0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
2024-03-28 06:00 - 20:00  
2024-03-29 09:00 - 18:00  
2024-03-30 09:00 - 18:00  
2024-03-31 09:00 - 18:00  
2024-04-01 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-03-19 klockan 03:08. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Förbered din trädgård inför vintern

Förbered din trädgård inför vintern

Sommarsäsongen är slut för i år och det går nu mot kallare tider. Innan du vet ordet av det så är första frosten här. Se till att din trädgård och ditt hus är förberett för kylan. Här får du nyttiga tips på hur du exempelvis övervintrar dina växter, köper hem rätt ved till eldstaden, hur du förvarar utemöblerna på bästa sätt och mycket mer!

8 tips på hur du förbereder trädgården inför vintern på bästa sätt

Vintern kan orsaka allvarliga skador på huset och trädgården. Trasiga trädgårdsredskap, frysta växter och fuktskadad fasad är bara några exempel.

Men om du vidtar några försiktighetsåtgärder kan du luta dig tillbaka och koppla av och njuta av kylan och snön. Här kommer 8 tips på vad du bör tänka på!

1. Undvik frysta vattenrör och regntunnor

Vatten expanderar när det fryser. Så snart utetemperaturen sjunker under 0 grader fryser vattnet i regntunnor och kallvattenrör snabbt. Regntunnan kan då spricka och vattenrör i ytterväggen kan brista.

Du kan enkelt undvika sådana frostskador:

  • Stäng av vattnet ute, och låt kallvattenrören rinna av. För att göra detta, stäng av kranen på utsidan, som vanligtvis finns i källaren. Sedan sätter du på kranen utanför och låter resten av vattnet rinna ut, tills det inte kommer mer. Då kan du vrida av kranen.
  • Töm regntunnor och vänd dem upp och ner. På så sätt förhindrar du att de fylls, att vattnet fryser och att tunnorna går sönder. Detta gäller även vattenhinkar och vattenkannor. Om du har andra vattenbehållare för att bevattna din trädgård, särskilt dem med elektriska kopplingar, så förvara dem på en frostskyddad plats.

Undvik fryst vatten

2. Övervintra dina växter

Inte alla växter tål frostiga utetemperaturer. Innan vintern verkligen börjar, bör du vara aktiv när det gäller att vinterskydda växterna. Så här får du dina växter att klara vintern:

Skydda kronor och skott:

  • Bind försiktigt ihop de unga skotten på kronan med bast eller något annat mjukt snöre, så att de inte blåser sönder.
  • Klä en jutesäck runt växten för att skydda plantorna mot kyla. Använd inte plast – det är ogenomtränglig för luft och kan skada växten.
  • Se till att bladen inte är våta när du klär in växten. Är bladen våta riskerar de att frysa fast i jutesäcken.
  • Säkra med juteband eller något annat mjukt band, så att din vintertäckning inte lossnar och blåser bort vid starka vindar.

Skydda krukväxter och krukor:

  • Det är bäst att övervintra krukväxter på en skyddad och frostfri plats, till exempel i källaren, garaget eller vinterträdgården.
  • Isolera krukan genom att linda in den väl, med exemplevis med bubbelplast eller jutesäck.
  • Fäst plasten eller säcken ordentligt med bast eller något annat starkt snöre.
  • Plantorna ska inte ha direkt kontakt med marken. Krukornas underlag är lämpliga för att skydda mot golvfrost.

Växter behöver vatten och näringsämnen även på vintern. Så glöm inte att vattna regelbundet – men bara så att rötterna inte torkar ut.

Om du är osäker på om dina växter är lämplig att övervintra utomhus, vänligen kontakta våra specialister i ditt varuhus.

Övervintra växter

3. Förbered poolen för vintersäsongen

Städa upp, tillsätt frostskyddsmedel och täck över. Det är så enkelt att förbereda din pool för vintern. Ett övervintringsmedel förhindrar att poolvattnet fryser till is och att mineralsalter kristalliserar ut i vattnet. Då bildas betydligt mindre kalk på poolväggarna. Kemikalien minskar också tillväxten av resistenta alger och förhindrar att bakterier sprids i vinklar och hörn.

Läs mer om hur du förbereder poolen inför vintern >>

Övervintra pool

4. Förvara utemöbler

Oavsett om dina utemöbler är gjorda av trä, metall eller plast, så är en korrekt förvaring och skötsel avgörande för möblernas livslängd.

Smuts, damm, fukt, frost och vind kan skada dina trädgårdsmöbler. Om möjligt, förvara utemöblerna täckta och i torra rum, exemplevis i ett garage, trädgårdshus eller källare.

Om dina trädgårdsmöbler måste lämnas utomhus på vintern på grund av platsbrist, bör du skydda dem mot fukt och frost med skyddsöverdrag. Trädgårdsskåp och dynboxar erbjuder bra förvaringsutrymme för sittdynor och andra utomhustextilier.

Förvara utemöbler

5. Rengör takrännor och stuprör

Fallna löv på hösten tenderar att samlas i takrännor och täppa till dem. Det betyder att regnvatten eller smältvatten inte kan rinna av. Om takrännan fylls, kan vatten stänka på husets fasad och orsaka skador. För att förhindra detta bör du definitivt ta bort löv som har samlats i takrännorna.

Om skador som sprickor eller hål förekommer i rännan är det lämpligt att försegla och reparera den. Kontrollera samtidigt stuprören, så att de inte har några hål och skador så att inget stänkvatten kommer in i husfasaden vid kraftigt regn.

Läs mer om hur du tvättar tak och hängrännor >>

Läs mer om hur du reparerar hängrännor >>

Takrännor & stuprör

6. Förvara trädgårdsredskap och trädgårdsmaskiner

Gräsklippare:

  • För din egen säkerhet, ta bort tändstiftets lock från tändstiftet innan du börjar rengöra gräsklipparen. Tänk på att elektriska gräsklippare inte ska vara anslutna till en strömkälla under tiden då en service utförs.
  • Med batteridrivna gräsklippare bör du notera att nickelkadmiumbatterier laddar ur sig själva över tid. Batterierna bör inte förvaras helt tomma under vintern. Du bör därför köra batteriet helt tomt och sedan ladda det fullt. Under vintern är det tillräckligt om du laddar batteriet efter 2-3 månader.
  • Töm tanken på en bensingräsklippare helt, eftersom bränslet tappar sina startegenskaper under vintern. Kontrollera också maskinens oljenivå. Det kan vara nödvändigt att byta olja, eller låta en verkstad göra det. Om du själv ska byta oljan måste du följa bruksanvisningen och endast använda den rekommenderade motoroljan.
  • Grundlig rengöring bör göras innan vintern. Alla gräsrester på, och i gräsklipparna ska avlägsnas – det finns risk för brand om det inte tas bort.
  • För att starta nästa säsong med perfekt klippresultat, är det lämpligt att slipa knivarna.
  • Gräsklipparens vinterförvaring ska vara dammfri, torr och för gräsklippare med startbatteri – helt frostfri. Ett överdragsskydd förhindrar att den rengjorda gräsklipparen blir dammig.

Motorsågar:

  • Slipa eller byt ut slitna kedjor vid behov, ta bort kedja och svärd.
  • Efter slipning bör kedjan oljas in med kedjeolja.
  • Rengör kedjan och svärdet innan du sätter tillbaka dem.
  • Ta bort eventuellt träflis och kåda som har fastnat i kylluftskanalerna.
  • Fyll smörjoljetanken helt. Detta förhindrar en påbyggnad av kåda.

Grästrimmer:

  • Ta bort gräs och smuts.
  • För bensindriven grästrimmer, töm tanken helt.
  • Kontrollera tändstiftets skick. Om elektroderna inte är färgade, ska du rengöra eller byta ut dem.
  • Skruva av metallskivan under din grästrimmer för att rengöra och kontrollera så att den är hel.
  • Ta hand om metalldelarna på din grästrimmer med ett rostskydd, det förlänger dess livslängd.

Häcksaxar:

  • Demontera de rörliga delarna och rengör dem noggrant.
  • Kådarester kan avlägsnas mycket enkelt med bensin eller olivolja.
  • Du bör slipa knivarna inför nästa säsong.

Trimmere gazon

Trädgårdsredskap:

Förvara trädgårdsredskap torrt, frostfritt och dammfritt. Trädgårdsskötsel skulle vara nästan omöjligt utan trädgårdsredskap. Trädgårdsskötsel blir dock tråkigt med smutsiga, rostiga eller till och med trubbiga verktyg. Använd följande tips för att rengöra dina trädgårdsredskap innan du övervintrar dem på en torr plats.

  • Ta bort särskilt envis smuts med en stålborste.
  • Ta bort rost med stålull.
  • Lämpliga underhållssprayer eller organiska oljor förhindrar ytterligare rost under vintern.

7. Välj rätt ved till din eldstad

Förbered dig i tid för den kalla årstiden! När dagarna blir kortare och temperaturen sjunker börjar högsäsongen för vedspisar. Eldstäder säkerställer värme och stämning under höst och vinter. För att du ska få ut maximalt av din ved så är det viktigt att du väljer rätt träslag.

Olika träslag för ved:

  • Ekved har lång brinntid och är perfekt om din eldstad endast används för att generera värme.
  • Bokved är en klassiker bland vedsorterna. Träet skapar ett vackert flammönster och nästan inga gnistor.
  • Björk är populär som ved till eldstäder, eftersom den ger få gnistor, har en lätt blåaktig skimmer när den brinner och ger en behaglig doft.
  • Gran brinner mycket lätt men brinner också mycket snabbt. Dess värmevärde är högt, men dess förbränningstid är kort och träet avger också gnistor när det brinner.
  • Ved av al är lätt att tända och är lämpligt som ett tillägg till andra träslag i eldstaden.
  • Träarter som poppel och pil är olämpligt att använda som ved på grund av sitt låga energivärde.

Eldkorgar & utomhuskaminer

8. Fixa utomhusbelysning

Se till att din trädgårdsgång är tillräckligt upplyst. Detta är ett bra sätt att se till att du och dina besökare kan gå utan att snubbla, och minska risken för skador. Om belysningen dessutom styrs av en rörelsedetektor används den även som säkerhet, då ljuset kan skrämma iväg oinbjudna gäster när det plötsligt tänds.

Utomhusbelysning

Du kanske också är intresserad av

upp