uppgradering från de klassiska stinkande avfallstunnorna i gammaldags utedass.

I en campingtoalett samlas allt i en behållare där en speciell vätska hjälper till att bryta ner och ta hand om avfallet innan tömning. Campingtoaletten behöver ingen installation, men kräver ett visst underhåll vid tömning och hantering av avfall. En campingtoalett får nog anses vara av en mer provisorisk typ men kan fungera för den som har ett mer begränsat behov eller som behöver ha en flyttbar toalettlösning.

Frystoaletter fungerar bra som tillfällig lösning vid till exempel renovering av badrum. Den är lätt att flytta men bör inte ses som en permanent lösning i ett utedass.

För den som inte har plats inomhus eller i anslutning till exempelvis ett förråd hamnar ofta valet ändå på att försöka få till det där lilla pittoreska huset med hjärtdörren. Då byggnaden inte är särskilt stor är det ett jobb som går snabbt och enkelt. Här följer en kort beskrivning på en variant byggd i trä med ett enkelt papptak.

HORNBACH ansvarar ej för felaktigt utfört arbete.