0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
2024-03-28 06:00 - 20:00  
2024-03-29 09:00 - 18:00  
2024-03-30 09:00 - 18:00  
2024-03-31 09:00 - 18:00  
2024-04-01 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-03-19 klockan 11:10. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Att tänka på innan du väljer fönster

Att tänka på innan du väljer fönster

Att byta fasadfönster gör mycket rent estetiskt men kanske viktigaste av allt så kommer du märka en stor skillnad gällande inomhusklimatet när du byter ifrån gamla till nya fönster. Men vad ska man egentligen tänka på när det är dags för att byta fönster? Här går vi igenom de vanligaste frågorna samt reder ut olika begrepp gällande fasadfönster.

Frågor & svar om fönster

Vad är u-värde?

U-värde är ett mått på hur mycket värme som läcker igenom ett fönster och uttrycks i W/mÇK (Watt per kvadratmeter och kelvin). Fönster med U-värde på 1,0 W/mÇK släpper igenom 1 watt per kvadratmeter vid 1 grads temperaturskillnad mellan ute och inne. Ju lägre siffran är, desto bättre är u-värdet.

Kort sagt uttrycker det hur mycket värme som försvinner ut genom fönstret. Ju lägre värdet är desto mindre värme som försvinner och desto bättre isolerar fönstret.

Vad är ett energifönster?

Energimyndighetens rekommendation är att energifönster till ett nybyggt hus bör ha u-värde 1,0. Om man byter till nya energifönster i ett befintligt hus bör de ha u-värde 1,2. De flesta svenska bostäder har 2-glasfönster som är 20 år eller äldre och sannolikt betydligt sämre värden.

Vad ska man välja?

Våra energifönster har 3-glas isolerrutor och finns i olika utföranden med u-värde ner till 1,0. Vi rekommenderar att investera i energifönster som långsiktigt sparar värmekostnader och ger hög komfort.

Hur mycket pengar kan man spara på att byta fönster?

Om du byter gamla fönster mot nya energifönster med bättre u-värde kan du spara flera tusen kronor om året på lägre uppvärmningskostnader. Som exempel, vid en total fönsteryta på 33m² i en villa på ca 190m² innehållande gamla fönster med ett u-värde på 4,0 kan energikostnaden ligga på runt 18 000 kr/år, beroende på uppvärmningssystem. Vid byte till moderna fönster med ett u-värde på 1,2 blir motsvarande kostnad ca 5 500 kr/år, alltså kan det innebära en besparing med ca 12 500 kr/år.

Vad innebär fönsterluft?

Fönsterluft innebär att det finns en eller flera öppningar i samma karm. Ett fönster med 2-luft har två öppningar och ett fönster med 3-luft har således tre öppningar i samma karm.

Ska man välja 3-glas eller 2-glasfönster?

Antalet glas är starten på ditt fönsterval. Med 3-glas får du isolerande egenskaper av högsta klass, vilket gör det till det bästa valet när det gäller energibesparing. 2-glas är ett prisvärt och något enklare alternativ som lämpar sig väl till exempelvis; fritidshuset eller garaget.

Träfönster, PVC-fönster eller trä- och aluminiumfönster?

Träfönster värmeisolerar bättre än till exempel metall.

Trä- och aluminiumfönster har en stomme av trä och skyddande aluminium på utsidan. Det gör att underhållet blir minimalt och att tåligheten mot regn och blåst blir mycket hög. Detta är framförallt första valet vid utsatta lägen som t ex kustnära områden.

PVC-fönster är betydligt mer underhållsfria samt erbjuder en god isoleringsförmåga till lågt pris. PVC-fönster är ett prisvärt alternativ till fönster med aluminiumbeklätt trä.

Vilken typ av hängning ska man välja?

Hängningen på ditt fönster är viktig för både funktion och stil. Tänk noga igenom vilken fönstertyp som passar ditt hus.

Vridfönster: Kan anpassas till de flesta typer av hus och stilar. Beslaget gör det möjligt att vända fönstret 180 grader så utsidan hamnar inåt i rummet, då blir det smidigt att putsa.

Sidohängt: En traditionell fönstertyp där gångjärnen sitter i bågens sida.

Fast karm: Innebär att fönstret inte kan öppnas. Det är ett ekonomiskt alternativ och passar på ställen där det inte är nödvändigt med öppningsbara fönster.

Helt eller delat fönster?

På vissa fönstertyper kan du välja flera öppningar i samma karm, detta kallas för luft. Ett fönster med 2-luft har två öppningar och ett fönster med 3-luft har således tre öppningar i samma karm. Hur fönstret öppnas beror på vilken fönstertyp det är.

2 luftfönster

Olika fönstermaterial

aluminiumfönster

Aluminiumbeklätt träfönster

Det vanligaste materialet när det kommer till fönster i Sverige är aluminiumbeklätt trä, även kallat aluminiumfönster. Dessa fönster består invändigt av trä och utvändigt består det av trä beklätt med aluminium.

Aluminiumet gör att fönstret får en ökad hållbarhet och en ökad livslängd. Det minimerar även underhållsarbete eftersom aluminium står emot yttre påverkan så som väder och vind bättre än exempelvis trä. Det utger också en lyxigare känsla än plast.

pvc fönster

PVC-fönster

PVC, eller plastfönster som det också kallas, är det vanligaste materialvalet när det kommer till fönster i Europa. Ett PVC-fönster har en karm som är gjord av plast gjuten kring en stålförstärkning.

Det finns flera fördelar med PVC-fönster. De är till exempel underhållsfria samt att de erbjuder en väldigt god isoleringsförmåga till lågt pris. PVC-fönster är ett prisvärt alternativ till fönster med aluminiumbeklätt trä, vilket annars är det vanligaste alternativet bland fönster i Sverige.

För att ge ditt PVC-fönster ett lite mer modernt utseende kan du enkelt lackera fönstret med en lack i valfri kulör med matt finish. Då får du bort den plastiga känslan och kan efterlikna ett aluminiumfönster som kostar det tredubbla.

träfönster

Träfönster

Träfönster är någonting som, framförallt, är vanligt förekommande hos äldre hus i Sverige och Norden. Träfönster uppfattas ofta som ett klassiskt material som inger ett mjukare intryck.

Träfönster kräver dock mycket underhåll i form av målning. Färgen kan snabbt skavas av på grund av faktorer som till exempel väder och vind. Därför behöver du relativt ofta gå över träet med ny färg.

Det är viktigt att träfönster tillverkas i ett kärnvirke som växer långsamt. Detta ger den bästa kvalitén och hållbarheten.

Välja fönster
Välja fönster

Mer om att bygga på huset

Så byter du fönster

Gamla och dåligt isolerade fönster är kalla på insidan. Då kan det vara bra att byta ut dessa mot nya fönster, med ett lågt U-värde. Det är en energibesparing som är långsiktigt lönsam. Här visar vi dig hur man byter ut ...läs mer

upp