Ta ett iskallt grepp om vintern – med våra halkbekämpningsprodukter!

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2023-12-01 klockan 06:40. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Att tänka på innan du väljer fönster

Att tänka på innan du väljer fönster

Att byta fasadfönster gör mycket rent estetiskt men kanske viktigaste av allt så kommer du märka en stor skillnad gällande inomhusklimatet när du byter ifrån gamla till nya fönster. Men vad ska man egentligen tänka på när det är dags för att byta fönster? Här går vi igenom de vanligaste frågorna samt reder ut olika begrepp gällande fasadfönster.

Vad är u-värde?

U-värde är ett mått på hur mycket värme som läcker igenom ett fönster och uttrycks i W/mÇK (Watt per kvadratmeter och kelvin). Fönster med U-värde på 1,0 W/mÇK släpper igenom 1 watt per kvadratmeter vid 1 grads temperaturskillnad mellan ute och inne. Ju lägre siffran är, desto bättre är u-värdet.

Kort sagt uttrycker det hur mycket värme som försvinner ut genom fönstret. Ju lägre värdet är desto mindre värme som försvinner och desto bättre isolerar fönstret.

Vad är ett energifönster?

Energimyndighetens rekommendation är att energifönster till ett nybyggt hus bör ha u-värde 1,0. Om man byter till nya energifönster i ett befintligt hus bör de ha u-värde 1,2. De flesta svenska bostäder har 2-glasfönster som är 20 år eller äldre och sannolikt betydligt sämre värden.

Vad ska man välja?

Vår leverantör Outline har fönster för alla sorters hus. Våra energifönster har 3-glas isolerrutor och finns i olika utföranden med u-värde ner till 1,0. Vi rekommenderar att investera i energifönster som långsiktigt sparar värmekostnader och ger hög komfort.

Hur mycket pengar kan man spara på att byta fönster?

Om du byter gamla fönster mot nya energifönster med bättre u-värde kan du spara flera tusen kronor om året på lägre uppvärmningskostnader. Som exempel, vid en total fönsteryta på 33m² i en villa på ca 190m² innehållande gamla fönster med ett u-värde på 4,0 kan energikostnaden ligga på runt 18 000 kr/år, beroende på uppvärmningssystem. Vid byte till moderna fönster med ett u-värde på 1,2 blir motsvarande kostnad ca 5 500 kr/år, alltså kan det innebära en besparing med ca 12 500 kr/år.

Vad innebär fönsterluft?

Fönsterluft innebär att det finns en eller flera öppningar i samma karm. Ett fönster med 2-luft har två öppningar och ett fönster med 3-luft har således tre öppningar i samma karm.

Ska man välja 3-glas eller 2-glasfönster?

Antalet glas är starten på ditt fönsterval. Med 3-glas får du isolerande egenskaper av högsta klass, vilket gör det till det bästa valet när det gäller energibesparing. 2-glas är ett prisvärt och något enklare alternativ som lämpar sig väl till exempelvis; fritidshuset eller garaget.

Träfönster eller trä- och aluminiumfönster?

Träfönster värmeisolerar bättre än till exempel metall.

Trä- och aluminiumfönster har en stomme av trä och skyddande aluminium på utsidan. Det gör att underhållet blir minimalt och att tåligheten mot regn och blåst blir mycket hög. Detta är framförallt första valet vid utsatta lägen som t ex kustnära områden.

Vilken typ av hängning ska man välja?

Hängningen på ditt fönster är viktig för både funktion och stil. Tänk noga igenom vilken fönstertyp som passar ditt hus.

Vridfönster: Kan anpassas till de flesta typer av hus och stilar. Beslaget gör det möjligt att vända fönstret 180 grader så utsidan hamnar inåt i rummet, då blir det smidigt att putsa.

Sidohängt: En traditionell fönstertyp där gångjärnen sitter i bågens sida.

Fast karm: Innebär att fönstret inte kan öppnas. Det är ett ekonomiskt alternativ och passar på ställen där det inte är nödvändigt med öppningsbara fönster.

Helt eller delat fönster?

På vissa fönstertyper kan du välja flera öppningar i samma karm, detta kallas för luft. Ett fönster med 2-luft har två öppningar och ett fönster med 3-luft har således tre öppningar i samma karm. Hur fönstret öppnas beror på vilken fönstertyp det är.

2 luftfönster

Frågor & svar om fönster

Välja fönster
Välja fönster

Mer om att bygga på huset

Så byter du fönster

Gamla och dåligt isolerade fönster är kalla på insidan. Då kan det vara bra att byta ut dessa mot nya fönster, med ett lågt U-värde. Det är en energibesparing som är långsiktigt lönsam. Här visar vi dig hur man byter ut ...läs mer

upp