Just nu bjuder vi på frakten för postpaket från 999 kr (gäller t.o.m. söndag). Läs villkor här >>

0 Önskelista 0 Varukorg
HORNBACH Göteborg Öppettider
Minelundsvägen 8
417 05 Göteborg

order-goteborg@hornbach.com
+46 31-7799300
mån - fre: 06:00 - 20:00  
lör: 08:00 - 18:00  
sön: 09:00 - 18:00  
2024-05-01 08:00 - 18:00  
2024-05-09 08:00 - 18:00  
Du skrev ut den här informationen den 2024-04-27 klockan 17:04. Observera att priserna på världsmarknaden och kortfristiga reaktioner kan göra att priserna ändras och därför kan avvika från din utskrift. Tack för din förståelse.
Tips & råd

Ventilera huset på bästa sätt – tips & råd

Ventilationen i din bostad är nyckeln till ett bra inomhusklimat. Med en god och tillräcklig ventilation kan du undvika mögel och fuktskador och skydda ditt hem och din hälsa.

Ventilera huset på bästa sätt – tips & råd

Ventilera ordentligt och undvik dålig luft

Dålig luftkvalitet kan ha flera orsaker, till exempel:

  • För hög luftfuktighet i till exempel badrum
  • Emissioner(gas) från byggmaterial, golvbeläggningar, färger och möbler
  • Lukter från till exempel matos
  • Mekaniska ventilationssystem är dåliga eller har igensatta filter

Dålig luftkvalitet kan leda till mögel och påväxt och påverka hälsan negativt. Därför är det viktigt att säkerställa god ventilation. En god ventilation ”fraktar ut” föroreningar och gaser, och ersätter den dåliga luften med frisk, syrerik luft. Dessutom hjälper ventilationen till att reglera luftfuktigheten i rummet, och skapar ett bra inomhusklimat.

Byt ut luften varannan timme

För att förebygga mögel och skapa en bättre inomhusmiljö kan man utgå från regeln att luften i din bostad skall bytas ut varannan timme.

Lär känna din ventilationstyp

Självdragsventilation

  • Vanligt i hus fram till 1960-talet.
  • Principen bygger på skillnaden mellan inne- och utetemperatur och fungerar därför väldigt olika beroende på årstid. På sommarmånaderna kan huset behöva förstärkning med hjälp av frånluftsfläktar i exempelvis kök och badrum eller mellan rum.

Mekanisk frånluftsventilation

  • Vanligt i hus från 1970 och framåt.
  • Om man har den här typen av ventilation i sitt boende och upplever att luften är torr eller ofräsch, kan man komplettera systemet med extra tilluftsventiler.

Mekanisk tillufts- / frånluftsventilation

  • Vanligt i hus byggda 1980 och framåt.
  • Om du har problem med dålig luft eller att det är dålig cirkulation på luften så kan du se över inställningarna för systemet och byta filter regelbundet.

Luftkonditionering & fläktar

Ventilera med hjälp av smartstyrning

Förenkla din ventilation och gör den smart! Idag finns det många tekniska hjälpmedel som kan underlätta din ventilation.

Luftkvalitetssensor

En luftkvalitetssensor mäter kontinuerligt luftkvaliteten i ditt hem och upptäcker försämringar innan du själv märker dem.

Låter det intressant? Allt du behöver är till exempel SMART HOME by Hornbach gateway, den tillhörande appen och en luftkvalitetssensor. Men din luftkvalitetssensor är även kompatibel med andra system som till exempel AMAZON alexa.

Läs mer om SMART HOME by HORNBACH här >>

Överväg byte av ventilationssystem

I bostäder som är utrustade med ventilationssystem kan luftutbytet effektivt styras och regleras. Kontrollerad ventilation kan vara ett bra alternativ om man har specifika mål för luftkvalitet, energieffektivitet, temperaturkontroll och komfort.

Fördelarna med kontrollerad ventilation är uppenbara

En av fördelarna med kontrollerad ventilation är att det möjliggör en konstant tillförsel av frisk luft utan att behöva öppna fönster och dörrar. Vissa ventilationssystem är utrustade med fuktighetssensorer eller är kopplade till en värmeväxlare. Denna värmeväxlare använder värmen från den använda inomhusluften för att värma upp den friska uteluften som strömmar in. Detta resulterar i energibesparingar och är miljövänligt.

När en värmeväxlare är i drift, ventileras varm och använd luft ut ur rummet under några sekunder och värmer upp ett keramiskt element. Efter det ändrar värmeväxlaren riktningen för luftflödet, frisk luft tas nu in utifrån och värms upp av värmen som har lagrats i det keramiska elementet.

I korta drag förser en värmeväxlare rummet med frisk luft samtidigt som den avlägsnar varm, använd luft utomhus. Under denna process lagras värmen från den använda luften i det keramiska elementet. Efter 70 sekunder ändrar fläktarna riktningen för luftflödet, och samordningen mellan enheterna sker automatiskt via radiokommunikation.

Anpassa din ventilation beroende på rumstyp

För att skapa en hälsosam och bekväm inomhusmiljö är det viktigt att veta hur man ska ventilera olika rum i hemmet. Ventilationen behöver anpassas till varje rum eftersom behoven skiljer sig åt.

Ventilation i badrum

När du duschar eller badar uppstår vattenånga som, om den inte ventileras bort ordentligt, kan leda till mögelproblem. Även om badrummet har ett eller flera fönster är detta oftast inte tillräckligt för ventilation, och det kan vara nödvändigt att installera en badrumsfläkt. Dessa monteras vanligtvis högt upp på ytterväggen eller i taket för att effektivt avlägsna den stigande vattenångan.

Ventilation i sovrum

I ett sovrum är det oftast tillräckligt med naturlig ventilation, som uppnås genom att öppna fönstret för att släppa in frisk luft och cirkulation. För de flesta hem är det inte nödvändigt med avancerade ventilationssystem i sovrummet. Däremot kan ett välunderhållet och rengjort ventilationssystem för hela huset hjälpa till att säkerställa att ren luft förs in i alla rum, inklusive sovrummet. Viktigast är att se till att sovrummet har tillräckligt med frisk luft och att fuktigheten är inom en hälsosam nivå för att skapa en bekväm och hälsosam sömnmiljö.

Ventilation i kök

En köksfläkt är utformad för att avlägsna lukt, fett och vattenånga som uppstår från matlagning. I fläktar med recirkulationsläge absorberar fläkten dessa partiklar, filtrerar dem och släpper sedan ut luften i rummet. I frånluftsläge leds matos och ånga ut genom ett filter och ett kanalsystem. Storleken på köksfläkten måste anpassas efter spisens effekt och placering.

Ventilation i vardagsrum

I ett vardagsrum kan det vara fördelaktigt att ha ett effektivt ventilationssystem som kan hantera både luftkvalitet och komfort. Ett centralt ventilationssystem, som inkluderar mekanisk ventilation med värmeåtervinning (FTX), är vanligtvis lämpligt. Detta system säkerställer en konstant luftcirkulation och hjälper till att avlägsna förorenad luft samtidigt som det behåller en behaglig temperatur

Ventilation i tvättstugor med torktumlare

Torktumlare genererar betydande mängder varm luft och hög luftfuktighet under torkningsprocessen. Det är bäst att rikta den använda luften direkt utomhus för att undvika problem. I detta avseende släpps även fina luddpartiklar ut, förutsatt att frånluftskanalen inte är utrustad med ett galler med små öppningar. I annat fall kan luddet fastna, vilket kan leda till överhettning och potentiella skador på utrustningen.

Badrumsinspiration

Se över om din miljö kräver fläktar

Fläktar kan vara till hjälp för att säkerställa korrekt ventilation, och det finns fläktar som passar olika behov och krav.

Kanalfläktar

Denna typ av fläkt används för installation i ventilationsrör med olika diametrar (100/125/150 mm). Hitta passande kanalfläktar i webbshoppen >>.

Värmeförflyttare

Dessa fläktar används ofta i lägenheter och hus där det finns en tydlig temperaturvariation mellan uppvärmda och intilliggande, ouppvärmda rum. Inomhusfläkten hjälper till att jämnt fördela den uppvärmda luften och sparar energi i svalare rum.

Badrumsfläktar

Dessa fläktar används för att ventilera bort fuktig och dålig lukt. Hitta passande badrumsfläktar i webbshoppen >>.

Du kanske också är intresserad av

upp