Riktiga julgranar
Hämta i varuhuset
Startskottet för julgransförsäljningen i våra HORNBACH-varuhus börjar v.48. Då kan du vända dig till ditt närmsta varuhus och slå till på en nyhuggen Nordmannsgran i höjd mellan 130–270cm. I våra varuhus kommer du sedan kunna köpa din Nordmannsgran ända fram till jul.
Beställ hem
Även i webbshoppen startar försäljningen v.48. Köp din Nordmannsgran på webben och få din gran hemlevererad! Då återstår bara det roliga för dig – att dekorera din kungsgran!
Beställ din julgran senast 18 december för att få hem den innan julafton.
Skötsel av kungsgranen
Skötsel av kungsgranen
- Förvaring tills kungsgranen ska ställas på plats: Granen ska lagras så kallt som möjligt och skyddas mot sol och vind. Innan du tar in din gran ska du hugga ett nytt snitt i den och låta den stå med skärytan i vatten, ca ett dygn.
- Lätt att packa upp: Skär försiktigt bort nätet från kungsgranen för att inte skada grenar eller ta med massa barr från grenarna. Det bästa är om du har möjlighet att ta bort nätet från granen dagen innan du ska dekorera den. Då har den tid på sig att komma i sin rätta form.
- Optimalt rumsklimat: Rummet får inte vara för varmt. Om kungsgranen står bredvid ett element så vrid ner detta. Undvik drag eller direkt solljus så långt som möjligt.
- Lång livslängd: Om din ädelgran alltid har tillgång till vatten, förblir den frisk längre och tappar färre barr.
- Konsekvent miljötänk: Nordmannsgranen kan komposteras helt och hållet.
Välj den rätta kungsgranen
Välj den rätta kungsgranen
- För att din kungsgran ska stå fin hela julen så är det viktigt att välja en färsk gran. Nordmanngranen tappar väldigt få barr, endast upp till 17 procent per år. I speciella situationer som brist på näringsämnen eller torka, kan det hända att kungsgranen tappar "gamla" barr. Det är då ofta felaktigt klassificerat som "barr" eftersom granen inte längre är frisk, även om barren från utsidan är gröna och ser fräscha ut. Det naturliga tappandet av gamla barr ska inte förväxlas med det mycket sällsynta tappandet av nya barr.
- En ädelgran kan ha upp till åtta barromgångar. De äldsta barren kan lossna året om, vilket är helt normalt. Kontrollera granen innan du bestämmer dig och känn på barren närmast skottens toppar, det är årets barromgång och de ska sitta fast – lossnar de lätt är granen redan torr - sitter de fast är granen färsk.
Historia bakom kungsgranen NORDMANNgold®
- Historia: Nordmanngranen (botaniskt namn: abies nordmanniana) har en särskilt majestätisk tillväxt och är därför det mest populära juleträdet. Den har namngetts efter den finländska botanikern Alexander von Nordmann (1803-1866). Han upptäckte kungsgranen 1838 nordost om Borchomi i dagens Georgien. Några år senare var den utbredd i hela Västeuropa.
- Växtsätt: Nordmanngranen är grön till mörkgrön i färgen, har glänsande, inte speciellt vassa barr och är pyramidformad till växten. Barren är mellan 2 till 3cm långa och är ordnade i lager på grenarna.
- Ålder: Det tar 8 till 10 år för kungsgranen att nå en höjd på 2m, men den kan bli upp till 60m. När kungsgranen har stått i tio år börjar den bilda kottar, som är upp till 15cm långa. Kottarna faller sedan av granens grenar under vintern.
Konstgjorda & plastgranar
På HORNBACH hittar du ett brett urval av julgranar i plast. I vårt breda sortiment kan du välja att köpa en konstgran med belysning eller utan belysning. Drömmer du om en vit jul? Då ska du köpa en konstgran som bär ett lager vit snö redan från början, eller kanske kottar. På HORNBACH hittar du konstgran för alla smaker, stilar och med olika höjder. Plastgranarna från HORNBACH är nästan omöjliga att skilja från en riktig gran. Och en stor fördel med att köpa en konstgran är att du kan använda den år efter år, du behöver inte köpa en ny julgran. En plastgran är ett bekvämt och i längden ekonomiskt alternativ till den riktiga julgranen.
Fördelar med en konstgjord julgran
Varför ska du köpa hem en konstgjord julgran? Upptäck själv, här kommer svaren!
✓ Finns i en mängd former och storlekar
Det finns många val när det kommer till form och storlek. Det finns konstgranar med både kottar, frostdroppar och ett tjockt lager snö.
✓ Hög kvalité
Kvalitén på konstgranarna är idag mycket hög och du kan näst intill inte skilja dem från en riktig julgran. Alla konstgjorda julgranar som du köper på HORNBACH följer den europeiska lagstiftningen när det kommer till tillverkning och brandsäkerhet.
✓ Inget trassel med sladdar
Hos oss hittar du konstgranar med inbyggd LED-belysning. Belysningen är jämt fördelad i granen och sladdarna är dolda mellan grenarna. Inget mera trassel när det är dags att sätta upp julgransbelysningen.
✓ Hållbara granar
På HORNBACH köper du konstgranar som håller länge. Förutom den hållbara LED-belysningen så är själva julgranen tillverkad av material som håller en hög kvalité och en lång livslängd.
✓ Hög säkerhet
De konstgjorda julgranarna från HORNBACH består av en metallstomme och är konstruerade av brandsäker PVC och PE. De artificiella julgranarna följer således den strikta europeiska lagstftningen.
✓ Användarvänlig
De konstgjorda granarna är lätta att hantera, både när det gäller att transportera och sedan montera den på plats, tack vare den enkla konstruktionen.
✓ Levande utseende
Konstgjorda granar från HORNBACH kommer alltid att behålla sitt vackra utseende, år efter år. De konstgranar av märket Lafiora har ett unikt utseende. Den underbara kombination av olika färger, material och former ger granen mer liv och den ser mycket naturtrogen ut. Varje serie av konstgranar från HORNBACH har sitt eget speciella och unika utseende.
✓ Anpassad julgransfot
En annan fördel när du köper en naturtrogen konstgran på HORNBACH är att det alltid ingår en granfot som passar till julgranen.
Julgran med belysning
Har du tröttnat på trassliga ljusslingor? En konstgran kan du köpa med belysning, så spar du en massa tid på att räta ut trassel på slingor och samtidigt sitter belysningen jämt och fint runt julgranen redan från början. Våra belysta julgranar är utrustade med LED-slingor, som inte blir varma. Du behöver alltså inte vara orolig att din gran kommer att fatta eld pågrund av att lamporna blir varma.
Förutom LED-slinga så är även vissa av våra belysta julgranar pyntade. Ja du hörde rätt! Du behöver alltså inte avvara den kanske stressigaste kvällen, dan-före-dopparedagen med att dekorera granen. Det enda du behöver göra är att ansluta stickkontakten till ett eluttag så, Tada! Din julgran är färdigpyntad och lyser fint!
Bygg din egen julgran
Är den klassiska julgranen inget för dig? Bryt med traditionen och skapa din egna, icke-traditionella julgran! Varför inte skapa en julgran av en gammal stege, rester av virke, trälådor eller en EU-pall? Vi visar hur du går tillväga.
Bygg en lamellgran
Sugen på att slippa en barrande gran i år? Då är det dags att ta fram hantverkarkunskaperna och bygga din egen julgran i trä! "Lamellgranen" går fortfarnade att pynta med ljusslingor och julgranspynt – precis som med en vanlig julgran.
Skapa din julgran av en trästege
Den snabbaste julgranen att montera! Ta fram en gammal trästege från källaren, pynta med julbelysning och julgranspynt – voilà, din julgran är klar.
Du kan knyta fast julgranskulor på stegen med en liten vit tråd eller sidenband – i olika höjder förstås. Julbelysning lindar du runt stegen. Det finns dessutom plats för julklappar under själva stegen.
Skapa en julmobil av ett grillgaller
Kanske har du inte plats för en julgran? Med ett grillgaller, julgranskulor och snöre eller band kan du skapa en dekorativ julmobil. Genom att hänga kulorna ända ner till golvet så kan du illustrera din mobil som en julgran.
Skapa en julgran av en EU-pall
Har du svårt att få plats med en riktig julgran inomhus? Med tre enkla steg kan du tillverka en alternativ julgran att ha i ditt hem.
Det enda du behöver är en EU-pall, snickerifärg, maskeringstejp, pensel och givetvis en ljusslinga!
Bygg ihop en julgran av trälådor
Ett enkelt men genialt julgransalternativ av trä! Det enda du behöver är 7 trälådor och valfritt julpynt.
Gör såhär:
Stapla lådorna i form av ett träd: i den första raden tre lådor, ovanpå dem två lådor, i den tredje raden ytterligare en låda som ligger ner. Den sjunde och sista lådan ställer du på högkant.
Har du inte så mycket plats i ditt hem? Istället för 7 lådor kan du också bygga stapelgranen av 4 lådor: 2 lådor på första raden, 1 låda ovanpå, sedan en sista låda på högkant.
Själva "granen" är nu klar. Nu är det dags att pynta med ljusslingor och julpynt, sen är du redo för julafton!