Mina önskelistor 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799 - 300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
2024-12-24 09:00 - 14:00  
2024-12-25 stängd
2024-12-26 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-12-12 klockan 06:26. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.

Det finns nästan 400 olika sorters björnbär, både vilda och odlade varianter. Trädgårdsbjörnbären är vanligtvis mindre taggiga och ofta sötare än de vilda. Björnbär tillhör familjen rosväxter och deras växtsätt varierar beroende på sort; de kan växa upprätt, böjt eller liggande. Dessutom finns det hybrider som till exempel taybär, en korsning mellan björnbär och hallon.

Ett gemensamt drag för alla björnbär är att de tekniskt sett inte är bär utan sammansatta stenfrukter. Varje "bär" består av ett kluster av omkring 50 små stenfrukter. De flesta björnbärssorter är härdiga upp till zon 2, men det finns även sorter som klarar sig i zon 6.

  • Fördelar: Dessa buskar tenderar att vara mer motståndskraftiga mot sjukdomar och skadedjur. De producerar också ofta större skördar.
  • Nackdelar: De taggiga grenarna kan vara svåra att hantera, särskilt vid skörd och beskärning.

  • Fördelar: Dessa buskar är mycket enklare att hantera eftersom de inte har taggar som kan riva och skada. De är idealiska för trädgårdar där barn vistas.
  • Nackdelar: De kan vara något mer mottagliga för sjukdomar och skadedjur, och skörden kan vara något mindre jämfört med de taggiga varianterna.

Hallonbjörnbär, även känt som Tayberry, är en hybrid som kombinerar egenskaperna hos både hallon och björnbär. Denna korsning resulterar i en unik frukt som har fördelar från båda föräldraväxterna. Frukterna ser ofta ut som stora, avlånga hallon, men med en mörkare färg som liknar björnbär. Smaken är en blandning av hallonets sötma och björnbärets fyllighet, vilket gör dem extra goda att äta färska eller använda i sylt och desserter. Hallonbjörnbärsbuskar växer liknande björnbärsbuskar, ofta med långa rankor som kan behöva stödjas.

Hallonbjörnbär

När du väljer björnbärsbuskar för din trädgård, är det viktigt att tänka på dina specifika behov och förutsättningar. Taggfria sorter kan vara bäst om du vill ha lättskötta buskar, medan taggiga sorter kan vara ett bättre val om du prioriterar hög avkastning och motståndskraft. Att känna till de olika typerna av björnbärsbuskar hjälper dig att göra ett bra val och skapa en trädgård som både är vacker och produktiv.

Sort Skötsel
Björnbär ' Thornfree' 'Thornfree' är en starkväxande vintergrön klättrande sort utan taggar. Rikligt med stora svarta välsmakande bär som mognar i augusti-september. Trivs i soligt läge, gärna på spaljé eller mot en vägg. Bären är mycket goda att äta färska, men passar även till sylt, marmelad eller saft. Sorten är självfertil.
Björnbär 'Chester' 'Chester' är en vinterhärdig och taggfri sort som producerar stora och fasta bär, perfekta för färsk konsumtion eller frysning.
Björnbär ' Navaho' 'Navaho' är en upprättväxande taggfri sort som inte kräver stöd och har goda, aromiska och söta bär. Bären är mycket goda att äta färska, men passar även till sylt, bakverk eller saft.
Björnbär 'Triple Crown' 'Triple Crown' är en taggfri sort som är känd för sin höga avkastning och stora, välsmakande bär.
Björnbär ' Black Satin' 'Black Satin' är en annan taggfri sort som är känd för sin kraftiga och snabba tillväxt och stora bär. Bären är goda att äta som dem är eller användas till saft, sylt eller bakverk.
Björnbär ' Thornless Evergreen' 'Thornless Evergreen' är en starkväxande vintergrön klättrande sort utan taggar och med stora svarta välsmakande bär.

Björnbär trivs bäst på en solig plats. De behöver minst 6–8 timmar direkt solljus per dag för att producera de bästa bären. Välj en plats som har god luftcirkulation för att minimera risken för svampsjukdomar.

Björnbär föredrar väldränerad, bördig jord med ett pH-värde mellan 5,5 och 6,5. Förbered jorden genom att gräva upp den ordentligt och blanda in kompost eller brunnen gödsel för att förbättra jordstrukturen och näringsinnehållet, exempelvis kogödsel.

Plantering:

  • Gräv ett hål som är dubbelt så stort som rotsystemet på din björnbärsplanta.
  • Placera plantan i hålet så att rotklumpen är i nivå med markytan. Fyll på med planteringsjord och tryck till lätt för att ta bort eventuella luftfickor.
  • Planterar du flera buskarna så gör detta med ungefär 1–2 meters avstånd för att ge dem tillräckligt med utrymme att växa.

Vattning och gödsling:

Håll jorden jämnt fuktig, särskilt under de första växtsäsongerna och under torra perioder. Undvik att övervattna eftersom det kan leda till rotröta. Lägg ett lager täckbark eller halm runt plantorna för att behålla fukt och hindra ogräs från att växa.

Björnbärsbuskar, särskilt de med långa rankor, behöver stöd, därför är det med fördel du planterar björnbär mot en husvägg eller pergola. Använd spaljéer, en rosenbåge eller andra växtstöd för att binda upp grenarna. Detta hjälper till att hålla bären rena och gör det lättare att skörda. Bind upp de nya skotten löst med trädgårdsband eller snören för att inte skada dem.

Ja, det går utmärkt att plantera björnbär i kruka och ha den exempelvis på balkongen! För att lyckas med detta behöver du först välja en stor utomhuskruka med dräneringshål i botten. Krukan bör vara minst 40–50cm djup och bred för att ge rötterna tillräckligt med utrymme att växa. Använd gärna en kruka av material som håller fukt bra, som en terrakottakruka.

När det gäller jord är det bäst att använda en högkvalitativ planteringsjord med god dränering. Blanda gärna in lite kompost eller gödsel för att förbättra näringsinnehållet. Undvik jord som är för tung eller lerig, eftersom den kan hålla kvar för mycket fukt och orsaka rotröta.

Björnbär i kruka

Att beskära björnbär är viktigt för att säkerställa en frisk planta och en god skörd. Björnbärsplantor bär frukt på tvååriga skott, vilket innebär att de skott som växer i år kommer att bära frukt nästa år. Björnbär ska beskäras två gånger om året för att säkerställa optimal tillväxt och fruktsättning. Den första beskärningen sker på hösten, direkt efter skörden. Efter skörden på hösten bör du beskära de grenar som har burit frukt ner till marknivå. Detta främjar tillväxten av nya skott som kommer att bära frukt nästa år.

Ta också bort eventuella döda, skadade eller sjuka grenar för att förbättra luftcirkulationen och minska risken för sjukdomar. Under växtsäsongen kan du också tunna ut tätt växande skott för att ge de kvarvarande skotten mer utrymme och ljus. Var noga med att använda rena och vassa beskärningsverktyg för att göra rena snitt och minska risken för infektioner.

Den andra beskärningen kan göras på våren, innan den nya tillväxten börjar. Under våren är det viktigt att ta bort eventuella döda, skadade eller sjuka grenar samt tunna ut tätt växande skott för att förbättra luftcirkulationen och ljusinsläppet till plantan. Genom att beskära björnbär på detta sätt kommer du att främja en frisk planta och säkerställa en riklig skörd varje år.

Beskära björnbär

För björnbär fungerar organiska gödselmedel som kompost eller välbrunnen stallgödsel utmärkt. Dessa ger en jämn tillförsel av näringsämnen och förbättrar jordstrukturen. Ett balanserat gödselmedel, som ett NPK-gödsel med lika delar kväve (N), fosfor (P) och kalium (K), är också ett bra alternativ. Kväve hjälper till med blad- och skottillväxt, fosfor främjar starka rötter och blomning, och kalium förbättrar fruktutveckling och sjukdomsresistens. Håll jorden jämnt fuktig men inte blöt vid gödseltillfället, vattenbrist kan hindra växten från att ta upp näringsämnen effektivt.

  • På våren: Tillsätt ett lager kompost eller naturgödsel runt plantorna tidigt på våren innan ny tillväxt börjar. Detta ger en bra start på säsongen.
  • Under växtsäsongen: Använd ett balanserat bärgödsel en gång i månaden under hela växtsäsongen (från tidig vår till mitten av sommaren). Följ anvisningarna på gödselförpackningen för att undvika övergödning.
  • På hösten: Efter skörden kan du ge plantorna en sista omgång kompost eller organisk gödsel för att stärka dem inför vintern.

upp