Steg för steg-guide

Så bygger du ett utedass

Så bygger du ett utedass

Har du skaffat ett sommarställe utan avlopp? Då kan det vara läge att skaffa ett utedass. Här visar vi hur du går tillväga när du bygger själva byggnaden till utedasset – steg för steg! Dessutom går vi igenom skillnaderna mellan de olika fritidstoaletterna – så att du lättare ska kunna välja den rätta.

Varför ett utedass?

Sverige är fullt av små fina torp och sommarställen. Att ha en egen liten del av världen där man kan fly vardagen, umgås med familj och vänner, och bara njuta av ledighet. På den här typen av enklare boenden brukar det vara tre saker som alltid kräver lite extra tanke och arbete: elförsörjning, färskvatten och toalett. El och vatten går oftast att lösa med solpaneler och vattendunkar, men när det kommer till toalett och utedass behöver man jobba lite extra för att det ska funka smidigt och miljövänligt.

Sinnebilden av ett utedass är ett enkelt litet rött hus med ett hjärta på dörren. Men ett utedass kan ju i egentligen se ut hur som helst och har man möjlighet kanske man bör fundera på om utedasset kan byggas ihop med exempelvis ett förråd eller i direkt anslutning till huvudhuset. Många moderna fritidstoaletter är i princip luktfria vilket öppnar upp för alternativa placeringar även om kanske det lilla röda huset med hjärta på dörren fortfarande är det gulligaste.

Bygga utedass

Olika varianter av utedass

Förmultningstoalett

I en förmultningstoalett omvandlas allt avfall till komposterbar mull. Den kräver inget avlopp och eventuell lukt leds ut genom ett frånluftsrör i väggen. I en sommarstuga räcker det oftast med att tömma mullådan 1-2 gånger per säsong. Normalt tömmer man lådan vid uppstart på våren och innehållet är då vanligtvis färdigt att användas som näring direkt i rabatter och odlingar. En förmultningstoalett är mycket enkel att använda och passar utmärkt att installera inomhus men funkar såklart bra även i ett separat utedass.

Förbränningstoalett

I en förbränningstoalett förbränns avfallet direkt och endast lite aska kvarstår. Askan kan sen användas som gödning i trädgården. Förbränningstoaletten är enkel att installera men kräver alltid elanslutning och varje besök kostar cirka 1-2 kronor i förbrukning. Dessutom behöver en skorsten monteras för att leda ut rökgaser från förbränningen. Förbränningstoaletten fordrar ett visst handlag och kan avge lukt vid själva förbränningen och passar därför kanske bäst i ett separat utedass eller liknande.

Separeringstoalett

Att separera urin och avföring är en förutsättning för minska lukten från ett utedass. Med en separerande toalett leds urin bort och avföringen samlas upp i ett kärl. I kärlet blandas avföring med ett upptorkande material exempelvis barkströ vilket gör vidare hantering enklare. Avfallet behöver sen komposteras i minst två år innan det får användas som gödning. Det är inte tillåtet att bara gräva ner avfallet i marken då bakterier från obehandlad latrin kan förorena både din egen och närliggande vattentäkt. En separerande toalettlösning går enkelt att installera och får väl ses som en bra uppgradering från de klassiska stinkande avfallstunnorna i gammaldags utedass.

Campingtoalett

I en campingtoalett samlas allt i en behållare där en speciell vätska hjälper till att bryta ner och ta hand om avfallet innan tömning. Campingtoaletten behöver ingen installation, men kräver ett visst underhåll vid tömning och hantering av avfall. En campingtoalett får nog anses vara av en mer provisorisk typ men kan fungera för den som har ett mer begränsat behov eller som behöver ha en flyttbar toalettlösning.

Frystoalett

Frystoaletter fungerar bra som tillfällig lösning vid till exempel renovering av badrum. Den är lätt att flytta men bör inte ses som en permanent lösning i ett utedass.

Det här behöver du till ditt projekt

Observera:

Normalt sett krävs inget bygglov för att bygga ett utedass. Det kan dock alltid vara bra att stämma av med grannarna så att ingen stör sig på den nya byggnaden. Det kan också vara klokt att höra av sig till kommunen så att det blir rätt kring hantering av latrin eller annat avfall.

Bygga utedass – steg för steg

För den som inte har plats inomhus eller i anslutning till exempelvis ett förråd hamnar ofta valet ändå på att försöka få till det där lilla pittoreska huset med hjärtdörren. Då byggnaden inte är särskilt stor är det ett jobb som går snabbt och enkelt. Här följer en kort beskrivning på en variant byggd i trä med ett enkelt papptak.

Grunden

01

Börja med att bestämma utedasset storlek och bygg ihop en ram i tryckimpregnerat virke, förslagsvis 45x95mm. I ramen skruvas 1-2 reglar som stöd för golvet. Använd kraftig skruv avsedd för utomhusbruk, 6x100mm. Ramen placeras på fyra stycken trädgårdsplattor eller ett annat stadigt underlag.

På ramen skruvar du sedan fast ett enkelt spontat golv. Kapa golvbrädorna och skruva fast i de underliggande reglarna. Använd gärna golvskruv för att snyggt och dolt montage.

Tänk också på att skapa en plan mark där utedasset ska byggas. Du kan använda dig av en piggroller för att packa ner och jämna ut jorden vilket skapar en jämnare och mer kompakt yta.

 Bygga förråd

Väggarna

02

Väggarna består av en enkel regelstomme och stående träpanel. Såga till reglar och skruva ihop med kraftiga träskruv, 6x140mm. Fäst reglarna i grunden. Skruva uppifrån ner i grunden.

På reglarna skruvas eller spikas träpanelen. Låt panelen sluta cirka 50mm från botten på grunden för att undvika onödig markkontakt. En spikpistol gör jobbet snabbt och lätt. Grundmåla gärna träpanelen innan montering.

 Bygga utedass

Dörren

03

Dörren byggs av spontat virke som hålls ihop av reglar skruvade likt ett Z, för att få en stadig konstruktion. Kapa till de spontade delarna till dörren som i princip ska täcka hela framsidan av utedasset.

Skruva sen fast reglarna i överkant och diagonalt på de spontade brädorna. Den diagonala regeln stadgar upp dörren och ska sättas från det nedre gångjärn och snett uppåt. Använd träskruv 5x70mm. Montera den nya dörren med kraftiga hakgångjärn som klarar vikten från dörren. Använd gärna genomgående vagnsbult och mutter.

 Bygga förråd

Taket

04

Med tre väggar på plats är det dags för taket. Taket består av spontat virke som fästs i två stycken takreglar. Fäst reglarna i överkant av träpanelen och låt de sticka ut i både bak- och framkant. Skruva med kraftiga skruv, 6x90mm.

På takreglarna skruvas eller spikas spontat virke. Låt taket sticka ut även åt sidorna för att skydda väggarna från regn. Taket täcks sen med takpapp eller annat passande material.

 Bygga utedass

Avslutande arbete

05

Avsluta med att måla hela utedasset. Om du är riktigt ambitiös och seriös med ditt bygge kompletterar du nu med hängrännor och stuprör.

Utedasset är färdigt och valfri toalettlösning kan monteras in!

Läs mer om hur du målar trä utomhus >>

 Bygga utedass

HORNBACH ansvarar ej för felaktigt utfört arbete.

Du kanske också är intresserad av